用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part IV
go

聖母幼稚園同學會 part IV [複製鏈接]

醒目開學勳章

本來佢哋放假,我梗係周身唔得閒,不過見開新嘢!我當然要留底兩句啦!

醒目開學勳章

唔覺唔覺,阿囡本讀書報告已經做到第三本喇!當中可能有一兩本書係佢自己睇嘅!不過,原來我都重幾有本事講咗咁多故事喎!哈哈!

醒目開學勳章

你唔好嬲我偷笑!但你真係為我沉悶嘅朝早增添趣味!

原帖由 sara11 於 11-1-10 12:41 發表
我今朝幫囡囡換晒校服食晒早餐,最後填體表先知係假期!

醒目開學勳章

Dear all

The X'mas show has been uploaded on the school website.  Their performances are excited .

醒目開學勳章

係呀!好精彩!都睇得出老師的心血!

原帖由 imcc0_0 於 11-1-21 11:09 發表
各位, good morning.

係呀, 我已經睇左啦, 唔知點解, 今次睇到阿囡佢地既表演, 有d 感動呀, 唔知係唔係睇到佢地大個囡左, 表演又有文有路.

醒目開學勳章

祝你順利抽到心儀小學

原帖由 imcc0_0 於 11-1-21 11:12 發表
各位, 大抽獎明天要開始交form 啦.

醒目開學勳章

你睇唔到D 得獎作品,我接佢哋放學時見到,字體端正、光潔,真係好靚,睇番自己阿囡果D ,真係唔得!不過唔好話阿二,大囡果D 都好核突,但佢哋都好忙!都冇時間練字,所以我都唔強求!

chole媽,你囡囡手字真係寫得好靚呀!

原帖由 pyma 於 11-1-21 12:51 發表
復活節高班好似係無份架

畢業禮我就唔知喇

亞囡話高班上星期有寫字比賽,chole 媽你囡有份得獎, 恭喜呀,你囡囡好叻呀

醒目開學勳章

頭先問佢有冇畀心機寫,佢 :「我已經冇擦架啦!又最快交,不過老師唔揀我呀!」

原帖由 pyma 於 11-1-21 13:36 發表
我都好想睇下,欣賞下,我囡手字真係....

醒目開學勳章

關於哈哈笑工作紙,我都有D驚奇,之前我一直都覺得阿二水準平庸,不過每次佢都好神奇地啱晒!雖然我間唔中有時會同佢温吓,但每次要做嘅前夕,佢都唔會同我講,我係有時見你囡講至知,所以我冇乜邊次同佢温完至做,因此我好懷疑係咪老師每次都會同佢哋預習一次先至再做呢?

原帖由 pyma 於 11-1-28 12:00 發表
講開做哈哈笑工作紙
亞囡尋日下午自己溫左(佢話), 咁夜晚我叫佢默一次我睇,佢有d要提一提,跟住臨訓前話驚訓醒唔記得,要安慰一輪先好d,之後又問我星期六係咪唔去年宵,之後又喊,又安慰一輪,佢就訓左

今早佢又同我講驚唔識,我又 ...

醒目開學勳章

要囉!要囉!唔計課程深淺,小一有好多你諗唔到嘅蝦碌!
抄手冊會漏、incomplete sentance、要估,考你IQ,小息唔敢買嘢食,去得厠所嚟就買唔切 or 排隊買得嚟又食唔切!  lunch 「扒」得半份又收餐,返到屋企又食過,如果手拎住校褸就一路行隻袖就一路拖地,食飯D 汁會濺到校服、袖口,返學時頭髮紥到靚靚,放學散晒!鉛算唔見好多枝,到上堂收功課,又要武一大輪.........

要啦!要啦!要適應啦!

原帖由 pyma 於 11-2-21 10:04 發表
果日家長會,走時見到課室門口有個類似time table 既野,我返去問亞囡,佢話係有呀,我諗佢地好快會係用小一模式上堂,可能今個星期開始都未定

醒目開學勳章

咁你要記得開家長會時要聯誼吓其他家長啦!守望相助嘛!

原帖由 chole媽媽 於 11-2-21 11:01 發表
你講個D,我全部都好擔心.

醒目開學勳章

又唔係好忙喎! but 懶囉!

