用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節-小提琴
樓主: bebebe12345
go

校際音樂節-小提琴   [複製鏈接]

我仔都拉完,燒完又燒之下,總算可以拉到平時的水準,雖未有獎,但都有交代,評判比分比較分得開,冠軍90,冇亞軍,季軍87,我兒83

唔係化  good job  發表於 12-3-1 19:19
chrwan  十分了不起. 要讚下.  發表於 12-2-28 21:44
rococo  繼續努力啊!  發表於 12-2-28 18:02
lillymarie    發表於 12-2-28 15:17
lillymarie    發表於 12-2-28 15:17

講下伴奏,起碼一半看漏了一個很決定性的D#~_~,有部份中間的chords 可以全錯,有些孩子拉得不錯,但個伴奏錯到咁~_~,其實一d都唔難彈,彈到咁樣肯定只係sight read左幾次就去馬

bebebe12345  唉!大部份的伴奏都令人嘆惜!
不明那些教琴者如何能接受!  發表於 12-2-28 14:17

chrwan 發表於 12-2-28 14:12
回復 marcuscyrus 的帖子

完成已很了不起!  沒有第二?

我理解係咁
評判先拎兩張分紙出去,講第一個時講左87分第3名,第2個冇講分就派,咁我見,2個第3都好common
但之後佢返埋位,再拎分紙,拎錦旗,就講winner 90分
當然..有機會佢唔記得左up 第2幾分xddddddd

wootaitai  最緊要發揮出水準!

嗯,評判希望見到有好強烈的dynamics contrast,但我仔現階段仍未可以用盡個琴,所以他已經在能力裡面做到最好,在我來說已經好足夠

bebebe12345  不用理會評判如何,做好平日自己所做便足夠了。  發表於 12-2-28 14:23

wootaitai 發表於 12-2-28 14:20
Dsharp?我今晚要睇真D先

第2行最尾

totochu 發表於 12-2-28 14:16
個評判都幾孤寒⋯生病都可以keep到水準,已很難得。

早兩星期,燒左3日,日訓夜訓,o個排成十幾日冇練琴,個心已經覺得算啦,盡力拉就算
點知阿仔唔放棄,之後第一次上堂,阿sir話咁多日冇拉都仲記得,都算係咁
當時剩返10日就比賽,一練返,反而比之前仲好,可能學bebe12345前輩話齋餓琴xd
點知,前晚又燒過,真係玩野~_~
今朝迫完地鐵仲話有d暈
不過佢好怕自己因為咳比人趕走,所以主動帶住口罩,仲全程忍住唔咳,拉完佢半場,佢問我:媽咪依家係咪可以咳啦
xddddddddddddddd

洛婷  好乖呀   發表於 12-2-28 16:31
hyatt  真乖仔!!扺鍚!!  發表於 12-2-28 14:45

wootaitai 發表於 12-2-28 14:22
Dynamics 我女真係唔太得,不過我都沒有什麼期望,能有平時水準我都好安慰 ...

阿sir話如果比dynamics 幼兒真係會輸的,physically又未得,個琴細都有影響
不過評判有咁的要求也非壞事,日後的練習佢明白要加強呢一方面啦

老師比較失望,因老師覺得他拉得不錯,覺得他有機會染指第3
反而我地兩母子就冇乜期望,阿仔對自己的表現都滿意,佢話知道自己不足的地方,下次比賽會留意xd

今日比賽上下半場共46人,要12點半才散場

回復 marcuscyrus 的帖子

bebebe12345  唉!大部份的伴奏都令人嘆惜!
不明那些教琴者如何能接受!

我見有些小孩開始時拉得不錯,伴奏一錯,他又驚一驚自己又錯了

steamball 發表於 12-2-29 08:49
好多家長唔捨得俾錢請伴奏

但我見唔少有甩漏的,係老師般的樣貌,唔似係怕膊頭幫手的哦
當然都有一d似係媽咪/auntie咁的
又有一d中學生係搵同學伴

fcbttkw 發表於 12-2-29 17:00
今日上半場廿幾人,
大部份係老師伴、有一、兩個係同學伴、一、兩個係兄弟伴,
業餘的冇計,但係D老師就真 ...
我就係覺得,就算你收人幾平都好,收得人錢,人地家長就信任你,但竟然可以彈到咁,首野又唔係難彈~_~

fcbttkw 發表於 12-2-29 19:30
回覆marcuscyrus  咦..原來你地又係你首?我仔都係,弓起哂有好成績!!
多謝!
係呀,不過無緣和你同場!! ...

唔知你今日評判係咪尋日o個個呢?
個場個setting係咪好騎呢?xddddddd

hyatt 發表於 12-3-1 09:01
下年搵你伴,唔好托手爭

咁睇我起我xddddddd

hyatt    發表於 12-3-1 14:53

四隻貓 發表於 12-3-2 11:34
呢樣又點解呢?

有些中學要求學生去參加比賽,計分的(好似係咩learning experience之類),我估部份參賽大哥哥姐姐,可能係呢類,本身不是專項練樂器,但應學校要求就去參加

bebebe12345 發表於 12-3-8 07:55
二樣皆可、隆重一點並不是問題,亦屬正常禮儀。
留意伴奏避免牛仔褲一度!

上次我已經只是黑線衫黑西褲,幾乎已經最"行"是我
好多牛仔褲,有D是運動路線

‹ 上一主題|下一主題