用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收
樓主: monsuki
go

細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收 [複製鏈接]

我個女都係11月細B,今年in左幾間都冇學校收,唯有奇望大抽獎或叩門,我唔會repeat k3,寧願到P1時再去in過,總好過做k3超大b到時又冇學校收(因為競爭一年比一年大,明年大抽獎相信比今年更難抽到好學校,下年更多人湧入41校網,學校就得咁多間,我會今年用左佢)

原帖由 tinyuichan 於 11-11-2 09:40 發表
實際上細b是有優勢的! 但大前題是"能力"要與大b無差異!
舉例: 兩考生選一, 兩位都小提琴4級, 細b就會被選! 因為他未來的"可能"更遠大!
而且學校keep些細b, 在音樂及體育比賽中有戰略重要性 -- 3年級仍可出c組!! ...

不過,以小學interview情况,如兩名考生能力差不多,學校會以大b優先

原帖由 nmy1024 於 11-11-14 13:01 發表
好同意, 阿女的幼稚園有小學, 但係好巧合地....所有細女, born on or after sept都在 waiting list....一睇就覺得先wait左d 細女....嗚嗚....

可能我個女同你同一幼稚園,都係細女,都係waiting,
一早知道細好蝕低,所以至轉去一條龍,諗住即使外面D私校唔得,都有自己小學,點知都係waiting...........
唉...........好無奈
:(
:( :(
:(

原帖由 angeljojo 於 11-11-14 14:41 發表
Would you mind telling me your kindergarten please?  Or pm me if inconvenience.

I would like to know as my little daughter will apply K1 coming soon.  Many thanks.

其實好多所謂一條龍幼稚園都唔係100%收番,小女間幼稚園亦唔例外,小學校長亦講明會有部份waiting,上年好多Waiting o既學生都收番
我個女可能面試麻麻再加上細女,所以畀學校Wait左,
得到既係失望<-------自己估下邊間啦
:( :( :(

原帖由 angeljojo 於 11-11-14 16:32 發表
"Gx"?

My friend's daughter is studying its kindergarten and got offer even 細女 .  

所以我咪話我個女面試表現麻麻,不過阿女個班得3個細女,巳知道的有2個waiting,另一個唔知
本身幼稚園收好小細女
‹ 上一主題|下一主題