用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節~~報料區
樓主: fcbttkw
go

校際音樂節~~報料區 [複製鏈接]

今日灣仔小童群益會賽場,可以比多過一個家長入

wootaitai 發表於 12-2-28 14:16
那裡個琴(伴奏)點啊?三角還是upright?大聲嗎?

uprite,我覺得大聲,琴在台下,而場地呈扇形,所以soloist 要留意站立面對的方向

wootaitai 發表於 12-2-28 14:26
在台下?我要她站遠D練先。多謝報料

彈緊琴時,是完全背對個soloist,只能靠聽

fcbttkw  噢!今晚要兩兄弟夾琴時多加注意,為明天作好準備!
多謝你的提點!!  發表於 12-2-28 14:38

billyyanst 發表於 12-2-29 18:48
我仔響學琴4年,曾經見過三位教琴/伴奏老師可以響第一次打開份譜就可彈到,以佢地sight reading的功力根本 ...
畫份譜又唔一定=功力唔夠
我自己幫學生伴,都會留意人地器樂老師有咩指示然後在我自己的部份mark返
另外有時唔同學生會在唔同位呼吸,我都會o係份譜度mark低
不過..可能都係我功力唔夠,嘩哈哈

fcbttkw  伴奏肯劃份譜是一件好事,起碼佢有重視過當中細節,想做好一些!  發表於 12-2-29 19:17

好多時大家就以為伴奏的作用=彈左個piano part出黎,其實一個好的伴奏,最大的功能,不但是配合獨奏者,面對年紀細的更加可以帶起佢地,不過我尋日所見的,真係佢有佢彈,個小朋友有小朋友自己拉,完全0交流

TwoKidsFamily  所以找個夾到的伴奏好緊要。  發表於 12-3-6 14:32
Charlotte_mom  咁咪真係俾佢累C喇  發表於 12-3-1 10:58
fcbttkw  亦是我今天所見的!  發表於 12-2-29 19:22

回復 marcuscyrus 的帖子

fcbttkw  亦是我今天所見的!

尋日直頭聽到我o哂咀,中間o個堆chords可以全部彈錯哂都得~_~

Charlotte_mom  我相信係, 唔係個個都咁有HEART肯花咁多時間夾, 音樂節人人都忙到顛了  發表於 12-3-1 10:58
fcbttkw  今日都係唔好得去邊,各色各樣都有,難道要搵一個好的伴奏真的那麼難!!!  發表於 12-2-29 22:39

回復 marcuscyrus 的帖子

Charlotte_mom  我相信係, 唔係個個都咁有HEART肯花咁多時間夾, 音樂節人人都忙到顛了  

所以有時都希望同業可以就自己的時間能力才接job,唔好因為忙而連累到人
今年我除左伴自己仔,只係接多一單,其他都推哂,都是唔想因為自己冇時間同人夾而累到人

bebebe12345  好伴奏難求、有D推都推唔甩!  發表於 12-3-1 13:19

小伊 發表於 12-3-1 18:01
要背對獨奏者咁大整蠱?

係阿..個琴在台下,面壁的~_~
大大個背隻對住評判

小伊 發表於 12-3-1 21:45
好多埸地都有問題。例如在靑協,個Yamaha唔多靈敏,評判坐在後半場,在參賽者和家長席後面,觀眾席椅背又高 ...

我覺得青協燈光都麻麻,我次次去親都頭暈作嘔

‹ 上一主題|下一主題