用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 09-10 LK A.M. 同學會
樓主: BreMa
go

09-10 LK A.M. 同學會 [複製鏈接]

Hi, 大家好! eugenie由NCC升上LKB. 暑假放任了咁耐, 返學後開始乖啲. 希望越來越好啦.

Alisya 之前隔離嗰個小朋友可能係eugenie, 囡囡話佢成日同Alisya 傾計所以俾老師調開坐.  

原帖由 winwin413 於 09-9-3 23:46 發表
好似係同隔離個小朋友玩到不受控制 & 成日傾計囉!

小蜜蜂抽唔到,入了小童軍, 你地呢?

知道Aliysa都係小童軍, eugenie好開心

聽講今年既小蜜蜂, uk會直升. 唔知其他制服隊伍係唔係

原帖由 winwin413 於 09-9-16 23:23 發表
Aliysa 都係入咗小童軍!

好開心yuki都係小童軍, eugenie又有多一人個同學仔一起玩

其實做全職媽媽好偉大, 我之前試過一段時間. 實在又悶又辛苦. 最後都係做返野.

薳然媽媽,

你囡囡真係好癡你, 我囡囡就無咁樣. 係唔係你之前份工太忙, 好夜放工.

其實我囡囡每日放學後我都要佢睡覺. 聽講話午睡對小朋友好好嫁. 跟住就去學野. 返來沖涼食野. 佢食野好慢. 由6點幾食到8點幾. 我放工食完野重要等好耐佢先食完. 9點半就去睡. 我嫌佢平日太少時間同我玩. 星期六日就全部俾晒佢.

其實我都覺得IP CAM對我同囡囡好重要. 我係公司隨時可以見到佢. 佢唔識做公課時重可以問我. 佢知道我睇住佢. 好似距離近好多. 佢有時會特登大叫媽咪同我玩. 有IP CAM 我就好似係屋企一樣.

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-28 00:28 發表
您家妹妹幾大呀 ?  家姐仔錫唔錫妹妹呀, 有無呷醋 ?  我細囡BB時, 家姐好呷醋, 依家妹妹大左啦, 反而係妹妹呷醋, 成日打家姐.  家姐多數都錫妹妹, 因為佢鐘意做大家姐.

我大囡同您囡囡一樣呀, NC學期尾時成日都話 ...

佢由細到大都係食到啲飯凍冰冰. 一碗飯要分2次裝, 還要用滾水'座'住. 佢食飯係令我們最頭痛的. 不過, 可能係遺傳, 因為我細個都係咁. 到10幾歲先開始食快. 但我細個高過同齡小朋友, 但囡囡就又輕又矮. 真係好擔心.

請問有無媽咪有咩提議可令小朋友食快啲.

原帖由 薳然媽媽 於 09-9-29 22:51 發表
eugenie-mama,

係呀, IP-CAM真係好好多呀, 不過我開左PCXX 既視察易之後, 先推出IP CAM, 所以我都無用過呀.  查實對我來說就算有IP CAM都可能無咩用, 因為我之前響公司真係忙到7彩(有時開會開足一日, 無辦法, 公司 ...

祝盈盈早日康復!

原帖由 bcwong 於 09-10-2 23:40 發表
其實都OK既,不過醫生話佢氣管差,兼且依家D菌勁,所以為安全計,留向屋企抖下LOR

多謝你既提議, 其實佢由細到大, 都唔俾佢食飯落地. 我都試過俾佢食1個鐘,未食完就收. 佢餐餐都係食2/3平時份量, 即半碗. 無俾零食佢. 無食晒連臨睡前既奶都無得飲. 成個星期後都係無改善. 最後我投降. 佢就算食好少都從來唔會話肚餓.

不過, 我都想試下'mystery food'希望對佢都可以ok啦. 但係唔係要佢自己食?

原帖由 MySweetBB 於 09-10-6 23:14 發表
我諗唯一既辦法係您要忍心, 佢唔食就算, 不過我都知好難做得到. 您囡囡係咪一邊食一邊四維行 ?   
薳然2歲幾時都係咁, 食成一個鐘, 因為係工人餵, 所以會就哂佢追住佢黎餵.  但我生妹妹時, 陪月姨姨見到話咁樣唔得會 ...

MYSTERY FOOD 對我個女好似無用.

由細到大, 我都覺得需要付出先可得到既野佢寧願唔要. 究竟係佢性格還是佢擁有太多唔稀罕? 這種性格太唔好, 有無咩方法改變佢.

原帖由 MySweetBB 於 09-10-13 23:23 發表
唔好客氣啦,大家都係一齊分享吓揍女經 <-- 我最鐘意架嘞。
其實您囡囡食半碗飯(唔連餸)都好OK喎, 薳然都係食半碗多D咋.  不過佢成日話肚餓, 唔知係咪少食多餐, 所以都可以咁大舊 ?!
不過SLIM有SLIM好,之前睇左D RESEARCH話瘦既小朋友係 ...

我囡囡都係小童軍, 佢話小童軍只有1個男仔.

全級十幾個男仔, 只有1人個做小童軍. 我都好驚訝? 係唔係男仔都要抽籤, 無得優先?
‹ 上一主題|下一主題