用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-10 09:35 發表
bryant昨天在recess time 自己去玩learn with fun 一口氣蓋了5個印, 真係一大進步 .....不過普通話就未試, 真係要加油

owen話昨天吃完lunch, 拿水壼去樓下裝水, 順便去大家來說普通話, 佢地無老師係度呀.....

佢仲想諗住如有老師吸印仔, 即回課室拿簿仔落去搵老師.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 200012 於 08-9-9 18:06 發表
我老公話 37人一班,太多了 (沒想過cut一班會多成甘,預計32)原來學校仲收外來生 ,真係好不滿

hi 200012,

真係好離譜, p.2 - 37人一班...學費又不是很便宜, 真係要向家教會要反映一下.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 Chris 於 08-9-9 14:57 發表
我有問佢返學開唔開心,佢話唔開心,因聽唔明老師講嘢,佢比較靜和內向。而家佢每日八點幾就自己上床瞓,遲啲多功課就惨啦!

hi chris,

你要多些鼓勵仔仔呀..問下佢學校和同學的事情..自自然然, 小朋友返學就會開心呀.

owen上星期都話唔明老師講乜(尤其是老師講英文), 跟住昨天問佢, 佢話都有d唔明, 但佢返學都好開心吖!

昨天佢有一堂係mr eicher (唔知有無串錯), 老師講故事, 雖然用英文講, 都有些唔明, 但是, 每位同學好鍾意這位老師, 好生鬼呀.....仔仔話老師係JP1 的班主任呀.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-10 09:52 發表
helen joe

bryant話要好準時的, 叫佢拿定薄仔落操場ar, 可能owen 同bryant一齊好去蓋印仔都未定, 依家owen同 feddy, bryant3劍俠好fd喎.

diane,

可能owen手腳慢, 小息即去toilet, 然後回課室吃小食(我預備), 跟住就上堂, 佢話"時間很緊呀".

對.....3劍俠, 岩晒嘴型啦.....haha...

坐校返學時, 佢話跟住bryant一齊坐, 仲鬼咁好傾添!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-10 09:57 發表
昨天的拼音工作紙第2頁我唔識教佢做, 我已將以前學的忘記了.

前天手冊, 中文欄度寫"預課" bpmf ", 我n年前修畢高級普通話 (hku space & 浸大校外), 我而家開始拿返自己的書本溫書(因為有些已經忘記, 少用), 好像我和owen一起讀書咁.....跟他多些說說普通話, 大家練習.

同owen一起溫習.

因為我老公從未讀過普通話, 所以owen話要教爸爸普通話喎.....^O^
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-10 09:46 發表
另外派了dict area, 有10個句子...真係好多ar
對於從未默過書的bryant真係 ......
無眼睇, 唯有努力加努力, 全力以付

owen 果班都有派dict area, 還要家長簽名呀...
10句句子.........要中秋節同佢溫下默下先.

仲有派左彩虹閱讀書一本.....未知點用?
唔知要5要去public library借圖書看呢? 我想是掛.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Chris 於 08-9-10 11:11 發表
佢昨日回家時,我再問佢返學開唔開心,佢又話開心,英文已經有19個印仔,重換咗一條冰條回家呢!不過普通話同Maths就未有印仔,佢話小息時唔見到老師。我今日寫咗一封信及班主任,向佢表示小兒好內向及怕醜,希望老師多加留意及比多 ...

chris,

你仔仔咪好0羅, 有19個印仔, owen一個都未有, 有次我問佢班主任為何這樣? 佢話因為佢地lunch吃得比較慢, 落到去已close了.

我跟owen講, "唔緊要呀......遇到咪拿本簿仔0羅....都係鼓勵你地講多些普通話和英文".

owen都識到不少同學仔了, 不過, 各人的性格不同, chris 你要慢慢黎呀...比d時間仔仔啦.

另, 今sat 學校有talk, 你來嗎?
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-9-10 13:01 發表
投訢我諗幫助吾大,要小班,就要加學費,坦白講如主流班要成 $4000(所謂小班 ),我吾會讀呢間,但我已洗濕左個頭,吾通因為人多幫個仔轉校咩(除非本身有問題),唉! ...

200012,

之前我問過校務處, 話主流班已沒有大班和小班之分.
唔通又改政策..........???

