用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: DaddyCool
go

TSL 吹水站 [複製鏈接]

上次呀女去leadership camp, 佢將啲書全部放喺個大功課袋裏面再放入個匧, 去camp之前放咗喺張枱個柜桶裏面, 到返嚟嘅時候先放番落個匧度帶返屋企.  所以佢去camp嗰日冇帶書包.

原帖由 TINGMUM 於 10-4-20 12:16 發表
想問p5家長,  聽日有swimming lesson, 要帶游水物品, 又要帶書包上堂, 又要帶camp物品, 有好多野要拎..... 小朋友拎唔到咁多回校.  唔知你地點安排呢?  

Hi, ahchoi,

你好似好少上嚟chat, 同你打聲招呼咋

原帖由 ahchoi 於 10-4-20 13:11 發表
Count my family in!!!!
[/quote]

Oh~  Miss you.

原帖由 DaddyCool 於 10-4-20 23:15 發表
各位好, 小弟終於返到香港啦, 本來是出差 4 日, 點知公司突然要我延期, 一延就 24 日喇..........最慘就係國內上唔到 baby-kingdom, 家下要慢慢睇返啲 post 先

真係有緣.

原帖由 DaddyCool 於 10-4-21 16:00 發表

TINGMUM,
我去北京第1日(28號) 就係山西王家嶺透水事件, 之後去西安一個星期返北京就係大地震, 都咪話唔"橋".  前年四川512大地震時我在 13 號又係去o左震央附近出差, 一路開會一路有餘震, 嗰次真係一額汗........ ...

果然係 薑愈'老'愈辣.

原帖由 DaddyCool 於 10-4-21 17:22 發表

冇錯, 當你係六樓開緊會而間中仲有餘震的話, 都咪話唔驚, 最大個次餘震仲係 5.6 級, 但我地依然會議如常, 問你服未!!!

Wa~ 發達啦!  你可以成年都唔駛買衫啦!

原帖由 DaddyCool 於 10-4-21 17:09 發表

呢 d 緣就真係唔要好過要.......... 唯一著數嘅就係買左 d 個人用品, 衫, 褲, 鞋, 襪, 底, 全部入哂公司數, 嘻嘻

你唔駛早啲返屋企搵小公主咩!

原帖由 flostangraphy 於 10-4-21 17:35 發表
嘩!!! 放五點!!!! 羨慕死!!!!

Traits of HK kids -
1)        Lack of patience – no patience at all to wait for certain things.
2)        Vulnerability – too reliant
3)        Lack of strong will – give up too easily, not persevering enough.
4)        Lack of manner – not polite enough.
What you said above only applies to work, not play.  Just watch them at PC games, PSP, XBox, etc.

Totally agreed.

原帖由 Bluestar 於 10-4-21 19:16 發表
principal,

I have a high regard for all teaching staff too, + all mankind, and all life !!

When you speak of "Chance", it sounds quite like betting (horses).
O come on, there're several Mark 6 draws ...

Wa~ 可以同啲書記, 縣長飲酒, 勁!!  遲啲你會同溫爺爺飲架啦~  唔升你升邊個.

原帖由 silvia_ng 於 10-4-22 09:19 發表

你災星呀

上次我都同果d咩書記/縣長果d係度飲, 我係唔記得飲左幾多....老闆話我飲左兩斤。但呢d酒真係好難飲, 一去到個口度好似會蒸發左咁, 而陣味就留成兩日都仲覺得自己有... 有次試過中午飲 ...

你唔係打工皇帝咩?

原帖由 flostangraphy 於 10-4-22 09:33 發表
冇啦.... 我呢D打工仔.... 冇8, 9點,老闆都唔放人啦....

酒仙大俠!!!  好犀利呀!!! 下次你都同我地一齊去TINGMUM度BBQ呀!  到時幫我簽個名呀!  

原帖由 DaddyCool 於 10-4-22 13:26 發表

嘩...........兩斤................即係兩支...............即係二十兩............我最多都係飲 3 兩, 難道妳就係江湖傳聞中嘅.................... "飲遍天下無敵手, 千杯不醉女酒仙" ..... ...

Wa!  你地好pro啫~  對啲酒咁熟悉.

原帖由 DaddyCool 於 10-4-22 14:50 發表

大陸白酒標準容量是一支一斤 (10兩), 個人認為茅台 (正貨) 就好過古棉醇好多, 而大多數嘅白酒不論牌子都有高度及低度的 (指酒精含量), 高度白酒 (超過 50% 酒精) 雖然聽落好得人驚, 但其實冇低度咁易醉, 事關低度 ...

