用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油塘基顯2006學年度家長會
go

油塘基顯2006學年度家長會 [複製鏈接]

Re: 油塘基顯2006年小一家長會

Hi, 浩朗媽媽, 我要叩門呀, 你同李校長或教導主任熟嗎, 可以同我講二句好說話嗎

hermanpapa, 那一間咁快收叩門生呀 ?

好彩, 你唔好剌激我啦, 快5點啦, 睇來聖安德華無行了.

Re: 油塘基顯2006學年度家長會

hermanpapa, smalle, lauky,浩媽

我今日先入來呢到睇到你們的鼓勵, 好多謝你們呀,  基顯我都好鍾意, 只是第一次只可選擇一間, 第二次就無得轉, 諗住叩門誠意問題.  我都好擔心你們校長會問我呢個問題.

浩媽, 我都希望基顯有筆試, 但係小一生可能無的, 不是插班生.

ps. 安怡呢排好多蚊, 我對仔女俾咬到好多紅點, 我仔話好多小朋友都係咁樣.  你仔仔而家決定入唔入安怡呀 ?

我都好希望我有日有可以用基顯家長入來呢到.

Thank you , 浩媽.   咁我要操操仔仔先

你又唔入安怡呀, 雪瑩媽媽個女又唔入, BK又得返我一個 :cry:

hermanpapa, 我又幫你up高D

我而家的心態係听上天的安排啦, 但之前要做到呢點真係唔易.

[quote]
hermanpapa 寫道:
總之入到自己可接受的便可以放心,每人要求不一,有得必有失。我相信人生是早有上天的安排,只要盡力便無愧於心。

hermanpapa , 油塘個topic去得太快, 你可能睇唔到 ?

你話收風係你的工作之一, 咁可否同我去揾吓資料, 今年到底有幾多人派到第十志願以後呢 ?  我好奇怪, 間間學校都出現幾佰人去叩門的場面, D人係邊到來的 ?  唔該晒.

hermanpapa, 這是另一個BK友的資料 :

From Mingddmm :

據教統局資料, 舊年05年統一派位, 以 48 網最多學生, 有1506人, 甲部派 159 人, 乙部 1-3 意願派 997 人, 4-10 意願派259 人, 第十意願以後有 91 人. 我偏偏是 1506 份之 91 其中之一.

舊年放榜前夕, 照例公佈有8成派到 1-3意願, 雖則戰戰兢兢, 但心還是有信心, 因為唸住派 1- 8 意願都會去的, 怎知......, 又是一個雨天的早上, 到了派位中心--秀茂坪聖馬太小學附近, 接近過五百人的人龍沿秀明道而排, 一小時後, 接到派位表, 我倆不約而同的發出一個問題 : 甚麼學校來的? 在那兒 ? 因為第13之後真是亂填, 再看看意願表, 派 16意願. 有無攪...

雖然有私小做後備, 但心中不服, 於是在 46, 48 網交了/登記了數間, 有六間有得見, 四間收, 最後選了原第三意願.

統一派位 ! 五年後再玩過 , 祝你們好運 !

早晨,  hermanpapa , 唔該晒.

hermanpapa

thank you so much !  趕住收工, 我明天睇. 88

Minnie,
我的朋友,只給我hyper-link如下:
Click Here

hermanpapa, 我已閱讀晒全文, 唔知06年的報告幾時出呢 ? 想睇吓有幾多同我一樣的苦命人.

Minnie,
我的朋友,只給我hyper-link如下:
Click Here

早晨,hermanpapa  

睡覺

睡覺 寫道:
hermanpapa, minnieluo...
            只想入來跟你倆打個招呼﹗

Hi, Ivy,多謝關心.   你哋間基顯電話都無俾個我, 睇來無行囉    就算見, 又唔見家長, 問小朋友又問D簡單到不簡單的問題, 我都唔知點先有機會.

ivytang02 寫道:

如果舊年插班基顯吾收我女, 我都諗住讀聖愛德華架, 有朋友個女讀緊一年班都話好輕鬆好開心返學, 所以聖愛德華都不錯

Ivy, 請問你老公朋友個女考一年級定係插班呀 ?
我都想有機會考試呀.

請問你有二個囡囡嗎 ?  呢個大相係你大女呀 ?  我一直以為你只有一個囡囡

Ivy,唔好意思, 我話的一年級係9月先新生, 去年上學期就考咗啦 ?

我一直以為呢個係你囡細個時的樣

我放工啦, 88

[/quote]

一年級上星期考左la, e+等通知

我有2個女, 一個就黎3歲, 一個8歲 [/quote]

hermanpapa, 好多謝你一直以來的提點及資訊     很可惜不能同做基顯家長, 但大家一樣多交流.

Ivy,我仔仔入咗基法啦.

Hi, Amy.   星期日帶我對仔女去佐敦影造型相,見到有個女仔相好似你個大女.  但係影樓個人話唔係, 個女仔唔係住油塘, 無妹妺, 但真係好似囉    

hermanpapa , 我無留意個名呀, 係102大廈704室, 係唔係個到呀 ?

係咪魔x影室?上上星期日我也剛去完。[quote]
Minnieluo 寫道:
Hi, Amy.   星期日帶我對仔女去佐敦影造型相,見到有個女仔相好似你個大女.  但係影樓個人話唔係, 個女仔唔係住油塘, 無妹妺, 但真係好似囉    
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題