用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

各位,

我仔仔已於10/6註冊入讀小一, 交cheque, 拿校服和運動褲(運動衫遲些才可以拿, staff話要編社: 紅黃紫綠)

7月10日晚要帶仔仔返去>> 小一課前各項能力評估, 支援需要評鑑暨同樂日. 和購買新學期用書.

請多多指教呀~

[ 本文章最後由 helenjoe 於 08-8-4 15:08 編輯 ]

0    0    0    0
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-6-13 17:36 發表
HI!!
大家好....我bryant仔都報了祟小...多多指教.

註冊當天我同老公一起去, 老公同d小朋友傾計.....老公話只係求其同一位小朋友傾....佢地d英文和普通話都好好....仲好有禮貌....佢好like呢間學校添! ...

hi diane俊俊媽咪,

好啦.... 一齊呀~~

我果日下午同仔仔一起去註冊, 有位職員叫羅小姐, 好nice呀! 跟我仔仔傾計, 仲請佢吃朱古力添....

那天已拿校服和運動短褲, 運動衫校服商話遲些比我地, 因為學校會幫小一分社(紅黃紫綠).

7月10日.....晚, 大家見面啦....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-6-17 13:27 發表

好ar.....到時見la...
係呢你地第時車費幾多呢?

我都有比左$200按金, 但校方不知車費價錢如何?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-6-20 16:37 發表
HELENJOE

你有無同仔仔報暑期活動ar....報咗咩?
我打算到柏斯琴行報畫班, 同埋已在會所報泳班

hi diane,

剛剛報左康文署 - 兒童武術班(6-9歲), 先到先得!

請問你報泳班, 在那機構報呢? 可否pm比我, thanks.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-6-21 09:44 發表

荃灣 $840 都算合理, 我住荔枝角果邊應該平d.

另外, 我知tt有暑期活可以比讀緊的小朋友參加, 你有無join ar, 因我想下年暑假時又點同阿仔安排. ...

diane & 200012,

同意, 都算合理.

另, tt暑期小一適應班我無報, 請問有用嗎? thanks.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-6-22 09:07 發表

小一適應班OK的,好似出席夠x%學費可退回書卷(keep單),我上年吾見左張單所以無得退

hi 200012,

要崇幼學生才可以的....我仔仔是校外生, 無得退回書卷這優惠呀...
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-6-24 11:38 發表

今年是活力(大家樂),ok,我帶左一個月飯(呀仔要求),後來見人食飯盒佢話要食就訂飯了

我都打算由學校安排飯盒比仔仔.

200012,

請問你知道價錢如何嗎? 我未知, 謝謝.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-6-25 14:26 發表

好似 $15-17到,因張收據交回了學校 ,昨2收到通告,原來7月是放半日無飯盒訂,慘慘慘,要自己帶飯

200012,

即平均每月飯盒費約$3xx, 都ok喎.

咁7月你咪要自己晨早煮定比仔仔拎返學校吃. 真辛苦晒你呀~

7月10日我地班小一家長和小朋友去學校呀....交埋書簿費, 唔知到時有無書包優惠呢?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-6-26 17:57 發表

7月要煮飯聽見到 ,我上年無書包優惠

200012,

5緊要, 謝謝您告知.
打算暑假買個好的書包比仔仔.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-6-28 10:59 發表

昨日懇親會在理工舉行(年年如事,有一年在浸大)去新世界買lego書包,好輕,但我想要藍色無貨,未買

200012,

我有位朋友上兩個星期都買左到lego書包, 但只得黑色, 佢話好好呀....輕身.

我仔仔喜愛綠色, 所以無買.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-6-30 23:21 發表
有綠色架???sogo,西田有嗎

200012,

係? 等我有時間去look look先~ thx~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 sofina 於 08-7-2 23:52 發表
小兒在崇真讀了1.5月,現在有校服平售,免得浪費,有興趣請直接pm謝謝!

