用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

Hi honeybeemom,

嘩! 你囝好開心呀, 個幾月回港一次.

英國考試, 是否每間學校都是在1月及6月考?? 是公開試定校內試??

原帖由 honeybeemom 於 09-10-28 00:05 發表
我都唔係好知我個agent點同我攪,因個agent是我哥哥的好同學,我認識了他超過20年,所以我好信佢.由得佢幫我攪.我記得佢有提過先買三套(bundles) 開學時呀仔同老公共用了兩套,但我真係唔知點計,總之開學時,爸爸和呀仔每 ...

各位,

想問大家開始訂2010年9月份開學的機票未呀, 訂CX or BA好, 我在2009年訂了1年3套CX, 大家會訂邊間, 有咩意見分享.

嘩, 咁快手.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-2 15:24 發表
剛訂了CX

本來想3月先留位, 因2009年都是3月份才留位, 但見各位己留位, 我也立刻找agency留位, 留了CX

CX除了有asia miles外, 重有咩優惠

BA咁誇張, 1年前都話無位

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-2 16:23 發表
比你提醒左, 即刻打去agent留位::" />

CX 可以儲asia miles, BA 儲一半, 整體而言, CX雖然多少少錢, 但有優惠, BA 好多時都話無位

如果每次講都不開心, 便不可以強迫她了, 因為有朋友的囡在F.3時父母迫她去UK, 她常常哭要回HK, 後期她無哭, 但她用了另一方法, 終於由UK回HK --- 因她在學校上堂時搗亂, 完全不同學校合作, 學校有導師為她協助心理的問題, 也沒有好轉, 她對學校說不喜歡UK的所有人和事, 一是不上堂, 一上堂便搗亂, 終在12月給學校解除, 要她回港.

我亦聽過一些小朋友在最初都不願意去, 但過了一段日子便適應了, 那是看小朋友的適應能力了.

我的囝囝在當初都是不想去, 我都是用了差不多2年時間與他慢慢傾, 到最後他都是用興奮的心情去UK, 現在很開心.

我囝囝是住寄宿學校, 在term break 才到監護人家, 他的監護人是朋友介紹的, 監護人一家四口, 有2位小朋友, 監護人自己要上班, 他的太太在家照顧小朋友, 他剛剛完了的2星期term break 也在監護人家住, 但在住了一星期監護人的太太與她的小孩因有要事要到另一個省1星期, 所以在最後的1星期我囝囝要自己一個人在家, 晚上監護人放工才回家煮飯, 所以午餐他是自己看雪櫃有什麼材料便煮來食. 他更讚自己的廚藝不錯

原帖由 Kittymummy 於 09-11-3 11:18 發表
唉, 各位. 我想囡囡f.1 去uk 讀書 (佢依家小4), 但每當我話佢過三兩年後去uk 讀書, 佢就好唔開心. 請問你地當初點樣說你地既仔女出國讀書 ?

另外, 女兒他日去監護人屋企住, 你地有無擔心安全問題 ? 有嘜地方要留意  ...

有啦, 在2009年的term date 有寫, 不過只是寫到2010年12月為止.

原帖由 Gracewu1219 於 09-11-3 12:36 發表

但你地已有2010 term date 咩 ?

我個囝都話自己一個人及要自己煮無所謂, 只是悶一點及車程太遠, 所以他想餘下的term break  到距離學校約45分鐘的同學仔guardian 度一起住, 出年的 long term break (around 2010年10 月中 2 weeks), 他想回HK.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-3 16:50 發表
我個女就毫無感覺, 因為佢話not care, 係我自己dum dum 轉

原本個guardian係11月旅行完返來, 就一切正常, 希望係甘啦

經過今次的經歷, 妳囡囡一定從中體會到一些經驗, 這是成長過程中的小插曲, 小朋友不在自己身邊, 有事發生,父母一定擔心不已.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-4 09:54 發表
唉..... 我係呢兩個星期真係笑吾出囉

好彩終於放完假返左學, 係學校我就好放心, 學校好好人, 有幫我同監護人公司理論.... 如果吾係, 我會立即出機票飛過去

今次第一次放tb, 有左經驗, 下次會好d啦 ...

