用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMC Waiting List 機會有幾大 ?
go

SMC Waiting List 機會有幾大 ? [複製鏈接]

HI 大家好,
本人好喜歡SMC, 好唔開心囡囡被列入WAITING LIST, 因為我們己經決定假如獲得取錄, 願意放棄自行派位及大抽獎, 想問吓大家 :

1/  是否所有不取錄的小朋友都是WAITING LIST, OR 直接REJECT.  

2/  有冇聽聞過曾經是WAITING LIST, 最後被取錄, 會否在統一派位前通知, 及需要再面試嗎 ?

3/  有幾多人會被列入WAITING LIST ? 如何分優先考慮.

謝謝, 待覆.
   0    0    0    0

Hello G-Ma / 一家三口,

好多謝你們的答覆, 好清楚, 我收到waiting list 後, 都立即寄信比校長, 希望可以被取錄.  

你們呢?  有沒有選擇呢間學校呢 ?  or 是否已決定讀那一間小學, 大家分享吓 !

原帖由 G-Ma 於 08-11-10 18:27 發表
1/  學校有分 WAITING LIST 同 REJECT.  

2/  統一派位前後都有機會取錄waiting list, 有聽過有部份會再interview 多一次.

3/  WAITING LIST人數就不大清楚, 不過表現出多d誠意, 機會一定會大d. ...

Hi G-Ma & 一家三口,

原來如此, 你們的小朋友是否讀得好開心呢 ? 面試當天, 我看見啲學生好開心.  

希望真係有機會入倒SMC, 再請教你們, 謝謝.
mabelzero

好開心又收到你們的回覆, 我已經打左去學校,confirm 他們己收到我們的要求留位信, 他們說: 如有學位溜出, 會立即處理, 但沒有告訴我可否獲得優先考慮:

看過G-MA 和 一家四口的回覆, 小朋友都讀得開心, 另我更堅定想入SMC呀!

其實, 我同老公棟SMC, 主要原因係英文, 好肯定比讀我區的津校好 (葵興), 有良好英語的環境學習英文, 一定好好多, 所以如果SMC最終被取錄, 我們都會放棄大抽奬.

你們的小朋友係SMC讀, 英文是否好叻呀! 好想知呀!

另外, 崇真小學收左, 已交留位費,(都幾鐘意,英文小學) 聽講SMC 有插班生, 都係P1 讀過崇小, 真的嗎? 那麼讀崇小都好喎?  你們邊區的 ?  

哇! 講左咁多了 HEHE 待覆! 謝謝

回覆 # 的文章

HI 一家四口,

哈哈, 咁快有回覆.  真係好開心認識你們, 你有冇MSN. DO U MIND ADDING ME ?

Really !  上當年你有冇考SMC 呀 ?  崇真好唔好呢 ?  如果派位唔好, SMC又唔收 , 那麼我們會決定讀崇小.  

謝謝!

Hi G-ma,

真係好開心, 係SMC 讀的學生, 英文真係好好, 我本人十分同意你的講法,  (係smc讀小朋友大部份對英文都係好有興趣, 只要唔抗拒, 係好易吸收.) 每次聽完你和一家四口的回應, 另我越來越鐘意SMC呀!

請問你當年是否一心已決定入SMC, 有冇放棄大抽奬呢? 你的囡囡讀那間幼稚園 ?

小朋友現在選了那種外語學習 (日文,法文OR西班牙文), 我阿囡那天一齊去SMC聽講座, 她聽到有日文學, 好開心, 好想讀SMC呀!  

仲有, 那天面試 (14/10) . 見到許秋怡, 王書其的仔仔SECOND IN , 個小朋友好SMART !

Hi G-Ma & 一家四口,

請問SMC 每月學費,校車,膳食,什費, 課外活動各幾錢, 合共多少 ?  是否需要課餘時間仍要補習英文呢 ? HOW MUCH?

崇小每月學費$3600+校車+膳食+什費200 合共$ 5000 都好貴呀!

Hi Flying-Man,

好多謝你詳細的回覆, 正是我CONCERN的, 明白, 既然如此, 雖然好有難度, 但為左個囡, 我都會盡力爭取個位, 可是, 我也非常擔心的就是, 大抽獎後, SMC原來仍然接見新生, 而唔係我們比他們優先, 聽了之後, 有點不滿和不公平.  ANYWAY, 我想入, 都要服, 只不過難度又高D.  

請問你當時打電話去問時, 是直接揾校長傾, 或是接聽電話的職員 ?

當我收到WAITING LIST, 已立即寄出留位信, 等左10幾天都冇回音, 我於是打去學校, 同職員確認收到我的信. 對話中,都覺得有點兒尬尷, 好困難表示我有誠意的.

謝謝,
MABEL

Hi 大家好,
唔好意思, 冇上網幾日, 好多謝你們詳細的回覆.  

聽倒你們SMC家長, 更加想入SMC, 1/ 開心愉快學習 ,2/ 良好學習英語環境, 小三就能夠看英文卡通片, .  可是, 我好担心最終都入唔倒, 因為唔知WAITING 的次序安排.  從BK知道, 才發現原來還有申請者等緊通知1ST IN, 及有些已被安排下週SECOND IN, 那麼! 原來仍然收緊生, 未滿.  我已寫了信, 要求取錄, 但SMC都唔優先考慮取綠我囡囡, 列入WAITING LIST, 仍繼續接見新生, 即代表囡囡未能合符該校的要求, 同時, 在明年6月統一派位後, SMC都會接見新生, 而並不是將我們WAITING LIST 優先, 真的不太 公平 , 幾時才輪到囡囡啊.  ANYWAY, 我會繼續寫信, 這是我唯一可以做的.  

如果收到取綠通知, 願意放棄大抽奬及崇小.  

謝謝.
MABELZERO

原帖由 Flying-Man 於 08-11-15 07:35 發表
mabelzero,

每次打電話去都只是同職員講,沒有跟校長對話.我認為你暫時可多寫 follow up letters 比 SMC 以表示你的誠意,佢地會將你的信 keep 住係小朋友的 application file 內, 到時校長或負責的老師見到有幾多 fo ...
‹ 上一主題|下一主題