用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

原帖由 fyeung 於 09-7-5 00:25 發表
smallegg,

咁就好啦,唔使小朋友食飯盒公司架飯盒.我覺得我對GH架感覺愈來愈好.以前BK架topic對GH係好負面,而家除左功課呢一點我仲有擔憂之外,其他都無大問題.
不過要等到下個月先去學校再進一步了解,有D頸都長.最好 ...

囡囡升小二,讀了一年,佢讀得好開心,升小一後很快已習慣新環境,而且功課一點也不多,比起一般津小還要少,而且也很有質素!大可放心!

原帖由 Schoolbus26 於 09-7-7 14:28 發表
小女今年被德望小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c收了, 但都很憂慮, 高年級家長可否比
些意見:
1)  功課量是否真的很沉重
2)  學校是否很嚴, 會不會令到小孩 ...

唔駛擔心喎,比起津小,完全沒壓力,沒排名次,只知自己在平均以上還是以下,功課不多,而且有質素,校長不主張補習,囡囡亦沒有補習,平日也有時間看課外書,班主任很好,同學間沒有比較,囡囡讀得很開心,明年升小二了!

原帖由 bbmummmy 於 09-7-5 23:46 發表
LKMC,

想問吓gh 老師一般會唔會好嚴或好惡, 校長如何 ?

是否每星期都有默書 ? 有無校外參觀 ? 又成績表有無排名? 是全班抑或全級排名次 ?

唔好意思, 太多問題 !!! ...

如果無記錯,開學第一個月好像未有默書,之後每星期有中英默各一次,但份量不多,有校外參觀,沒有排名,但聽高班的姐姐說好像是下學期期考後每級的頭十名有獎,但今年因停課沒考試,所以無頒獎!

原帖由 anthony010103 於 09-7-7 22:59 發表

Could you also share where your daughter graduated? St Cat or similar rank kinder? or traditional gov/voucher-based kinders? Thanks for sharing!!!

She's from St.Cat

原帖由 anthony010103 於 09-7-8 21:29 發表

But did you send your daughter to attend English  classes outside during k1-k3?
I wonder St Cat also cannot cater for GH requirement...is it ?
Thanks for your sharing !!!

佢一向比較自律,好肯看書,我在k3開始給她學kumon

原帖由 Wallwini 於 09-7-10 17:17 發表
LKMC,

我上次second in 時, 我女兒跟校長說她有學kumon,
到校長見我時, 她說: 如果我收妳的小朋友, 妳要停學kumon, 最主要的原因是它們教學很死板, 每天都要重複做相同題目. ...

其實校長係唔主張學生補習,她認為在學校學到的已很足夠,但個人認為,並不單靠某一種東西,如果小朋友唔肯睇書,天天補習或上英文班也是沒用的!
‹ 上一主題|下一主題