用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友大約學幾耐鋼琴可以考第一級?
go

小朋友大約學幾耐鋼琴可以考第一級? [複製鏈接]

原帖由 新人王 於 11-3-9 09:12 發表
我小朋友5歲半學咗十個月,老師話可以準備開始考第一級。聽講都幾多嘢要考,我擔心會唔會快咗D?

單睇時間就唔算特別快,但因你小朋友算細個,正如你所講考試內容都多,而且咁細的小朋友表現多數都唔穩定,如果唔急住要張cert o既,倒不如學多一年再考高級d,到時個人定d,考出黎成績都好d

原帖由 DGJS 於 11-3-9 14:22 發表
半年後再考4級!

咁即係差不多考2級時就要報定4級試。哇!

何不直接考4級

原帖由 DGJS 於 11-3-9 15:31 發表
都話估下 jar!

能在K2四月考琴試,小孩最大才五歲四個月。不是這麼多能考4級的。
其實學校看2級distinction 比 4 級pass 來得重要。

我就係咁諗,實不相暪我兒今年都考小學,我都會同佢考琴,但我都係同佢考個佢舒服,有把握叮o既grade就算啦,高grade o既大有人在,我旨在叫做有d 實際evidence比d小學知我仔有彈琴就算啦

原帖由 DGJS 於 11-3-9 17:19 發表
五歲四個月的小朋友考六級以下的琴試應該無難度!!!

五歲四個月可以考六級以下的琴試, 但無難度?

我都讚過你個仔。但如你以上所寫,你個仔六歲半開始,都要用15個月先考到3級!!! ...

好有天份+肯練琴,都要過埋theory 先得阿..

我覺得如果有能力考得咁密的小朋友(當佢真係達到個standard),其實犯不著咁樣考,一考考at 仲好啦

原帖由 mio8390 於 11-3-11 14:03 發表

哈哈.....你不要看小香港的家長,當年我仔仔考五級樂理,我怕他太細個(大約是小四),但到了試場,發覺我仔仔已是年長的一班,大部份還是考英文paper,當時我想過我是否太遲才給他學琴,現在的答案是我做得正確,早學也未必好,太細個 ...

我唔係睇少,而實際上亦處理唔少呢d家長
2年班話想試下考(佢地聲稱考唔到都唔打緊),根本上佢地係理解唔到,係家長用自己的方法引導個小朋友去記,composition,平時d 功課係家長幫佢搞,我改完之後就叫個細路記左佢(學生同我講返話:媽咪話到時照背就得,點都有d分),3年班已經落定order"我想試下同佢6年班前考8級",當時只係剛剛考完2級,連result都未出,有能力肯付出o既就話je,但實際上有幾多個小朋友係咁?

原帖由 mio8390 於 11-3-11 15:00 發表

所以有欲速不達這個成語。

我試過教2-3個呢d學生,佢地又真係奇蹟地可以66/67分合格架wor
‹ 上一主題|下一主題