用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2010-2011年度G1D班招集處
go

2010-2011年度G1D班招集處 [複製鏈接]

Any 1D classmate????
   0    0    0    0

今天小兒上堂,佢話坐位跟學號排,有維他奶和biscuit食。但早上有大概一小時在唔知係地下度等.等.等.....有perfect姐姐哥哥看住佢哋。又有Ms Chong 教做手工。先生好似叫Ms Wong????Ms Chong??? Ms Wat???(Long Hair, No Glasses)都唔知係咪真

真開心有人在1D班回應,小兒是20號Gaby(佢話佢係全班最高和最大隻喎! ),佢同Cyrus一樣本來讀聖約瑟英小,但HKBUAS call waiting list 收小兒,所以無去註冊,Cyrus 是否在九龍塘啲幼稚園讀呀? Gaby 在 Kentville 讀,佢話無同學仔在HKBUAS讀小一喎。另外,校巴要成一小時先drop off Gaby,佢成日想我車佢,唉!!!!

原帖由 KPMS 於 10-9-1 01:25 發表
Cyrus 都係 1D班,星期一我接佢放學,個個老師都係同家長小朋友講英文,仔仔講只係音樂老師講中文.我見果個唔知係係咪班主任呢! 叫MISS MAGGIE WONG.

KPMS,

其實我以往常常看Education Kingdom的料,再問小兒小女學校係咪有依啲事發生,再取笑佢哋在學校唔好做壞事,話亞媽係學校有朋友會報料,哈哈!今年終於比亞女識穿咗,因為我常常忘記login name & password,要問返亞女,而Katie正是小女。

我見到你個用户名好熟,再看其他標題至知道,我都係八卦先知。

今天Gaby 返來就好認真同我講,Mummy你慘啦,有功課------但要比我做,仲要我星期一前看完和填完,真係比佢吹脹:tongue:

你就好啦!至小有以前啲同學仔識,Gaby一個都無。今天Gaby話小食部有得買嘢食,可用Octopus咭比錢,佢仲imagine 有 popcorn,燒買和魚蛋,再問吓先話學校主要買健康的食物喎

原帖由 KPMS 於 10-9-1 15:05 發表
Katie,
勁!咁都知 Cyrus 都係考讀聖約瑟英小,不過無你咁好彩,waiting list 都無位,要交聖約瑟學費,第二日再叩門先至收,咁就唔見咗幾千啦.Cyrus 讀 york kindergarten,校長都有講有幾個入咗HKBUAS,同班有一個不過小一 ...

我仔仔是大仔,其實唔選St. Jo 因為佢果區中學校網無咁好,而HKBUAS是有中學,唔使小六再煩多次,加上小女已在傳統學校讀,要應付功課、温書和課外活動已無乜時間left,所以唔想細果個又係咁。

我無打算買報紙(因屋企已日日訂),而雜誌亦末想訂住,因為家姐在學校已訂,但次次派完得個拿,返到屋企做完功課温完書已無乜時間看。(除非在堂上講)

其實知道OLE會讀乜未呢?我下星期會幫佢帶text books,枱墊和餐具。另外想問問牙醫保健 Ms Kwong叫我交支票,你知道抬頭寫乜呢? (我個女年年都係交cash返學校)

原帖由 KPMS 於 10-9-3 11:24 發表
你仔仔係大仔定細仔呀? 點解你唔讀 St. Joseph's ? 家長填的資料要今日交,唔係星期一呀.你有無買報紙或雜誌?係咪要買在堂上討論架?

Thank you for your reply. 因為星期六忘記打返學校,我唯有寫了張$20的支票叫Ms Kwong幫我填返個抬頭。

This Friday 有 Parent-Teacher Coffee and Tea Social, 有無人去呀?

英文是分了班,我見昨日Gaby有多一個環保袋和folder係書包,但無留意係乜嘢組。而昨天中文科有功課(做精練),係老師幫佢寫係佢手冊度。

其實個meeting係家長了解吓小朋友在校內的情况。我記得Gaby同我講Monday有日去洗手間,裡面有個G1小朋友去完大便無紙巾,唔知點算好so Gaby將佢包紙巾比咗佢(我讚佢做得好,小朋友應互相幫助)。Gaby可能係大仔,個人成熟啲,所以老師選了佢幫手派飯餐(仲有一個女同學喎)。

昨天,佢已經光顧了學校小食部,五元一串燒買或魚蛋。佢仲話約咗Edward今天去買喎!真為食

原帖由 KPMS 於 10-9-9 02:25 發表
各位知唔知英文是否分咗班啦!我仔仔同我講有第二班的同學仔一齊上堂,今日派咗通告,共有七組,劃咗(WHITE GROUP)但係在網上HOMEWORK只有六組沒有白組,點算呀? ...

Hello Edwin Mummy,

Very happy to talk with you. I think the classmate your son mentioned is my son "Gaby"(The one went to the tuck shop for 燒買) . I asked him and he told me that the classmate he said called "Edward" have the student no. 14. After I check it out and find that No. 14 is your son but not called Edward. I already told my son that he is wrong.

今天Gaby話佢哋由一個個坐轉了一group group 咁坐,佢係group 4,同4號Jason和兩個女仔一group(at group 4), 而Edwin 坐 group 6喎。

今天見student planner, Gaby Math split class 去咗 Square Group. 有時都split到頭暈。

另外今天IS有功課"a movie of yourselves during the seasons",我見Gaby畫咗隻"龜",跟住同我講draw 隻龜一年四季的改變。但....唔係 movie of "yourselves"??????
‹ 上一主題|下一主題