對洗濕個頭, 讀這間啦.
校風真係幾好......我問過不同級的同學, 讀書開心嗎?
佢地話好開心呀.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Chris 於 08-9-10 18:29 發表
急, 乜嘢叫GS writing Ch (1) ,常識功課,但無講寫乜字,寫幾多個又唔知!有冇人可以幫手?

chris,

昨晚我check仔仔功課, GS Writing Ch 1, 寫4個字, 每個字寫2行.

亞仔寫: mirror, trunk, 還有2個生字忘記左添.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-9-11 09:05 發表

助教開學頭幫下手咋 1:37點教 ????我個仔果班好嘈,聽吾到先生講野(家長會時有家長反映)我個仔都話係

200012,

其實一班太多人, 環境咁嘈, 小朋友未必聽到老師講乜.
真係是反映一下.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-11 13:36 發表
你地做了學校派的猜燈謎未ar(親子活動比賽 )...昨晚同老公阿仔做了, 有d都幾難估喎.

亞仔昨天才派, 昨晚我地一家猜了幾個, 張紙要下星期二交, 慢慢猜啦.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Chris 於 08-9-11 11:53 發表

係老師幫佢寫開頭,還是你响書度幫佢揾呢?

我睇過本書,無一張白色生字紙。

我叫佢問老師,好在明天才要交呢!

hi chris,

不是, 亞仔自己寫開頭呀....
有一張紙貼在之前作sample看.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-12 13:07 發表
阿仔話我知佢琴日終於儲夠10個印仔, 可以去校務處換冰條....開心到佢返來講下次要換兩條喎..
不過國語就未印...

diane,

幾好喎....owen暫時得一個印仔(大家來說普通話).
佢話目標要儲夠10個印仔換扭計骰.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-16 13:48 發表
各位中秋節happy嗎 ?

今日朝早起身叫醒bryant, 佢都唔係幾願起, 我同佢都係好眼訓 ar.......
星期6你地有無去祟真的grammar講座ar....可能這是我第1次去, 我覺得好有用, 因為以前讀書嘅嘢我已經比晒miss la haha... ...

hi diane,

昨天早上owen都5係咁願起身, 我地大人都係咁啦!! haha!
不過owen都吃到早餐上到校車.

上星期6的gramma talk, 幾好.
校長介紹一本from singarpore出版的gramma book, 佢話學校遲些會出通告讓我地購買的.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-16 17:10 發表
今日默了書, bryant話very good, 不過有d緊張....我同佢講這是你努力的成果

昨天的dict, owen話自己寫錯了一個英文字, 我說盡了力便ok. ^o^
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-17 11:44 發表
下星期仲耍默拼音, 但bryant都好似唔識咁, 只懂...a,o, e, i, u, yu, 韻母好似一點都唔識
有無知默書要唔要默埋聲調

diane,

小朋友要努力, 我地都要努力呀....昨晚我同owen溫中默, 佢大致上全部都識讀.....學習語言很漫長呀...

反而owen的英文就差少少, 仍須大家努力中.

大家一起加油呀!!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-9-17 14:53 發表
我地上年無默拼音 ,但今p2 寫生字要埋拼音

hi 200012,

崇真都幾重視普通話和英語.

另, 上次校長的gramma talk, 你有無來呀?
我和diane都有去聽.

請問你有無買校長推介那本書? 出版社: Preston
校長話有1-12冊, 由小一至中六適用.

校長話遲下會有通告買第1冊.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

昨天有通告, 15/10打混合針, 我填了同意書, 但正本針紙不見了, 唯有附上副本針紙.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 FungMm 於 08-9-18 14:31 發表
Hi 各祟真家長,

您們好! 因囝囝將在明日到崇真面試, 請問可否分享去年面試之經驗給我呢?

十分多謝大家之幫忙!

Cheers!

hi fungmm,

請問你係咪今晚面試呀?

好簡單呀! 仔仔當時話過程好開心呀.
不用擔心....

佢地面試時, 你地家長應該在禮堂聽校長簡介會.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 FungMm 於 08-9-18 17:27 發表
Hi Diane俊俊媽,

Thanks in an advance.

請問您小朋友是否由崇真幼稚園上小學?

hi fungmm,

我仔仔和diane仔仔不是崇幼舊生, 是校外生考進去的.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題