用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網家長請分享!
樓主: WATHT
go

91校網家長請分享! [複製鏈接]

原帖由 pennyma 於 09-6-9 14:52 發表

wince,請問可否講多些這學校的課程,中文是否用普通話教,有多少位外籍英文老師,功課多嗎?thank you very much.

pennyma:
我姪仔是因搬屋插入"梁"讀小5生的, 功課都算多, 他話有時做到 11點 =.=

原帖由 winice 於 09-6-8 14:42 發表
Why 陌生呀!!  您哋有冇了解過呢間學校呀!  相反我自己一些朋友都like喎 (因為我朋友的二個小朋友k1-k3响民生都去咗呢間讀). 其實佢哋D課程一啲都唔淺的(Esp. Maths). 我自己小朋友(P.2)的同學仔媽咪compare with 胡 ...

本人覺得小一小二不主張太深既課程, 最重要小朋友明白及讀得開心.

原帖由 PoohBB 於 09-6-10 00:02 發表
胡下 我自己是選第3志願, 佢新校社好大好靚,
聽講唔知真唔真呀... 初步是胡下掉過來轉全日制, 跟住胡上都會掉咪過來合一....  因胡上校社細...

胡上與胡下是同一辦學團體...但各不同運作的.
原於9月搬去新校舍但教育局未批, 所以最新消息胡下2010年才可能正式搬去乙明村陳祖澤校舍.
未曾聽過"胡上"會搬去一齊.

原帖由 eeec6 於 09-6-18 12:25 發表
你覺得如果第1Round 揀朱小, 大抽獎又揀朱小, 機會會唔會多D呢?? 同埋你覺得呢間學校點呀,老師好唔好嫁??學生純唔純嫁??同埋功課算唔算多,你小朋友覺得讀得辛唔辛苦呀。 ...

吾知點解幼稚園校長同好多家長都講
第一round及大抽獎都要同樣選最心儀既小學,
機會才大d...

原帖由 fungpolly1234 於 09-6-18 17:20 發表 沒有叩門機會, 意思是什麼 ? 是不是就算有得面試, 都不取錄 ?因為我有向朱小叩門交表, 在派位時從來無選過佢(因為是跨綱),但都有得面試, 雖然未能取錄, 但佢話排在後備名單, 有人退學, 就會call我地. ...

其實好多間多人叩門既小學都係要求填佢首選才接受
‹ 上一主題|下一主題