用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2009-2010 小一家長 入來傾傾
go

2009-2010 小一家長 入來傾傾 [複製鏈接]

Oh well, it's only the first week of school. Kids take time to adjust to the new environment, new teachers, and make new friends. There are just so many new things happening at the same time.  For example, today during the mass, I bet my daughter did not know what was going on! Hahahaha....

Speaking of homework, my daughter is doing ok.  Like some of you say, although the answers were correct, handwriting was really HORRIBLE!!!  But I just let the teacher point it out to her and have her make corrections. Hope she'll learn that way.  "No eye see!"  Kakakaka.....

今朝8號風球唔洗返學。請問有無家長知道聽日 (16/9) 個schedule應該照番Day 1定係Day 2 呢? 謝謝!  :D

Thank you Shan Shan!

原帖由 ShanShan 於 2009-9-15 15:53 發表

應該係要跟返 16/9, 唔理係咩 reason missed 咗 15/9.

我個女今個星期已經唔見o左兩本書。老師仲寫o向手冊話佢欠帶書。但係書包係我同個女一齊執o既, 我地習慣夜晚執完書包, 第二朝返學前仲會check多次 (可能我同個女都太緊張喇, 哈哈哈), 我肯定係有帶到D架bor! 請問家長們會否盡快買過D書 (因下星期要默書了), 定係睇吓老師揾唔揾得番先呢?

aiya....wrote teacher a note already, still waiting for reply....

Thanks szesze.betty!

原帖由 szesze.betty 於 2009-9-17 17:20 發表

又會唔見嘅,咁不如問清楚老師,究竟有無同你囡囡搵過,下星期四要默書喎,今個星期六日都要溫習啦!

Last day of exams!
Yay~

測埋聽日大家又可以鬆一鬆喇! 好嘢!

好野! 終於考完喇!

就尼又測驗喇! 大家又要進入作戰狀態喇! 加油!

咪就係, 我地須然開始左溫少少, 但係D功課比上年多, 我個女又做得慢過人,到做完哂都無精神再溫書。又唔可以唔比佢唔休息家嗎, 個人會 stressed out 到死! 又要課外活動, 又要尼樣果樣。點樣可以變多D時間出黎? 哈哈!

咦, 晚晚10點才完成功課, 咁妳個女夠唔夠瞓呀? 我個女放咗學後去到五點已經想瞓! 但係D功課又未做完, 唉......

原帖由 呀Bow 於 2010-10-13 11:58 發表
我女一樣做功課很慢又話唔識做, 晚晚大多要10點才完成好似打仗咁o
唯有等假期再開始了o 大家加油啦o

有8個鐘瞓都OK喎, 我識有個P.2話放學已經要去補習社, 到7PM先至返屋企, 返到屋企仲要沖涼食飯, 跟住仲要做埋或温埋未做完嘅功課先至瞓得! 搞到都成11點! (但係點解成四五個鐘响補習社D野都做唔哂? 我無問佢! 哈!)

今曰終於測完中文, 鬆咗少少, 明天測英文大家努力!!!

原帖由 呀Bow 於 2010-10-16 20:21 發表

現在她每天只有8小時睡眠時間咋, 她只是做功課和溫書才會眼瞓

我都覺得依家D小朋友讀書比起我自己果個年代辛苦咗好多 (讀傳統學校果D, 唔計international school果D啦)。 可以自由自在無牽無掛去玩、去做或去思考一D自己喜歡嘅野嘅時間都所餘無幾。到weekend又要學尼樣果樣。

我個女D中文响一年級時真係好差, 我亦曾經响非常着急嘅心情下帶佢到D補習社度專補中文。但係去咗三次就唔再去。我個女係1:1補嘅, 其間一個半鐘我都一定會坐响課室門口等佢。等個女時次次都聽到其他一大班一齊上個D補習班D導師响度鬧D學生, 又話佢地乜咁蠢、講過好多次啦、無記性等等。真係聽到個心好唔舒服! 有一次有一個小朋友比人鬧, 可能驚得濟, 仲賴尿! 佢嘅下詳當然繼續比人丙啦!  須然教我個女果個導師對阿女嘅態度係好好嘅, 但係我都唔想個女响一個對小朋友咁差、又打激小朋友自信心同自尊嘅地方學習。交咗四堂錢, 上咗三堂, 第四堂都費事去。後來自己買幾本補充比阿女做, 一段時間之後, D中文成績又有進步喎! (可能開竅? 哈哈!)

原帖由 呀Bow 於 2010-10-21 16:02 發表
現今,小朋友讀書較辛苦,其實都有想過去補習班, 但有朋友說一些補習班的老師會叫你小朋友教番低年級小朋友轉頭, 亦有些老師跟功課只是直接告知小朋友答案便算o 因此,辛苦點現在還是堅持自己教 (如果懂的話)o
中文測 ...

呀Bow,

Please check PM.

Hollisterneko

咪係! 好似剛剛先測完驗無幾耐, 又要再戰第二輪喇!  各位家長有無覺得尼牌D功課好似比起測驗前少左? 我個女做功課好似時間短左同輕鬆左。唔知考試前會唔會又一大堆功課呢?

你地D小朋友覺得今次旅行去宣道園好唔好玩? 我個女話太多人, 除左自己學校仲有其他學校, 玩親樣樣都牌隊牌餐死!

哈! 學你話齋真係話口未完又多番功課! 主要真係數學啦, 一做就書、作業、堂課、工作紙一齊黎!

原帖由 anitawong21 於 2010-11-16 17:37 發表

話口未完!尋晚4份都係減數

YEAH! 初小响朗誦節粵語集誦攞咗第二名!

嘩! 好野好野, 真係叻女!  

原帖由 Alison1811 於 2010-12-4 19:33 發表
報喜報喜! 初小英詩集頌攞左第一名呀 !好開心呀!!

其實第三同第四既分數都係差少少架姐, 叫阿女唔好失望, 明年再加把勁!

原帖由 ShanShan 於 2010-11-29 14:18 發表

但啊囡話有d失望呢!
‹ 上一主題|下一主題