聽講佢地尋晚班學生去camp, 有好多人都唔識鋪床(因為要學生自己鋪), 仲打電話叫老師幫手鋪, 要老師半夜成點鐘走過去教佢地, 啲學生仲唔知啲床笠係用嚟做乜. 有一間房七個男生都唔識鋪, 後嚟啲學生直頭冇鋪床就去瞓.  唔知我個女有冇份呢~  睇怕除咗學業之外, 我地班90後大帝(我諗大部份都係99年)其他方面要都要好好咁教導.

Principal,

你尋日所講嘅真係我地而家班大帝嘅通病. 如果唔好好教導嘅話, 將來佢地就會好難喺呢個社會生存, 同埋會幫唔到個社會, 幫唔到自己.  雖然個女將來對個社會未必有太大貢獻, 但係起碼唔好麻煩到人, 自己可以照顧自己.  

前幾日同一個舊TSL嘅老師傾計(佢而家喺另一間學校教), 佢都話而家啲學生都係'皇帝唔急太監急'.  我地想啲仔女好, 叫佢地要點做, 叫佢地唔好做乜, 佢地都可能當耳邊風.  聽就會聽, 但係做唔做就另外一回事.  覺得而家教細路真係一門好高深嘅學問(真係好難教), 尤其係開始踏入青春期嘅小朋友, 佢地有佢地嘅見解, 會唔同意你嘅講法.  所以啲小朋友真係要由好細個就開始教.   

原帖由 principal 於 10-4-22 23:35 發表
angelprincess,

This is exactly the main concern in my post yesterday!!

1)        Lack of patience – no patience at all to wait for certain things.
2)        Vulnerability
3)       ...

今日又11點幾先放工?

原帖由 silvia_ng 於 10-4-23 00:18 發表

哦...我都係冇咩幾何飲, 如果同朋友飲都係輕嘗。"劈"果d, 我唔啱架!

原帖由 silvia_ng 於 10-4-23 00:24 發表

哈哈, 你好叻呀~!咁都比你估到, 而家剛返到屋企, 因有個EMAIL要PRINT返出黎先開電腦, 開得電腦又自然會上下BK....中左毒....哈哈!

大家咁話啦~  呀女佢地去咗camp, 我就可以多啲時間, 不過聽日返嚟, 又回復原狀啦~

你有, 你有特異功能, 就係飲極都唔醉, 有名你叫, '千杯不醉', '醉仙女俠'.

原帖由 silvia_ng 於 10-4-23 00:23 發表

係上年比較多呢d人落黎hk, 因老闆係江蘇果間廠, 當地機場開通左國際航班, 所以果排好多呢d人落黎。今年少左好多飲酒既需要, 只會有supplier黎先飲 。
我地呢d死都唔升架啦...唔洗見溫爺爺, 比我返屋企見仔女就得啦 ...

個男仔好似仲要每日去醫院洗傷口.

原帖由 Bluestar 於 10-4-29 12:42 發表
Reverting back to the P5 education camp last week.

Heard that a kid was scalded by hot water on Day 1 and went to hospital in an ambulance, also that the kid is still absent from school.

Wonder how  ...

DaddyCool & Flostan,

DaddyCool兄, , 我點敢cm你呀!  我都唔知幾敬重你呀!  都話明係吹水啦~  唔吹邊有水呢!  你唔好聽Flostan挑撥離間呀!

不過真係嗰日傾唔到計, 個個都要陪啲細路.  真係要搵日大家free啲嘅時候坐低慢慢傾, 就去Flostan或者TINGMUM度啦~   (我自作主張tim)

原帖由 DaddyCool 於 10-5-3 09:58 發表
"Silvia,

好開心見到你呢個失散多年嘅姊妹, 不過真係好多人, 你同Flostan要睇住啲小朋友, 又要同朋友/家長傾計, 個個都忙, 下次真係要坐低先可以慢慢傾.

你見唔到三哥, 等我形容比你知啦, 佢係一個玉樹臨風, 高大 ...

最敬重的酷爸爸 ,

咁又係呀!  如果可以慢慢傾嘅話, 就可以講吓點樣幫呀女搵學校啦~  

原帖由 DaddyCool 於 10-5-3 13:06 發表

最尊貴的天使公主,
flostan 係 mud 野人, 大家都唔係第一日識佢, 心照啦
言歸正傳, 地點不重要, 最好就大家可以慢慢傾, 暢所欲言.
‹ 上一主題|下一主題