用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文式
樓主: 軒仔媽媽
go

學公文式 [複製鏈接]

阿仔讀緊Kumon ERP, 學咗好多生字, 不知不覺學咗拼音, e.g. 一份homework入面有"moon","balloon",佢自己會不期然比較2個字的讀音, 同樣係"oon"尾.  Grammar都係唔覺唔覺就學咗, 因有好多sentences, e.g. "They are swimming", "I like pizza", 又有相反詞"new","old"在同一homework, 我覺得課程編排OK.  Actually, 以前都覺得Kumon係咁做worksheets, 但因為我無系統教佢, 所以到依家K3先比佢學.

我仔係從抗拒英文, 到依家鐘意上英文堂; 從唔識自己讀一本storybook, 到依家識自己讀, 真係有improvement!

jdepp,
我仔啱啱學, now is K3, 因英文不好所以從7A(very first level)開始, 一個月後既今日升一班到6A, 學咗好多既vocabulary, 雖然係好basic既cap, log, rest, etc既字, 但從中會學識埋phonics.  最重要係佢對英文既信心同埋興趣大增呢!
77777,
你的仔仔好叻呀, 好同意你果句"創意呢樣野, 睇得書多, 自然會有......"

77777,
佢係讀緊ERP呀, 啱啱開始6A呀~~~~

我覺得學公文英真係可以唔駛特登去學phonics, 因為好多時同一份worksheet佢會有生字如"ox"and"fox", "shirt"and"skirt"(用simple vocab.比喻)etc, 同學仔好自然自己去拼讀個字, 好快就領悟到點去拼音.

我覺得學Kumon英or其他phonics都無問題, 睇吓個同學仔啱邊種, 最終達至拼到音咪得law~~~~不過, 我想講學Kumon英可學到大量生字同時提升閱讀理解, 又可學到拼音, 呢個方法幾好咁姐!  我唔係賣廣告, 只是想分享~~~~

Kumon對仔同我黎講係對英文的啟發, 令佢開始翻翻英文故事書, 多閱讀對成長好處有多大!

見到咁多媽媽support公文好開心, 同時知道自己無報錯, 我會多d上黎請教媽媽們的意見~~~~
‹ 上一主題|下一主題