用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 練幾耐琴?
樓主: frenchfries
go

練幾耐琴? [複製鏈接]

引用:平均每星期練2-2.5小時琴,多定少? +

原帖由 frenchfries 於 14-12-03 發表
平均每星期練2-2.5小時琴,多定少?
我大仔每天練樂器約2小時,細佬每天1小時,多與少看家長有幾重視呢樣野,而且最重要是練習時認真

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-8+15:57+

原帖由 hoihoima 於 14-12-10 發表
有這麽多時間嗎?怎樣分配時間呢?
學校早放學,3點鬆啲回家,抖下,食啲野,3點半可練一小時,晚飯後8點再練一小時,之間的時間總之做好功課,執好書包可以自由,多數同細佬在家發顛。不過剛開學時一下子多了功課,未適應時只有一小時練,最近又快手返啲

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-10+23:47+

原帖由 sheffield 於 14-12-11 發表
不要以marcuscyrus作標準啦!佢d仔有特異功能音樂是講天份的,又要講喜好,不能比較啦!練幾耐有標 ...
細那個冇乜天份啦,都練1小時,我諗是唔好彩投錯胎,做了我個仔

sheffield    發表於 14-12-11 13:26

引用:Quote:原帖由+sheffield+於+14-12-11+發表

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-11 發表
細那個冇乜天份啦,都練1小時,我諗是唔好彩投錯胎,做了我個仔

...
公平啲講,想做得好就要練囉,如果又唔放時間練又抱怨進度不夠快就唔係咁好

引用:不過老師好緊張scale,+所以我叫阿女一定要m

原帖由 scyauchris 於 14-12-12 發表
不過老師好緊張scale, 所以我叫阿女一定要make sure scale唔好錯,咁就可以丙少d. ...
恭喜你遇到好老師

引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 問題我女練琴不

原帖由 scyauchris 於 14-12-12 發表
回覆 marcuscyrus 的帖子

問題我女練琴不夠認真!我有時都准許佢彈吓自己喜歡的歌,不用為練琴而彈琴,佢 ...
我會要啲仔練哂功課才自由玩

引用:+本帖最後由+sheffield+於+14-12-12+15:22+

原帖由 sheffield 於 14-12-12 發表

回覆 marcuscyrus 的帖子
嘩哈哈,天下烏鴉

‹ 上一主題|下一主題