用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資 - 中華基金 (小西灣)
樓主: 2008mum2008
go

直資 - 中華基金 (小西灣) [複製鏈接]

直資 - 中華基金 (小西灣)

關於中華基金的校風, 學生質素, 教學取向等. 請各位家長俾d意見.

萬分感激!
   0    0    0    0

原帖由 ellang 於 09-5-5 20:02 發表
家住小西灣, 只是平時觀察, 中華基金的學生都ok.

謝謝你的留言, 請問有冇見到d男女生在附近拍拖, 食煙等行為? 因為我真係對此校不熟悉。

麻煩晒!

多謝各位的回應, 請問有無家長有子女現正就讀此校? 希望取多一些校內情況的知料, 如收生標準, 教學取向, 面試內容等....

原帖由 168148 於 09-5-7 17:51 發表
其實佢算唔算Band 1 學校

同埋係咪英中就算係 Band 1

請指教!

唔係全部英中都係 Band 1學校, 可參考以下09/10明報升中全攻略資料 :

2008年會考成績
整體及格率 : 83.7%
中文科2級或以上 : 89.9%
英文科2級或以上 : 100%
數學科及格率 : 95.3%
最佳成績 : 4A2B中5英5
人均優良成績 : 2.8
原校升中六比率 : 87%
6科考獲14分比率 : 51%

2008年高考成績
整體及格率 : 86.9%
中文科及格率 : 98.4%
英文科及格率 : 100%
最佳成績 : 1A2B1C
人均優良成績 : 1.1
入大學率 : 98%

原帖由 wq 於 09-5-8 15:28 發表
應該全部在23日面試。我忘記幾多號,但我想我是第一批面試。因為約了我仔早上8:45分。

我囡囡23/5去唔倒面試,不過佢哋話仲會安排27/5放學後面試,叫我明天打電話問清楚時間。

請問各位知唔知學校有冇校車往返西區?

首先多謝各位關心.

其實我自己小六的時候都係由西區往柴灣返學, 所以路程應該不大.

如果統一派位唔理想 , 此校是好的選擇 . 而且我現時租約至9月, 如果到時囡囡返學真係好辛苦, 咪搬家到東區. 多謝各位關心.

原帖由 狄麗絲 於 09-5-11 14:27 發表
一d都唔遠架。佢在上環Shun Tak Centre有直通bus(應該在西區開出)大概20-30 mins 到達。好方便。

多謝您報料, 今日由西環出發, 去到信德中心轉#788, 車程總共45分鐘, 都真係好快.

另外, 面試日期已經去到6月3日, 而且超過一千人投考, 競爭應該非常激烈, 同SPCC有得輝.

原帖由 stitchfriends 於 09-5-13 10:22 發表
Hi, 2008mum2008

你們講緊那間中學咁犀利, 是中華基金or衛理?

講緊中華基金, 昨天登記編號已經去到10xx!

原帖由 168148 於 09-5-23 18:50 發表
今天去面試學生好熱閙

中學話要帶埋4至6年級手冊,其實佢哋有冇睇? 請問面試內容係唔係同中學網頁內果個無模擬面試一樣咁簡單?

thanks a lot!

Hi PCCW2319,

Thank you so much.

原帖由 PCCW2319 於 09-5-24 14:37 發表
hi,

阿仔上年都有去面試. 根據阿仔所講及我所記得.........

第一部分 : 可用普通話, 廣東話或英語作答 (我仔揀左用普通話答)
- 考數學. 叫阿仔一分鐘內砌不同立體圖形
- 姪女前年砌七巧板

第二部分 : 用廣東話作 ...

各位有冇留意到中華基金網頁公佈了周錫昌校長行將榮休的消息?有冇家長知道新校長是誰?對學校發展有冇影響呢?

最終都係入讀中華基金, 有冇家長有仔女今年入讀此校, 大家交流下?

原帖由 EDEL 於 09-7-15 00:39 發表
今早聽過家長會的介紹, 對此校的信心增加了不少。

從前只是朋友間的口碑, 大家認為此仍抽獎欠運的"補救"之選, 總不失為一間好英中。現在我覺得它真的比坊間的口碑好呢!

我原意是一所教會英中,未知這是 ...

由於派位唔理想, 幸好一早報考中華基金, 放榜當日收到囡囡被取錄消息時, 心情又高興又擔心。註冊時個心都係十五十六, 唔限定間學校好唔好, 係唔係適合囡囡。但經過昨天完家長會後, 我對學校認識了不少, 信心也大大增加。雖然校規較為嚴格, 但都係為了教好d小朋友。現在只希望囡囡唔會犯錯, 好好地完成中學階段, 唔洗我再擔心。

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-17 13:15 發表
請問以下資料 , 可以去那裏找到 09/10 明報升中全玫攻略 呢?

Hi,

明報每年11至12月會出版一本升中全攻略, 你要等多幾個月至會有10/11年出版, 到時留意明報website, 佢會有個印花, download個印花到7eleven買, 可以平$40.
‹ 上一主題|下一主題