用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學家長交流區

油天小一生係唔係會在開學前仲有家長日呀?

我未有小朋友,不過係家人的仔讀舊油天,一個四年級,一個一年級。
我上次有去聖保祿堂的彌撒,蔡校長有提及他做到2007年8月就退休了。
有一些大家提及的問題,我都可以據我所知講一講。
學生到飯堂吃飯是不用帶墊子的,因為在飯堂是用食物盤,然後有姨姨幫手抹枱。我覺得帶飯都幾好,起碼可以知道小朋友吃了幾多,可惜我地屋企無人有時間整。
自己帶小食真係好過在小食部買,小朋友回來說小食部都賣薯片,雪糕。我有時幫手送佢都見有學生早餐吃雪糕,唔係幾好。

男仔,不過,我沒有問他媽媽小孩子分到哪一班而已。

是四年級呀!

據我所知,新舊油天完全不一樣的。

我個姪仔係舊油天P.1D呀!

舊油天P.1班主任:
P.1A高老師
P.1B譚老師
P.1C嚴老師
P.1D陳老師
P.1E劉老師(新老師)

姪仔告訴我一年級的班主任

佢昨天回學校見到的,又話咩內聯網,我都唔係好知佢講咩,你都知細路仔講野,有時真係唔係好明。哈!
佢只係不停同個細佬講”我知你班主任係邊個啦!佢都教過我啦!”

我聽佢地媽咪講話學校有男先生,不過全部都係教高年班的,低年班全部女老師。

我d朋友話小朋友見到男先生會驚,可能因為咁,所以咁安排,不過我唔知係唔係真喎!

4D喎!

我唔係好清楚嚴老師喎!
其實,我都係得閒做下小朋友的聽眾咋!
姪仔成績其實一向都ok,不過三年級上學期考得麻麻,屋企搬屋,轉左個環境,對佢真係有d影響,下學期都追返d啦!但都係追唔到,好似名次剛好在三班名次之後,咪入唔到精英班囉!
不過,佢屋企人無比壓力佢,佢爸爸仲同佢講,阿爸都唔係讀精英班,都可以派到好學校,無論在邊一班只要勤力就ok,佢舊年d老師又同佢講話勤力d追到五年班都可以入返精英班喎!
佢都有同我傾,唔開心我又唔係好覺喎!佢只係話佢會勤力d,要叻過精英班的同學仔。我個人是覺得細佬仔讀書真係唔好咁大壓力好。我除了欣賞佢的鬥心,都叫佢唔好咁緊張。
你女女係邊班呀?

好似無分AB餐喎!

我聽小朋友返黎講話副校長話校服(風褸)唔可以著唔係學校指定左果間校服公司的,因為果d係翻版,係冒牌貨,個樣同正片有唔同的,大家要留意下啊!
‹ 上一主題|下一主題