可以大 家一起分享經驗, 當然無問題啦

原帖由 joenjac 於 09-11-5 13:06 發表

MSMCHAN, PIZZA HUT, 借用左你2位墨寶放左係 blog 度,如果有唔方便,即刻通知我 sorry先

http://hk.myblog.yahoo.com/pta.lancing/

我囝囝早2年前開始談及去UK一事他都不願意, 後來開始有同學說2年後會離港到海外升學, 他都開始願意, 到後期更好開心自己有機會到英國升學, 同學的影響都幾大架

原帖由 Kittymummy 於 09-11-5 20:23 發表
哈哈, 我係個blog 度見到我個名呀 !!
今日同亞女傾過下, 佢反應幾positive. 原來佢學校個女同學, f.1 都打算去canada 讀書 (依家p.4). 我話2010年既summer 會帶佢去uk 見果位guardian, 佢都話ok想見下果位ee 同屋企 ...

debit card 申請時要有英國學生簽證, HKSAR and BNO 都要, 有簽證後到中環HSBC申請便有debit card 及英國戶口, 要預約的

原帖由 babychacha 於 09-11-6 12:44 發表
請問各位 debit card 是點申請??因囝囝話要香港passport先申請到??佢用BNO,所以我唔係好明點解唔得?

你囝囝是否人在英國呀, 如果是在英國有銀行職員幫助申請便可以, 無需要在港申請的.

原帖由 babychacha 於 09-11-6 13:19 發表

原來可以在香港開,因仔仔學校早幾天有銀行職員去幫學生申請,但仔仔話要香港passport先得,而家我打去hsbc問下先,唔該哂 msmchan

Hi Pizza_Hut,

你囡囡在英國染上豬流感, 叫她要好好休息啦, 回港有愛心靓湯, 身體好快康復的, 不必擔心.

我也很期待12/12 呀囝回港

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-26 14:12 發表
各位媽媽好嗎?  

快到聖誕了, 很期待學校假期來臨, 我已想好一連串煲湯全供略 因早前亞囡染上豬流感, 病了一排, 趁回港要好好調理下

你們的安排又如何 ...

我聽朋友講, 他們是有大病才看醫生, 如果是流感都是自己食pandol及在家休息, 不同香港, 在香港有流感及發燒一定去看醫生, 看一次不完全好還會看多一次, 呀仔上次離港前三天也有小小咳, 我亦立刻叫他去看醫生, 現在常常send email 提點他要小心照顧自己身體. 我亦在港帶了pandol, 傷風藥, 喉糖及枇杷膏給他旁身

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-27 11:03 發表
佢係疑似個案 有些證實同學已被隔離另一樓層住..

佢有日發燒去到103, 只係自己食d pandol, 我立即打去搵舍監帶佢睇醫生, 佢就話學校有註冊護士會照顧佢  最後都只係比左幾粒藥, 傷風同咳藥都無, 好彩 ...

當然啦, 不過今次買枇杷膏要買樽裝, 上次買旅行裝呀囝話不好.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-27 11:22 發表
所以聖誕回港要再入貨(藥)

我當初買旅行裝都是想方便d, 但呀囝話樽裝濃d, 我有帶保暖杯, 可以用來沖中國茶包.

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-27 11:56 發表
我都係買旅行裝喎, 方便d, btw, 有無比個保暖杯帶過去
囡病到死死下, 都係拎住個杯裝住枇杷+暖水, 佢話平時飲水喉水咋

我個仔話體重差不多, 他說初初開學功課不多, 但10月開始多了, 學校有好多活動, 他都沒有參加, 平日只與同學自由去打球, 比香港舒服得多.

原帖由 Gracewu1219 於 09-11-27 11:59 發表
我個仔學校就有學生患痳疹, 要把佢同房掉去我個仔間房, 變左3 個人一斉!
我個仔瘦左, 好多功課同活動!辛苦過係香港. 你地d 仔女呢?

焗花旗蔘? 板籃根?  點服用, 未試過, 請指教.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-27 16:02 發表

same same la! 我囡上次喉嚨發炎發燒又係俾粒藥佢食囉! 最終都係焗花旗蔘奏效.

謝謝

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-11-28 12:33 發表

花旗蔘片~ 喺中藥房就有, 放十零片用熱水焗就可以飲, 板藍根沖劑, 一般中藥房都有得賣.
‹ 上一主題|下一主題