用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 K1K Kent Road, any classmate?
樓主: ivychin
go

08-09 K1K Kent Road, any classmate? [複製鏈接]

Hello, 各位媽咪,我最近才學識上BabyKingdom呢個網,好開心search到K1K班,我的仔仔叫Ken,住土瓜灣,是搭根德園校車返學,9月4日出世,我真的非常開心收到各位媽咪報告的學校情況,因Ken只講有音樂堂,問他唱什麼歌,他只能說ABC, Twinkle Little Star, London Bridge ............ 沒有告訴我唱月亮歌,雪櫃歌.......Ian真的很聰明,連歌詞也能講得咁清楚,當我同亜Ken唱月亮歌......總之Ian之前所提及的所有歌,Ken好開心,問我點解識唱,哈哈.希望能和各位媽咪和小朋友保持聯絡.   

昨天原來是Heather 生日,我補祝 Heahter BB 生日快樂,聰明伶俐, 人見人愛,返學開開心心.........
Ken & Jess

原帖由 shirley_chan 於 08-9-9 15:36 發表
Heather was born on 16 Sep, 05.

各位家長,
真的好開心常收到各位家長的準確情報 ,等我可以了解到他的校園生活,因我每晚問Ken老師了什麼, 總說"唔知",然後就大笑,走來走去,比佢激死.好彩Ken話返學真的好開心.
昨晚Ken話,坐在他旁的小女孩,"搣他的面,老師也知道,不知真定假,Ken講到似曾曾咁
請問你們有無心得可教吓我,我真的希望Ken能將每天在學校發生什麼事都告知我.

RCmommy,

Hi, 你所提及的forest animals book, 我好似唔多覺有呢本書喎.......

Ken 昨晚說,老師教了"Letter A 鍾意aeroplane", "B就鍾意Bird", C就唔知鍾意什麼,因老師無講,是否開始教ABC呢.Ken又話昨天天氣熱,所以P.E.堂無出外玩,只可留在課室cooking.
Ken說坐在他左邊的小女孩打他的耳,只有Miss Kung知道,Miss Mi就唔知,因她吸印仔在小朋友手冊上,所以看不到,請問親自接小朋友放學,能否和老師傾傾.
還有不好意思,我看清楚本書,原來是森林幼稚園,haha
昨天派的新書,Ken要我和他貼貼紙,但我只見有大哈哈笑和大喊sticker, 但不見細size的smile sticker.........去到最後幾頁,無得貼tim.

Godiva & Mammy,
今天不用返學,請你們多點休息
還有,Ken現在亦開始慢慢地講他的校園生活,我真的好開心.希望Godiva亦一樣.

原帖由 godivachoc 於 08-9-22 15:11 發表
RCmommy,
godiva is in the same group as Wing Wing -- banana group... and which is the animal book? didn't notice it at all?

godiva is sick (me too) today having sore throat (almost lost her voice las ...

hi, 各位Daddy & Mammy
好開心從你們口中,得知學校教了什麼,真的很感謝你們.       如果遲d有機會,約埋一齊出嚟傾計,小朋友就一齊玩,咁就好囉.
Ken都好鍾意講嘢,但一問佢學校教什麼,玩什麼,就點都唔肯講,激死人,昨天問他P.E.堂玩什麼,佢話玩釣魚,都唔知係真定假....
我上星期五到學校接Ken放學,才知是橙組.我還看到你們子女的相片,個個都好得意.
米老師和龔老師都好nice,講Ken上堂的情況,都好開心,坐他左邊的女同學,無再"met"他了.還說返學真的好開心.

RCMommy,
Ken(陳焯恒)都唔肯講學校教了什麼,但就成日提住有2個小朋友naughty,1個男仔成日喊,1個女仔又成日.......仲話老師成日叫佢地個名,女同學好似叫Hoi Ching,男的我已忘記,但都唔知係唔係ga.
昨晚就好開心講下次派新書,內容有關animals.
其實我覺得如果時間許可的話,一個月接1,2次小朋友放學都好,可以同Miss MI/Miss KUNG傾下計,真的知道自己的小朋友好多嘢.
vincentfung,好開心知道學校教唱校歌,等我一陣返屋企問下Ken先

原帖由 RCmommy 於 08-10-3 23:11 發表
hi, ivychin, jessken, shirley_chan,

do Ian, Ken, Heather still talk to you anything about school...
sorry that i really cannot share much about their "learning progress"..as wingwing seldom sings th ...

Ivychin,
Hello.Ian真的很聰明.可以講到咁多學校事情給你知.thx
嘩,原來字咭巳教到天,秋,月,我昨晚仲問Ken,佢話"天"字是"大"字,"秋"字又唔識,都唔知Ken上堂是否不專心.
係呀,佢近2日自己入厠所wewe,已沒有再叫姐姐同佢wewe了.但就沒有用tissue和洗手.
Vincentfung
係呀,我不知有否校歌,但Ken星期日不斷唱(兒童樂園)最尾頁的歌詞.唱得好開心仲好大聲唱添.

ivychin,
hi, 早前你講咗Orange group四個同學仔的名,Ken話有呢D小朋友,好開心問點解我會知.之後我講Ian個名,Ken就好大聲話,子鈞有養狗仔,係老師講ga.不知你們真的有養狗仔呢.

HI 各位家長,
家長日時間為10月25日,9:00AM
但聴聞有d會响10月18日見老師喎.

ivychin,
Ian所講的三個同學名,全中,全是橙組, Ken爸爸都讚Ian真的很醒,d名咁難記都記得晒.有如此聰明的仔仔,真的很令人羨慕喎.      
原帖由 ivychin 於 08-10-11 00:43 發表
RCmommy,
Wingwing 好叻女呀, 我隻狗叫「啡啡」呀, 完全正確!

Ian話唔乖嘅小朋友喺會被記名於黑板上的,佢今日扮米老師記我個名,好神似的!

唔知各位會否出席家長日呢?我的時間是25/10, 1050hrs.

Jessken,
Ian 今日 ...

Ivychin,
等我今晚問下Ken先,早幾天,我都有問有否和Ian玩,佢話有,之後笑笑口就走咗去,但以前佢提過座在他旁是一位女同學,曾搣Ken塊面,不知會否因此而掉走女同學.
你可否問Ian,Ken上堂是否很靜,有否和其他小朋友玩呢.
Thanks

原帖由 ivychin 於 08-10-16 00:32 發表
Ian今日唱咗2首歌:

大腳板蹦蹦跳,
大腳板跑跑跑,
大腳板走走走,
走到倦時休息了。

秋風吹, 天氣涼,
早晚加衣不著涼,
「hutchi」!

Jessken,
Ian話陳焯恆坐在隔鄰, 可否核實一下?thanks!! ...

Ivychin,
早晨,Ken 話Ian坐响佢對面,我問Ian是否成日講嘢,佢話少少,Ian都好乖.

thanks your X'mas card

Godivachoc,
多謝你的X'mas Card, 你們真的好有心思,Godiva d 字寫得好好,Ken寫字好ugly,激死我.
I ask Ken, Godiva is your good friend, she give you X'mas card, then he said that Godiva no talk with me , her good friend is Wing Wing, because they always talking and playing.
Ken 都有提及過孫永文, 和朱美雲呢兩個同學仔.
下星期開生日會,各家長會接小朋友放學嗎????????

原帖由 godivachoc 於 08-12-11 12:15 發表
dear all.. u ar most welcome ar... this is a joint effort with my little one and my hus... hahaha... so the design/ works are very simple as we are quite lazy la... and she kind of gave up half way (a ...
‹ 上一主題|下一主題