用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴 interview
go

劍鳴 interview [複製鏈接]

原帖由 ox10 於 11-11-4 18:11 發表
有無人知道幾時會通知收唔收 / waiting?

應該12月中

原帖由 ox10 於 11-11-4 16:54 發表
好少爸爸/媽媽o係呢度談及劍鳴 interview, 有無家長 in 完可以同大家分享呢? 唔該晒.

outdoor playground 安排左d 玩意比小朋友,如果小朋友慢熱,可以早dd去玩下,但如果小朋友好爛玩,可能就唔好比佢玩咁顛,加油哦

原帖由 xiazaimami 於 11-11-5 14:44 發表
希望學校不要歧視小b
我女答對全部架

經過今日,
對劍鳴很有好感

應該不會,我兒都有年尾出生的同學
不過收人少是事實,有心wait,5, 6月都會放唔少位出黎,good luck^_^

原帖由 winifred102 於 11-11-5 17:50 發表
Only one parent allowed to attend the interview with the kid?
Did they do observation like pushing chair or not, etc?
How many K1 and PN students do they have? I just want to estimate how many student ...

第一round 收的可能性真的極低,去年我知到的都是得幾個(計埋我家細佬),但我估最終入讀的新生,上下午班合共可能約有3幾十人

原帖由 littlecook 於 11-11-5 23:15 發表
細佬妹收既機會大唔大?會唔會都要等到第二輪呀?
妹妹今日IN得一般咋!好驚唔收呢!

我家細佬是第一輪直接收,哥哥同學的細佬也是第一輪直接收,不過都有聽過收唔到的,我家細佬舊年係in得唔錯,而且老師認得佢xdddddddd,但係佢係8月出世,唔大唔細的bb,in完我都震足個幾月哦,不過我o個時諗,如果有得waiting,應該都會wait到

原帖由 manmanchubb 於 11-11-5 23:03 發表

係,今年得一part, 流程暢順 skip 了group in

原來skip 了group in,唔怪得可以2天in哂,還以為是報名人數少了

原帖由 littlecook 於 11-11-6 00:50 發表
第一輪收唔到既,最尾WAIT到嗎?
唉,我個仲係細B添!

有wait到的

原帖由 上等人 於 11-11-6 01:24 發表
易成貢, 大B細b都識答,又考咁淺,又唔洗問家長,又唔洗聽故事比反應. 真係唔g佢地收邊種學生?

其實都睇小朋友/家長反應
我大兒當年去KM面試,全程好投入,我覺得佢見得最好就是KM,而亦是唯一一間佢面完試都唔想走的,雖然只獲後補位,但最後等到了,另外,雖然冇問家長,但應該係有份問卷要填?o個份野就已經睇到家長的理念及對小朋友的了解,其實面試呢d都好主觀,收與唔收好多因素,尤其幼稚園階段

原帖由 bbmylove09 於 11-11-10 00:43 發表
請問課程如何呢?
是否有家課, 寫字深嗎? 是否上小學也沒有問題? 語文能力又如何?

當年,你咪要交了學費, 放棄了, 而讀劍嗚. 似乎你對呢間學校好有信心喎.

...

由K1開始每天都有家課,寫字應該算係深掛?其實我冇比較過其他K,上小學我估計應該冇問題,語文能力,我諗都同小朋友本身有d關係,不過我本身要求唔係好高o個隻,我只要求佢可對答到,我兒依家中英普都冇問題
當年..我兒冇乜其他offer,我本來決定讀返佢本身返n班在屋企附近的幼稚園,好像只是交了3幾百雜費,到細佬o個時,就真係慳,km 係我地考的k當中最後一間出result,之前考到o個d有一間冇留到位,另一間留位個deadline 係12月中某日的4pm,結果我就是deadline 當天3pm收到offer xdddddddddddddd

原帖由 polly8888 於 11-11-10 21:42 發表
marcuscyrus, 請問你小朋友是讀km的英普班定兩文三語班?

下午國際班(即英普)
大的k3(英語+pth班主任)
小的k1(英語+本地班主任)
我校k2開始由pth老師取代本地老師作班主任,但每班仍有本地老師指導孩子們功課
‹ 上一主題|下一主題