用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無關於聖保祿幼稚園收生準則
go

有無關於聖保祿幼稚園收生準則 [複製鏈接]

my daugher is in K3 am class.
90%+ of the girls go straight to primary.

原帖由 chrischeung 於 08-11-20 15:25 發表
請問幼稚園是否直升上小學呢?因為我听我朋友講話都成千几人IN,及是否女校呢?

以往經驗, 面試時Daddy/Mummy & 仔女一齊入班房.
班房分開放2張Table.

Daddy/Mummy 與一老師在其中一張Table會見.
仔女則在另外一張Table被另一老師問基本問題.

原帖由 DabyHou 於 08-12-1 13:56 發表

she is k1 in spk now
她比較早熟,知道面試係做戲扮乖的時侯(因為她平時好曳)每次的表現都ok

可以看到媽咪背面.
亦由於你要同時回答老師問題,
你應該聽不清楚孩子回答的情況.

註: 這是以往經驗, 不一定今年的安排會一樣.

原帖由 kyliejet 於 08-12-1 17:15 發表
Jmiu,

請問2張枱相距遠嗎? 小朋友是否可以看到媽咪?

我理解男生可獲兩封校長推薦信.
很多男生都會報讀St Jo or Wah Yan because both are Catholic school.
女生則沒有推薦信.

至於K3時小學校長面見, 是全班學生一起的,
很Relax, 對小朋友完全沒有壓力.
她們只是覺得與修女談話.  
我個人認為學校已在K1及K2對小朋友有一定的評估,
表現OK便很有機會直升小學.

原帖由 no32 於 08-12-2 09:45 發表

係呀, 上年我羅報名表時都有寫明, 係家長會個時校長都有提係 K3 升小學個時, 小學個邊既校長會親自面見各位女學生決定是否升讀.

都是和其他幼稚園差不多. 用中文.
我不知道基督教是否有影響.
但我有認識學生的Daddy&Mummy同是基督徒.

原帖由 bbbean 於 08-12-2 12:15 發表
咁請問問d咩問題 & 用咩語言呢?
如果係基督教係未會更難收呢??
thx!!

1. 是.
2. 有D會, 有D唔會.

原帖由 BabyHilary 於 08-12-2 12:57 發表
原來男生有推薦信, 咁都好d!
st jo絕對係我心儀小學,
但佢係津校, 有推薦信都幫唔到,
除非叩門位, 但叩門都優先比st jo kinder啦﹗

其實係咪多數spk男生都有姐姐讀緊?
同埋係咪多數spk男生k2會考st jo?

...
‹ 上一主題|下一主題