用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港嘉諾撒學校v.聖保祿天主教小學
go

香港嘉諾撒學校v.聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

2間唔同區既小學:
(1)香港嘉諾撒學校(quarry bay) 及
(2)聖保祿天主教小學(happy valley)
請比較長短,which one is better? many thanks~

0    0    0    0

真係no comments?
不如我自己比較少少先la:
2間唔同區既小學:
(1)香港嘉諾撒學校(quarry bay), 全日男女校,係東區區內top 1頭,不過一同出面d真正名校比,又變做top1尾/top2頭,校舍/學習環境好,程度中等深,相對功課壓力唔算大,可以愉快學習之餘,學生水準又ok,升中for girl就原校上多.
(2)聖保祿天主教小學(happy valley)半日女校,係灣仔區區內top 1,對外亦係top1老牌名校,校舍/學習環境麻麻,程度就中等偏深,但功課測考多,所以壓力幾大,未必可以可以愉快學習,當然學生水準又會好ok,升中都係原校上多.
其實2間各有各好,講出名好似(2)聖保祿天主教小學係老牌名校出名好多,但近年又好似(1)香港嘉諾撒學校有幾好既評語,反而好多人話近年(2)聖保祿天主教小學麻麻.請分享及赐教~

thanks for all your response & sharing~
真係估唔到今次既comment,反而係canossa麻麻,事關近年我聽canossa既comment係正面居多,反而st paul comment就麻麻~
anyway"印象"真係人人唔同,我就識2個mami,分別係canossa & st paul既old girls,佢地都因為對母校既"印象"唔好而放棄唔比囡囡讀~
其實間間學校都有好/壞既評語,我都好明白/認同曲曲所講"讀邊間學校都要自己努力". 只是,努力之前始終都要選 ~

請問大家對呢2間小學仲有咩意見?

Rattie,
多謝你意見~
原來你囡囡係st paul既old girl,可唔可以分享下st paul既師資,課程,功課量等~
其實最重要係我見st paul係"4測2考",咁樣咪即係around1-2個月就有測/考?加埋every week dictation會唔會好辛苦?
原帖由 Rattie 於 10-8-11 16:31 發表
嘉諾撒嘅派位其實唔錯,東區比較多非直屬英文中學選擇。如CCSC, BPS, HKCWCC,仲有同屬嘉諾撒會嘅SFCC(自行選校)。不過一般說法係嘉諾撒會考慮考過去聖保祿。今年聖保祿得十幾個入唔到英文中學,嘉諾撒我就唔知喇。程度淺 ...

Rattie,
thanks for your information & comment.

大家仲有無意見?
原帖由 Rattie 於 10-8-11 18:40 發表
入到聖保祿你要有心理準備就係預咗升去直屬中學。好處係囡囡就算成績一般都問題唔大,壓力冇咁大。咁要直屬中學肯去接收我哋成績一般嘅學生,即係話 "一般" 應該等於人哋嘅 "唔錯" 。默書、4測2考、3測3考,大部分學校都係 ...

我當然唔係SURE 2間都有OFFER LA,就係唔SURE得唔得,所以現在先要早早諗定邊間好D LOR,希望到時從一而終咁選,TOUCH WOOD 1ST & 2ND ROUND都唔得時,叩門都有D機LOR~
真係頭都大埋

原帖由 daisy17772 於 10-8-13 18:21 發表

I think Rattie has good sharing aboutthe exam mechanisms and the expected future path for its secondary school.  

From my observation and past experience, SPPCS is a low profile school, the school t ...

tungmom,
thanks for your information!
其實港島區津校d質素都好ok/平均,尤其for女仔都好多選擇,除左我之前問果2間外,仲有marrymount, st francis, 聖心下, st stephen girl
原帖由 tungmom 於 10-8-14 11:15 發表
考慮直屬小學,當然要睇埋直屬中學,可參考呢條thread,呢位家長好有心,做齊18區所有中學的分析:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2141081&extra=page%3D1&page=38

東區
band1中
聖馬可中學 (上年人均優 ...
‹ 上一主題|下一主題