用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣令小朋友做數小心D呢?
go

怎樣令小朋友做數小心D呢? [複製鏈接]

囝囝讀緊P1, 但數學科就比較差, 他不是不識計, 只係好大意, 明明是加就變減, 連數字都可睇錯, 又冇心機睇題目, 每次派完卷在家改正他又完全識做, 佢話係學校冇心機做喎, 所以拉低哂D分, 我真係俾佢氣死, 唔識都可以教, 但識又唔小心又可以點教呢? 各位可否俾D意見呢? 點樣先可令貝朋友專心D做數. THANKS.
   1    0    0    0

你小朋友係唔明定係大意, 首先是要搞清楚呢點, 唔明就要諗方法教, 好似用圖像方式..而大意就真係要做多d 練習, 錯誤中學習. 我e+都係用緊呢個方法, 我仔仔大意到test可以係全班最低分, 但其實佢係識做, 只係測驗時是是旦旦, 我先俾佢氣死!

我囝囝都唔會好好多, 時間方面, 明明問時針指向4-5之間, 而分針則指向6的正中, 問應該是幾點, 佢居然答4:6 而成數方面, 問1包糖有10粒, 5包應有幾多粒糖, 佢就求求其其答40粒 有時仲會答15粒, 見倒數字就即加埋去就算, 文字睇都唔睇...見親文字就冇心機做..E+就考試, 為由要佢狂做練習, 特別係文字題, 佢有時都會做到喊, 但都冇辦法喇! 數學方面真係好大意, 但默書, 背書, 英文科又好好多, 所以都唔知點算, 給數學拉低哂整體分數, 各位除了做多D練習之外, 還有什麼更好方法令小朋友做數方面專心D, 小心D..

求學不是求分數, 還行嗎?

原帖由 Flying-Man 於 09-6-9 10:09 發表
winniecarson,

我個囡囡現 p.1 ,兩樣都係:
1) 對新教嘅 concepts 唔容易掌握
2) 對已掌握的 concepts 唔小心做,大意做錯

例如有兩題數,其中一題是問,一架車四個轆,六架車幾個轆?佢識寫 4x6 = 24, 但係最後答案佢居 ...

絕對同意 ! 分數高低是學業成績的命脈, 所以家長, 學生都非常大壓大, 因為不小心而失分, 確實好唔抵 ! 但因低年班的小朋友好多都未識在乎, 所以家長更緊張, 更擔心, 為由諗盡辦法去減低因唔小心而失分的機會啦! 不知何時小朋友才識緊張呢???  

原帖由 Berry_luk 於 09-6-10 14:30 發表
我重來唔覺得求不是求分數, 因為教育局求分數(程分), 學校求分數(名次), 咁家長點會唔求分數呀? 程分啲分唔好, 又話唔讀得band1, 所以啲小朋友就要為分數而讀書囉!!
我仔都係架, 唔小心到連題目都睇漏, 成條題目咁大 ...
‹ 上一主題|下一主題