男孩--白短恤衫(連校張),白短西褲(2套)-每套---$30

男孩--白短恤衫(連校章)size18
        白短恤衫(無校章)size18但可以送
          一  個全 ...

hi sofina,

謝謝你好有心呀~
但我地班小一生剛註冊時買左, 我仲買左各2套添....
但運動衫未取, 因為要編社(4社 - 4隻colour)

八卦問下, 點解你仔仔唔讀, 只了1.5個月?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 vmak 於 08-7-6 23:17 發表
Hello, My son will J1 in this year. We can make friends? I'm not sure this is a good school or not? Also I think the school fee is very high $5200.00/mth. Ah, I forgot introduce myself, I'm Vivian. :g ...

hi vivian,

我仔仔今年p.1, 學費$2,600/月.

今星期四晚, 你要不要帶埋仔仔來崇小參加小一同樂日, 家長見老師....和買書簿呀?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-7 19:02 發表

HELEN
我地星期4要相認下la...以後多多指教...希望大家仔都編同一班... 大家有照認...有商有量(好開心識多個新朋友)

hi diane,

好呀....到時再電聯啦!!
我都想大家仔仔都編埋同一班呀.....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-7-8 06:53 發表

佢做麥滴汗ar.請佢返來吾係煮飯既咩 帶左2 日飯,呀仔話沒時間食,一陣又話拔尖班開慶祝會(有野食),一陣又吾知咩.....只是帶麵包,飲品咋 新學年都是大家樂($16一餐),呀仔味道ok架,試過一次食銀針粉就有 ...

我諗大家樂包學校飯都ok掛! 我都講左比仔仔知, 佢話大家樂都好食喎...我話學校包飯你未食過, 點知好唔好食呀.

200012,

請問你今星期四晚來不來小一同樂日呢?
可以跟我和diane認識一下吧, thx.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 200012 於 08-7-9 06:55 發表

星期四晚不來了,來日方長,第日相認

200012,

好啦....來日方長呀....
有時間大家pm交換電話啦....

另, 今早收到崇小staff來電, 提我明晚6pm返崇小小一同樂日, 仲話家長要見老師喎.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 09:34 發表
HELEN

昨天電話比阿仔掉落地弄壞了...所以聯絡不到你.
下次再約la

hi diane,

昨天我call你好幾次了.
你call我啦....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 10:18 發表
昨天的小1 編班, 你地覺得點?
阿仔走的時候識了幾位新朋友, 佢話好開心(我相信是真的, 因佢來的時候是沒有wood的, 但走的時候判若兩人).

diane,

我仔仔蔬菜組呀....你仔仔呢?
佢地在課室評估, 應該編班...我地家長在禮堂聽talk.

買書/校服時, 排隊有少少混亂. 我欠皮帶未買, 上次註冊時, 校服商話帶漏左, 會昨晚帶返黎, 但我行到埋去話賣晒...比個地址我上去買...在吳松街乜乜商業大廈.

我只是買書的.

完後, 校長帶我和數位家長參觀波波池.....我地去左電腦室參觀, 仔仔仲在校園直播室拿咪講野, 我地在tv看到佢....佢覺得好新鮮呀~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

昨晚talk 講有中/英文拔尖班.....我仔仔沒有參加. $1,300/月. 好貴呀~
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 15:16 發表
校長果日不停講拔尖班, 講真我知佢用意, 再且並不打算報, 一來不想太大支出, 2來又不想阿仔累.
我想知學校有無不收費的活動, 如打波, 田徑等....因果日佢完成無講....其實我想佢地放學學d輕鬆的活動, 唔好成 ...

diane,

對! 我想仔仔讀書之餘又開心又健康, 所以, 我會選擇課後之活動, 校長話收費, 星期六早上英文活動2hr不收費, 叫我地一定要參加.

昨晚我問過校長, 佢話課外活動會在8月23日早上小一家長會講喎.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題