用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的女兒現時18個月大, 聽覺出現嚴重問題, 可否幫忙 ...
樓主: joey0311
go

[聽/語障] 我的女兒現時18個月大, 聽覺出現嚴重問題, 可否幫忙 [複製鏈接]

我的女兒出生時足月出世, 醫院聽力評估fail, 跟住1個月大再做一次貼電線的測試, 合格冇問題, 所以汲有再為以. 但到1歲到開始發覺她還未識說話, 而且叫也汲有返應, 因她6個月大時還未識坐, 已經轉介早期訓練, 担心下再叫兒科再做一次貼電線的測試, 結果雙耳也有嚴重問題, over 100 分貝, 出私家再做的結果也是一樣, 現時還未找到原因. 我依家好擔心, 晚晚只是識減, 擔心女兒將來條路唔知點行. 她由8月1日做完測試到依家, 以經看了很多醫生, 又抽了2次血, 已經排期做磁力共振,腦素描, 等教统局follow, 等瑪麗見排期做人工耳蝸, 什麼也是等, 每天望著女兒又幫唔到佢, 好心急又好擔心.
   0    0    0    0

妤多謝各位的關心, 早兩日好忙, 所以冇上來回應. 星期五剛去完特殊教育中心, 寫紙去峰力做耳模, 叧一隻要自己比, 請問意見.及關於人工耳蝸, 各方可有更多資料, 我已經由聾福轉介去瑪麗, 星期五(19日)見, 想知有乜要特別注意.

回覆 # 的文章

請問over100bp也可用助聽器? 因醫生和社工也建議做人工耳蝸, 說助聽器幫助不大. 除了宣美可有其他機構, 因家住屯門.

回覆 # 的文章

請問香港聾人促進會 是否在將軍澳的那間, 如果是我已經去了, 是那裹的社工轉介去瑪麗的. 也去了峰力, 問了金生, 他建議先用助聽器, 看看效果才決定是否做人工耳蝸,但要兩歲前做.她已足了18個月,得半年時間唔知夠唔夠時間試助聽器.

各位你好!

女兒今天兩歲了, 原本一早預計開開心心同佢過, 點知上個星期返兒科覆診, 磁力共振報告出咗, 話佢個病係個腦內的白質出咗問題, 所以影響聽力, 眼睛, 學行 同好多好多.....當知道的時候, 真的接受不了, 當初以為只是聽力出問題, 現在才知是腦, 我連白質是什麼都不知是什麼, 醫院說全港只得一兩個病例, 比唔到資料我, 希望各位可提供多d. 醫生話個病名叫'白質病' 英文'VAN DER KNAAP'.
‹ 上一主題|下一主題