用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2009-2010 小二家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

我也報到。

這個假期要照顧BB,沒有去旅行。囡囡就游水,學琴,學英文及上門補習,其餘時間就玩玩玩。不過在我逼迫下,她每日都有練琴,進步不少。我見佢成日都好無聊,功課又一早做哂,就買D二年級練習比佢,但佢就皺哂眉唔肯做。

佢好緊張19/8編班,成日問幾時到0個日。

上次去學童保健,笑死我地,醫生話囡囡的問題是......太高了(135cm)(這也算是問題?o嘴)

我囡囡今年係望班,佢好開心咁話,有十個同學識得。

好少功課,所以一早做哂。佢在家甚得閒,成日話好悶,想快d返學。

我囡囡好緊張開學,又話好驚識唔到新朋友。我咪仲擔心,佢好慢熱,上年因為一開學識唔到新朋友,搞到話唔想返學,仲叫我幫佢轉校。要到上學期尾先同d同學friend。

剛過去的暑假太悠閒,我囡囡終於捱不住返學的忙碌,病倒了,要請病假。

不過過去一星期,佢好開心,因為識到很多新朋友,她很喜歡這班,很快便融入了。她最開心的事就是如願以償做風紀員,佢發夢都想做,佢開心到死。我就話,你生得高大,成個巨人,才被老師選中。

yuyung:我都知佢成日癲癲地周圍跑,我老公都話佢點做風紀。我日日都俾手巾仔同紙巾佢,但佢真係唔識照顧自己,好激氣。
佢今天冇返,佢星期六發燒,但當日已退燒,星期日已好番好多,但費時傳染人,所以今日都請左假。多謝關心。

極之認同,我老公成日都好不滿,佢話唔見得教左好多野,但測驗考試又好深,分明係靠家長。我地夫婦都返工,真係好辛苦,抽唔到時間教佢。
我同老公成日都7,8點先返屋企,今年唯有叫佢留在九龍返補習班做功課,爸爸放工才接她,於是每晚都成八時許,九時才吃飯。但佢好似捱唔住,好辛苦。(上年因為我大肚,同事體恤,我才可每天接佢放學,回家教佢做功課。)
我同老公想下年小三幫佢轉校,但心大心細。最大原因係我地住粉嶺,想返沙田,大埔上學,唔想佢舟車勞頓。但培正係名校,好難入,唔捨得放棄。

真係幾嬲,依家有present tense的工作紙,我問我個女,佢話老師冇乜教,佢唔知係乜。但有d同學根本已識,所以老師就教得好快。我女兒不嬲上學好專心,只是錯在阿媽冇預早教定佢,所以就學唔識。如果學校有英文教科書,我都可以睇住個範圍,拎教科書教定佢。依家唯有買街外練習教佢。

功課好似比小一仲少,但有d佢根本未學識。
另外,又係考試測驗的問題。都唔覺佢學左好多,但最後份卷係比平日功課深好多好多。

比如做comprehension的skill,如果不是老公教佢,佢係完全唔識。學校也有教phonic,但我囡囡完全唔明,暑假比佢出面再學,佢就識左好多,但依家返學後又還番哂。我那一代學校沒教phonic,我唔識,教唔到佢。另外,普通話一星期得一堂,但考的範圍甚大,連我教小學普通話的朋友也感驚訝。如果不補習的話,那追得上。我囡囡已屬於專心聽書型,只是不夠主動,踢一踢才會郁一郁。
不過,我個囡已被思想改造,深愛培正,對學校好有歸屬感,也很守規矩,很乖,這是培正的功勞。

考完,一身鬆哂。

我囡囡0個班上星期已背乘數表,背到4,佢只背到3,上星期唔好彩比老師抽中要背,佢唔識,比老師罵,返屋企就不停喊。

佢昨天說,中文老師話佢0個班中文考得好差。我囡囡今年中文做唔哂,佢話最後有兩題冇做。話已經好博命,都唔夠時間。唔知常識出左乜野時事題?

好彩貼中頭兩題,我囡囡都話係問奪金項目,不是問人。至於第三題,竟被佢撞中,佢0既原因係,另一答案阿根廷,佢覺得人地冇資格舉辦奧運,另一選擇佢唔太熟那國家(事後都講唔出),佢話覺得巴西最有資格舉行奧運。都唔知佢乜野邏輯!!!!

執番一身彩,佢中文都有80分,但創了新低。我罵她一頓,因為佢只係寫錯字,已扣了5分,仲有兩題唔夠時間做,因佢寫字太慢。激死!佢成日照抄都可以抄錯。

佢0個班最高分係92分,佢話都好多同學係7,8字頭,唔係好差。

三科都80幾好叻。我罵我囡囡中文科,係因為佢照抄都寫錯,扣5分,我提左佢十萬次。佢英文同數學真係唔樂觀,英文不嬲都差,以往都係7字頭,唔望有突破,數學仲要今年大倒退,我好驚。

佢今日派作文,嘩!我作為中文科老師(雖然係中學),真係睇唔過眼,都幾差。但我囡囡好開心咁問我,係咪幾好啦?我只有話,進步左好多。(得0個75分,有幾好!)

唉!超大大大打擊,派哂所有卷了。只可以說,冇眼睇......
佢考完英文當日,話好有信心,最後只得5x。佢小一都有7x,我同老公激到呢!好多問題在家跟她溫習,她是全答對。唉!中,數8x,中作7x,雖然退步左,但我完全接受,但我老公鬧到佢無里神氣,喊哂。仲有聖經,以前次次都100分,今年98分,佢自己都喊,話要殺死自己,嚇得我。反而最驚喜是無乜點溫過的常識,預左佢衰,但有9x分。

激死!我個女今日仲要好開心咁講,原來有同學30幾分,也有人40幾分,以為自己好勁!我冷冷說句:你係咪覺得自己5x分好威?佢先即刻收聲。

都係,好似我囡囡咁懶0既學生,揭揭下覺得煩,就變左hea做;仲有佢粗心大意,這樣揭法令她寫漏了字及寫錯字,被扣了不少分數。

依家我地中學,會分開閱讀材料及答題紙兩份,公開試亦然。
‹ 上一主題|下一主題