原帖由 pyma 於 11-2-21 11:00 發表

lola,
好耐無見你,係咪好忙呀

我真係好擔心佢上小學架,我覺得到時係我要適應多過佢囉

醒目開學勳章

嘻嘻!係我懶!
不過下晝就通常好忙!可以由佢哋放學一路不停做到夜晚11點,唉!仲有排捱!

原帖由 pyma 於 11-2-21 11:50 發表

你講忙同懶係大人定細路呀

醒目開學勳章

我阿囡又冇同我講喎!佢次次有嘢都冇同我講,之後問佢,佢實話唔記得咗!今次又可能去尖沙咀寫生,年年都會去一次,陣間睇下星期四咩天氣先!

原帖由 pyma 於 11-2-22 09:49 發表
亞囡話佢地班星期四有outing, 果日要著運動衫, 佢話佢地出去畫畫, 要帶顏色筆

醒目開學勳章

me too 吖!不過唔係睇阿二,係睇細B。

講開細B 就慘啦!前個禮拜响屋企跌親!成塊面撻咗落地下,起咗個大瘤兼眼鼻位置黑黑瘀瘀,本來開始消腫退瘀,點知尋日又被2家姐撞跌,又係果嗰位撻落地下,又起番個瘤,連鼻都瘀埋!今次係2家姐跌,但佢成個「own」落阿妹度兼「責」住佢,今次細B真係傷得應呀!

返到屋企真係嬲到 feed 咗阿二兩「藤」。

原帖由 sara11 於 11-3-7 10:09 發表
Good morning!

pyma,
聽日我都觀課,之後接埋囡囡放學。中段時間去食早餐啦!

醒目開學勳章

Hi 你好!你囡囡讀邊班呀!

原帖由 man2602 於 11-3-6 21:05 發表
呀囡上星期二病到依家,原來最近派咗幾張通告呀!!
唉...希望呀囡可以星期二/三返學啦~~

醒目開學勳章

額角腫咗!兩隻眼周圍瘀咗!鼻鼻有一條紅印,好彩仲食得瞓得又跑又跳!

原帖由 pyma 於 11-3-7 13:10 發表
lola
細囡而家點呀,好番d未呀,聽到我都好心痛呀

醒目開學勳章

講起又嬲!我都話要碌雞蛋,但老公唔知咩道理!佢係都話要冰敷,邊得啫?不過冇得拗,因為舊傷時我有幫阿囡碌雞蛋(老公當時唔响屋企),D瘀 e+散緊,但新呢鑊都唔知係新添定舊有嘅!

原帖由 sara11 於 11-3-7 13:56 發表
lola,

老人家成日話"爛肉多朋友", 撞親既地方未好又撞過!囡囡之前試過一撞到好大鑊,西醫就叫佢多食木瓜同菠蘿,幫助散瘀,仲係碌雞蛋,雞蛋既溫度和柔度對散瘀都好。
聽日一齊食早餐再傾啦!

...

醒目開學勳章

今日大囡終於考完試,e+ 有番D mood 啦!我覺得自己有D 焦慮症,事緣自從阿大2年級起,我開始放手等佢自己温書,不過原來好難,唔係話佢唔肯溫,佢會自己溫,仲係温得幾好果隻,係我好難做到真係唔理囉!其實大囡成績OK 架,但唔知點解,我總係嘮嘮叨叨咁「um」佢,譬如明明星期六都已經溫好晒,又問又考,佢都係識嘅!但星期日又會忍唔住捉佢嚟問!不斷重覆又重覆,都唔係好安心!梗係形住有D嘢漏咁!死喇!阿二都就嚟讀小一,我驚我真係有焦慮症呀!

醒目開學勳章

我都知!但實在忍唔住!好似阿大上次中文測驗得果87.5,我真係若有所失咗一陣,好似自己衰咗咁!其實聽番其他媽咪都話中文係深嘅,之但係攞唔到9字頭就梗係唔 happy 囉!

咁我都有理阿二嘅!佢都就讀小一,我e+都叫跟足架!

原帖由 imcc0_0 於 11-3-22 14:18 發表
lola

哈哈.... 既然你阿大都冇問題, 你就放手俾佢自己啦, 唔好俾壓力自己, 你不如去睇下阿二或阿三好過啦.
‹ 上一主題|下一主題