用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門~梁銶琚與譚伯羽!!
樓主: 0120
go

屯門~梁銶琚與譚伯羽!! [複製鏈接]

讀邊間小學先?全級12唔一定BAND 1,小心D。

正常(平均)每間學校有 1/3 BAND 1 學生,但我知有一D 1/6 都冇。慘。:cry:

好策略!!

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-20 16:12 發表
如果鄰區沒有與"梁銶琚"同級的學校,但又不想落入自行2nd,而失去統一入"梁銶琚"的機會,便可以考慮自行1st選傳統名校(喇沙、華仁) 2nd 梁銶琚。這樣可以搏多一個入名校的機會,又唔使浪費自行2nd。

如果咁好彩名校真係收你,你拿住"喇沙"的註冊証去"梁銶琚"叩門,九成會收你呀。

呢個就要自己決定。(用唔用第二個自行位)
2個自行位剛剛出時,好多家長(尤其是BAND 1)都冇用第二個,非君(第一選擇)不嫁。而且大多都較原先的成績進取,驚唔抵。
好肯定係BAND 1嘅,可參考上2格的做法。
唔肯定嘅,就冇得又要博,又要穩陣,邊有咁完美。

BTW,我之前都係屯門教,有事可再慢慢討論。

原帖由 0120 於 08-10-20 16:43 發表
其實我係想問我2間選哂英中好, 定係保守d 1間英中1譚伯羽都好難入架, 不過如果好彩入到便無機會入梁銶琚lor

打字打得慢,比wahyanpooh答先添。

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-20 16:57 發表

如果肯定兒子係Band 1,而平均分有90分以上(最少85分),自行一定要搏兩間英中,就算衰咗,因為Band 1生叩門能力強,好易叩到Band 1中中的。

雖然我唔熟屯門區,但整體來看,因出生率下降,其實很多Band 1中中,統一時去到Band 2仲有 ...

最緊要清楚自己囝囡的BANDING,對號上小小入座。

唔駛出刀吓!!
‹ 上一主題|下一主題