用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 PN / 幼稚園 時.....
go

時光倒流 PN / 幼稚園 時.....   [複製鏈接]

回復 GIPW 的帖子

黎緊9月才讀小學
但so far 我滿意幼稚園所帶比仔s的
我仔讀英普班,有功課(幾深下tim)

852kk  which school ? thx  發表於 14-7-4 14:45

講起課外活動,我諗我仍然會一樣做,頭幾年唔急學,先觀察小朋友的興趣/能力,到4歲後才開始選合適的活動讓他參與,效果會理想得多,如果可以從來,我會遲一些才讓他游泳

himuimui  But some kid will afraid of water when he grow up.  發表於 12-3-10 13:09
lovegirlslove    agreed.  有得回頭, 唔使甘早比佢上興趣斑, 晒錢.  4歲後才重點學, 效果重好  發表於 12-3-8 14:31

ha8mo 發表於 12-3-8 18:07
好多人都講參加比賽

請問你地參加過乜野比賽?

我仔只參加過少量比賽,而且選有質素的比賽參加(如校際音樂/朗誦節)
我覺得要睇小朋友,如果小朋友比較怕羞,用比賽讓他大膽一點無不可
我仔上台唔會怯場的,我就同佢參加少d,但每次比賽都可以觀摩到強手的
另外有參加過圍棋比賽

sytw 發表於 12-3-8 18:14
我會係運動/音樂/朗誦 主攻其中一樣,而唔係俾佢玩下當拿經驗就算

揀選合適o既活動好重要
佢發展得好,都會加強自信

himuimui  But some kid will afraid of water when he grow up

所以都係要observe多點,我兩個仔愛水愛到飛起,帶佢地去游水,成個飛落水上水之後仲少,只不過muscle 未develop得好,哥哥學游水,form ok,協調ok,但就唔夠power,如果等佢muscle develop 得好d 才學,相信成效會更高

VKwan 發表於 12-3-12 16:26
呢個post裡大部份只談如果時光倒流,就要學咩/唔學咩,我個人黎講,反而學得親情既培養更重要。我相信我都 ...

我同意家庭成員之間的bonding 好重要
但其實又不一定是兩個極端,我家哥哥好獨立,做事認真,甚至能夠幫我照顧細佬,但當佢面對我或爸爸時,也會嗲下我地,又會畫畫偷偷送比我,可能我地屋企仲有一個細佬,所以哥哥盡早獨立,係幫輕我唔少
‹ 上一主題|下一主題