用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-10-6 11:12 發表

yes....努力ar

明天就可痛快去玩下la

同意!
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-10-8 11:19 發表

轉了班主任又要從頭適應了, 希望佢夠責任心, 唔使你勞氣la
星期6我都唔知玩到幾點, 不過阿仔佢12點放學, 我順便接佢和參加openday, 都係玩一陣la, 因要趕下一場朋友的生日會. ...

今星期六open day, 我都係同diane一樣, 接仔仔12點放學, 跟住在學校玩一陣....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

原帖由 200012 於 08-10-8 10:43 發表
OPEN DAY O到幾點架 ?本來打算去順到問下班主任上課甘嘈點攪?宜家吾洗了,班主任走埋 呀仔話呢個西人好d 星期六要拜山,睇下趕吾趕到, 9月已有2個學生轉校了 ...

hi 200012,

轉左西人班主任, 你仔仔話好d就好了....希望佢適應啦.
你仔仔果班有幾多人? 我仔仔原本30人, 現28人.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

AM783

昨天下午, 收到學校 send 來的SMS, 叫我地收聽昨晚am783...但沒有寫幾點......:time:

最後都無聽到....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-8 12:35 發表

果 2 個走左去邊間 ?

hi 200012,

係亞仔返黎同我講, 佢話5知, 而且我5識那2位同學家長.

另, 亞仔同學推薦我做今年家教會的候選人, 希望自己能分配好d時間啦.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

hi 200012,

亞仔昨天返來講, 話成來2:30-3:30pm要到4樓你仔課室做功課呀...佢自己課室比左拔尖班上課......真搞野...行來行去.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 FungMm 於 08-10-9 09:39 發表
hi helenjojo, 200012 & all TT parents,

我昨晚收到acceptant letter la... 好開心.  所以要在此多謝大家之幫忙.

我會在21 Oct 交register fees, 囝囝仲問我可否跟我一起去因他想再參觀吓(尤其小食部)~哈哈因他 ...

HI fungmm,

大家pm交換電話聯絡啦.....恭喜晒你地呀....

今sat你來不來崇真open day呀...我會到呀....順便接仔仔放學, 跟住玩一陣攤位遊戲啦.

希望到時見到你啦.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-8 18:47 發表
唉!我個仔話 11月又換班主任   未查證

0下! 又轉班主任?

我有幾位朋友做老師和一位朋友是助理教授, 佢地話老師走, 間間學校都有, 最緊要係hand-over做得好, 就無問題.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 FungMm 於 08-10-9 09:39 發表
hi helenjojo, 200012 & all TT parents,

我昨晚收到acceptant letter la... 好開心.  所以要在此多謝大家之幫忙.

我會在21 Oct 交register fees, 囝囝仲問我可否跟我一起去因他想再參觀吓(尤其小食部)~哈哈因他 ...

fungmm,

小食部沒有了....而家只得售賣機咋.

但小一同學不能用八達通在售賣機買零食, 每次返學要自己帶野食呀. 小二以上同學就可以了.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

e
原帖由 200012 於 08-10-9 10:10 發表
此時我呀仔去左英拔 甘即係1.2年班同一個課室 ?甘有幾多個老師 ?你入家教會啦啦!睇下年 p2有無甘混亂,仲有時間改善

200012,

oic. 你仔仔可能去左204室, 即我仔課室.
仔仔話唔知英拔有幾多位老師, 因他沒有參加英拔班.

好! 我都希望能反映家長的意見比家教會, 從而改善更多.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-9 10:02 發表

你話有邊間每年會走得甘多先生 英文日記好耐無得做了,原來先生會比生字作句,因新先 生可能根本吾知有呢樣功課 ,崇小只是一個讀書的地方,我是指沒有啟發學生思考,連一些時事都無講下 我 ...

200012,

對...拔尖可啟發學生思考, 但價錢問題, 我沒有選擇.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-9 10:06 發表
有小賣部,只得腸仔,燒賣,阿華田,三文治,雪條要用印仔換無得賣 2年班先可買野食,售賣機小息有姐姐守住,一個印先可買,(放學就無姐姐守)

200012,

你係p2, 都係你熟d....

fungmm,

sorry, 我報左料添!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 FungMm 於 08-10-9 11:07 發表
Hi helenjoe,

It's okay.  Thanks!

Did you received my PM?  I was repied my mobile and msn to you la.  Pls check.

FungMum,

收到了, thx.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 haowon168 於 08-10-11 17:15 發表
Hi, Helenjoe & 200012 都應該入家教會, 向學校反映有關情况, 鞭策學校負責人去解决問題.

係呀! 你也是入家教會嗎?
我已被提名選入屆家教會委員.  下星期五晚上我要返學校.
請大家多多支持, 我會盡力做好.

vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-9 16:41 發表
helenjoe  我早2 日pm 了電話比你,係咪收吾到,我剛剛pm左你了,我收到你pm了

hi 200012,

收到你pm啦...謝謝你.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-9 17:23 發表
明日放假 去disneyland行一圈先!

咁好.....你地買annual pass or others?
disneyland都好好玩呀...我仔仔去過3次.

10號, 我地去左唱k...仔仔恨左好耐lu....
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

剛sat的嘉年華會, 很多人, 亦遇見了2位同事(佢地小朋友讀緊崇幼k.3).

亦遇見diane, 和仔仔的同學和家長, 很開心呀...:loveliness:

fungmm,

sorry, 我走左15mins, 你才到學校.
下次一定會再見的.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-10-13 14:13 發表
今日等校車等咗好耐, 校車褓母跑通知, 原來校車突然中途死火, 唔能夠車我區D小朋友返學, BUT好在校車果邊話比錢請小朋友搭的士返學, 我住果到有3個小朋友一齊搭, 真係好彩. ...

DIANE,

正想講今早這事....我老公今早送仔仔上校車, 架校車死左火, 校車褓母也是這樣說, 幸好, 仔仔同班同學媽咪帶左佢坐taxi返學, 我老公就趕返工.

我地上車處, 計埋仔仔, 有4位同學.

在此, 謝謝仔仔的同學媽咪的幫手呀!
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-13 12:16 發表

我仔對disneyland無麥興趣:(annual pass) igiveup: 只係入去行下,食下野,去shop睇人燒制水晶,睇玩具 果日都見到2位同學仔 家長日我無去到,去完disneyland呀仔話去婆婆家,你去邊間唱k,我仔未去過:jo ...

200012,

加洲紅-green box...
k lunch抵呀....
唱左3個鐘, 每人一個餐, 飲品任飲.
埋單都係一百五十幾元....

我地都係好間中才去一次....咋!
仔仔鍾意唱陳奕迅和古巨基d 歌.

vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

原帖由 200012 於 08-10-13 16:42 發表

我真落後,真係好抵,我都要試下先月尾老公生日帶 佢兩仔爺去見下世面先 我對上一次唱k好似係仲未結婚ops:" /> 請問幾點開始架 ?(k lunch)

200012,

k lunch可以唱3 hrs呀....抵!
你地要試下啦.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
‹ 上一主題|下一主題