用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 09-10 入讀 york o既媽咪 ?
go

有冇 09-10 入讀 york o既媽咪 ? [複製鏈接]

hi all
我個仔都會係今年讀york pm, 我都係唔知係8月定9月開學.  我想問各位mami你地住邊區架?  你地會唔會俾你地個小朋友搭校車呢?  大家有時間多d上來傾下...

Hi pluto_yuen

我想問你個女係細女定大女吖?  因為我個仔係細仔, 12月出世, 我想佢搭校車, 但係又擔心佢太細唔識得照顧自己, 其他mami你地會點揀吖?

原帖由 pluto_yuen 於 09-4-1 19:52 發表
we live in tsuen wan and will take the school bus

hi chincco

你個女讀緊york k2啦, 太好啦, 可以問你一些問題.  因為成日聽到有些mami話york好多雜費同其他負面新聞, 所以都好怕俾阿仔入錯學校, 你點睇york呢間幼稚園?  many many thanks!!!!!
原來你個女都係讀pm班, 我個仔都係.  你覺得pm班ok嗎?  本來我想佢讀am班的. sorry, 甘多問題問你.  多謝你.

原帖由 Chincco 於 09-4-3 09:29 發表
Hi bbtse,
我大囡家吓向york讀K2下午班,雖然我哋住荃灣, 但佢每日都係12:15pm上校車, 成1:30pm左右先返到學校架.
仲記得我大囡第一日K1返學, 我同佢DADDY都担心到死, 見佢上左校車後, 仲自己開車跟住架校車. 其實D小 ...

hi beautymama123 & mable chung

原來你地都係住係觀塘架, 我住藍田.  都係煩緊俾唔俾佢搭校車, 因為太細, 車程都頗遠, 所以好擔心.  你地決定成點?

你地個b係唔係都係am班吖, 同我個做唔成同學仔添. 如果我個仔都係讀am就好啦.

hi vivicicimimi

你又講得有道理, 好天晒落雨淋, 雖則唔係好遠, 但係都好辛苦.  我諗我都應該會俾佢搭校車.

原帖由 vivicicimimi 於 09-4-9 11:22 發表
已我所知好多小朋友K1都會搭校車,但到了k2便要求大人接返學放學!
其實,佢地d適應力很强的,好快就Ok La!同埋有校車EE look after is OK! 放心啦!
我都有諗過由工人接送返學,但一諗到去學校條路好天晒落雨淋,就咪攪啦!所以最後 ...

hi Chincco
好多謝你o既分享, 因為之前聽得負面新聞太多, 搞到自己決定唔到, 宜家有你幫我解決左問題, 我就可以放心俾我個仔去讀.  總有, 你覺得york d老師nice嗎?  對d小朋友點? OK嗎? 我諗我都會俾個仔搭校車, 雖然初頭肯定唔放心, 不過搭校車的而且碓小朋友同大人都會無甘辛苦.  多謝你.

原帖由 Chincco 於 09-4-9 16:01 發表
Hi rabbitann,
我囡囡係返K2 pm架, 因為佢係向k1下學期插班架,當時上午班已經無晒位啦. 佢之前向後面間啟思讀架, 不過未到1月我就幫佢轉去york啦. 其實間間學校都有雜費架啦, 只不過睇吓佢哋用咩嘢名義收. 如果你覺得 ...

Hi vivicicimimi
哈哈, 我個仔同你個仔case都差唔多, 佢又係講野唔叻, 緊張時會講bb話, 初頭都好擔心, 不過個個都話返左學後, 說話能力就會有好明顯進步, 所以都俾佢試下啦.  總有, 我個仔都係會讀pm, 多d上來傾下.  你會唔會俾你個仔搭校車? 你係唔係今個禮拜去學校交錢?
原帖由 vivicicimimi 於 09-4-13 21:26 發表
Hi! 各位MaMa,
我囝囝都是今年入讀K1 pm, 但我驚我囝囝未必讀得上,因囝囝到現在講嘢都唔係好清楚,甚至還有D BB話,我驚他未必跟得上!

Hi Chincco & vivicicimimi

Chincco, 我諗你緊張都係絕對正常o既, BB第一日返學係踏入人生另一階段, 我諗個個mami都會好緊張.  睇完你o既分享, 我都放心好多, 之前真係有好多野煩, 宜家好好多啦.  多謝你!!  可能以後會有其他問題請教你, 希望你可以經常上來同我地分享.  宜家你個女係york一個月開支大概要幾多?
vivicicimimi, 我都係今個禮拜六去學校交錢, 你會唔會join校車? 我諗我會係學校訂埋uniform, 我諗價錢應該唔會相差好多, 唔想煩.

Hi Chincco
好詳盡吖, 唔該你.
你就好啦, 可以用到學券, 甘平好多.  
係啦, 我總想問你小朋友係york讀書多唔多功課? 會唔會好辛苦?  佢地遲d係唔係會搬去新校舍吖? 知唔知幾時吖? thx!
原帖由 Chincco 於 09-4-15 20:43 發表
我囡囡係可以用學券到K3, 由於有部分費用係每3個月或6個月比一次錢, 咁就用平均每個月計算啦
學費 (每個月自動轉帳)            約 1,200
補貼英語活動費(1,170/3)             390
校車(現金或支票)               ...

hi all
各位媽咪, 你地係唔係都已經係18號去學校搞第二次註冊?  你地有無join校車同7月果個適應班?
‹ 上一主題|下一主題