用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?
樓主: 3pigmama
go

聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?   [複製鏈接]

To Stephanielum,
我女以前也是讀聖羅撒,不過k2幫佢轉校,唔知以前係咪同學仔呢
我也想女兒入聖家,不過要等大抽獎結果

回復 stephanielum 的帖子

囡囡k1係幼兒信,k2低誠,我都係被小學校長嚇怕,所以幫阿囡轉校,
希望可以再做同學仔

wing  晞晞係幼信喎 .... 同學仔呀 ....  發表於 12-2-19 23:10

回復 stephanielum 的帖子

希望承你貴言

回復 zzidane 的帖子

Haha,同學仔Daddy,聖嘉勒是一所好學校啊,祝你女兒度過愉快小學生活

回復 LuLuciaMa 的帖子

自行收左而你接受offer,當然不能大抽獎,私校就冇問題
如有20分,我會選天神or聖家,相信下年競爭更激烈,冇謂唗左20分
如果你好想入Maryknoll,倒不如博大抽奬,相信機會更大

睇黎你要快D做功課至得
小一入學分兩個階段:
1.自行分配學位:不受地區限制(即係你有20分想申請Maryknoll/天神/聖家,如你接受左學校offer,就不能參加統一派位,如果你未有offer/不接受學校offer,就要參加大抽獎)
2.統一派位(即係大抽獎):分甲乙兩部份:甲部不受地區限制(得好小位),乙部是必須申請自己所屬區小學
想知道更多資料,請上政府教育局網站

以我家住41區為例: 6月至11月開始報了3間私校作backup(留意直資及部份私校不可參加大抽獎啊)
9月/10月遞交自行派位申請(我選天神得15分,早巳知没機會,留作叩門表誠意)
11月:自行派位申請失敗
12月:私校都衰埋
由於全軍覆没,故采取較保守策略,41區較多女校,而且大部份都選Maryknoll為第一志願,而兩間聖家比較,九龍塘聖家較多位,所以在1月统一派位,填表次序為:
甲部:九龍塘聖家(這部份有三個選擇,可誇區)
乙部:1. 九龍塘聖家 2. 聖家 3. 基華(這部份可填多間,不可誇區)
其實我最希望個囡能夠入天神,因上年天神P6 100%上St Mary, 真是非常吸引
次選為九龍塘聖家, 我不選Maryknoll, 因朋友女兒讀Maryknoll,常鬥成績,P6都幾多女仔上唔返中學
6月知道結果後再嘗試叩天神

想再問你指的6-11月考直資,私校,是否指k2尾,k3頭?是呀,你要留意你心儀直資,私校何時交表

另外,自行派位係未必個個人有份,對嗎?如果冇份,就要等大抽獎,對嗎?自行派位係未必個個人有份,以今年為例,只有47.7%成功,冇份既咪參加大抽獎lor,當然亦有人唔參加,就係巳報直資及巳有心儀私校o既家長

你係咪今年六月才知大抽獎結果?Yes

如果你抽到聖家,交了表,還可否叩門天神嗎?我只會再叩天神,其它不叩

回復 Bravewoman2011 的帖子

It still is very keen on knocking door. I know many parents get seats on hand(private school) still go to knock the door especially famous schools. (govt' school)

我覺得KV本身好谷同佢地收大B,所以無論私校及津校都喜歡收KV學生

回復 0526 的帖子

朋友個仔6月中B,由細到大只説英文,今年考8間全軍覆没,奉勸各家長而家考小學一定要中英數,辦辦掂,唔好淨係偏重英文

回復 manyui 的帖子

如果認為英語最重要,不應揀SRL or HF 這類津校,為何不選TSL,TT, LMC, CKY or international school?

The student in TSL can speak fluent English without chinese accent. In my own mind, the language in TSL is better than HF/SRL/St. Mary.
但若果想兒女在香港升學,我相信讀傳統學校較有優勢,很多傳統學校英文是ok的,但只是寫得好,並非講得好
‹ 上一主題|下一主題