用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

兩個行李加埋是否一樣有35kgs, 有無話hard carry 重量多少?

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-5 14:51 發表
昨日我地係機場仲尷尬, 因為要即場分行李, 空姐話呢班機好full, hand carry 太重要分開裝, 行李甘重並吾係我買好多野比個女, 而係個傻女攞哂好似電話部甘厚嘅書返黎溫習,  跟住又全部拎番過去, 兩個行李都係書, 咩野 ...

嘩, 你個囡想拎20kg上機(全部都是書), 一定唔得啦, 點解hand carry 會拎書, 全部放在寄倉會舒服d, 我囝都帶了書及file回來, 都全放在寄倉行李裹, hand carry 只有証件及電腦.

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-5 16:07 發表
yes, 寄倉有35kg, hand carry 9kg, 不過個傻女有hand bag + back bag + hand carry, 共20多kg, (全部係書)  個靚女空姐一睇已經叫佢執起d野, 太多吾比hand carry上機

個空姐比個箱我, 將一些雜物,如小說, 文具己3kg了, pack 好後再回去check in, 剛好約31kg, 但真有小小失儀

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-1-5 17:04 發表

um.........我自己就咁睇, 例就一定有o既, 但問題係多唔多人執行, 哩啲好睇個人, 我見咁多次都冇話要拆行李嚟就重量, 總之唔過35kgs都好小會有問題的, 可能你嗰日碰着嗰個執着啲啦! 就好似national express, 英國公 ...

Hi, Pizza_Hut,

Thanks a lot.

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-5 22:04 發表
Hi, msmchan

Pls check pm

Pizza_hut

想問各位, 今次回uk入境時有無特別嚴, 因為美國事件, 由落機, 過境及取回行理的過程要幾耐, 我囝在06:20到, 他想book08:40車票, 怕時間趕不及, 大家有什麼意見呢

你囡大約用了多少時間呢 ? 由落機到出到機場

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-6 10:15 發表
亞囡 話班機好準時到達, 過關好正常, 無睇封consent letter, 只係問讀咩學校, 搭咩車返去, 無特別問題, 攞行李都幾快

不過昨日果便落大雪 吾知有無影響航班

...

多謝你的分享

我囝都是terminal 3, 上次開學時呀囝話都是用了約1小時, 但怕今次因美國事件, 會check得嚴d, 所以擔心時間上難控制, 不過都是會訂8:40分車票, 因為下一車票時間要到中午, 希望無問題啦

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-6 11:15 發表
亞囡用terminal 3,  佢無講exactly用左幾耐時間, 佢班機15:xx  arrived, 約左校車17:00,  本來我都擔心時間好趕, 但佢話過關攞行李都好快, (記得暑假時我落機之後, 攞行李都ok, 過關就耐少少, 大約30~45mins, 行到出 ...

係呀, 呀囝學校放好耐假, 由11/12/2009 to 10/1/2010 足足一個月.

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-6 11:54 發表
係啦,  訂左先, 應該夠時間, d海關吾係太嚴嘅:)

Btw, 囝囝未走? 佢學校假期耐過我個囡果間, 亞囡遲返早走!

你囡出路遇貴人, 我囝就無咁好彩,遇著一位嚴謹的地勤姐姐

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-1-7 13:14 發表

講起行李超重, 試過一次囡囡返香港時行李overweight, 正在擾攘用錢定用mileage俾行李費, 隔離柜枱個乘客俾埋佢用唔到o既行李重量囡囡, 嗰個客係first class, 自然冚得晒囡囡o既overweight, 真係一額汗!mouth:" /> ...

今早book了2011年1月份回UK的機票

一年3套約$24xxx + tax

原帖由 JChan 於 10-1-13 22:07 發表
Bundle?

How much?

今年同去年都是差不多, 我上年24xxx + tax 共要29xxx, 我訂cx, 你訂邊間航空公司, 咁平.

原帖由 Gracewu1219 於 10-1-14 11:27 發表

我都叫agent booked 左, 但未有價錢, 去年是around $24000 (include tax already).咁今年是否貴些?

點樣check住個平價先出票? 唔明呀?

原帖由 Gracewu1219 於 10-1-14 13:21 發表
都係CX, 不過agent 唔會咁快出價錢, 會check 住個平價先出票, 但唔知係唔係我記錯左係未+tax嘅呢? , sorry!

我都是agent訂的, 在2010年1月12日訂了2011年1月9日, 我都是K class

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-14 14:57 發表
Hi all mama:

1.   點解我想訂1月5日機位但agent話要等到2月先有得開始訂???

2.   一年3次來回$25920 + tax
3.   一年2次來回$17900 + tax
4.   chekc 住平價係咪 K class 但係有平果隻???K class 可以儲aisa mile ...

$24xxx+5xxx 都要$299xx 架, 我都覺得好貴, tax是我預料不到咁貴, 唉!一頸血

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-14 15:54 發表
msmchan:

你果間比我果間仲平左成千蚊

其實確實的價錢都是要出票至知, agent只是說今年CX套票是$24xxx+tax(同上年一樣)

嘩!你平我成千元, 你的套票$23xxx ?

原帖由 Gracewu1219 於 10-1-14 17:39 發表
我去年是$28890, 今年未知,要大約July出飛至知, 咁今年係咪貴過去年呢?

我在2009年3月訂架, 3套都要$29908, 我不是遲book 位, 是k Class, 都是35kgs行李, 所以早book 與遲book分別不大.

原帖由 honeybeemom 於 10-1-15 17:55 發表
嘩!我最貴呀,頭3套連tax共$30,028.不過agent話我2009年遲book位,所以有啲class要高少少,相對個價都貴些,但就可以帶35kgs 行李.

我囝會到英國監護人到, 利是我代他保管, 第一次不在香港一家人過新年, 心情怪怪的

原帖由 joenjac 於 10-1-26 21:54 發表
想問大家細路,新年得幾日假會點樣過?

我個女會留係英國.不過利是要照比

我囝聖誕節放足1個月,復活假放3星期, 另外10月中half term 又放16天, 他一定回港, 他主要回港是應酬香港的同學, 與親戚們吃飯要好早向他book時間

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-28 10:29 發表
不但農曆年, 遲些可能復活假, 聖誕假都可能留係英國.... 因為囡話假期得10多日, 飛來飛去好"side"時間, 情願係果便好d... 佢返左去英國先甘講, 想係因為上次佢返黎實在太多姨媽姑姐要應酬, 其實以前係香港佢都好少出 ...

機票套票

Hi 各位,

我想請問你們是否訂了10月回港機票, 以下是訂購的方式嗎?
第一套 : HK to LHR (Sept 2010) , LHR to HK (Mid Oct 2010 half term)
第二套 : HK to LHR (Nov 2010), LHR to HK (Mid Dec 2010)
第三套 : HK to LHR (Jan 2011), LHR to HK (End March 2011)
第四套 : HK to LHR (Mid April 2011), LHR to HK (Mid July 2011)

我的agent 叫我買一年3套peak season 先, 10月中half term 的一套分開在2-3月訂, 可能有特價. 你們的是否分開訂, 定是用以上訂的方式呢? 我怕2-3月訂無位呀, 上年10月你們的訂購方法是怎麼樣的, 請給意見.

‹ 上一主題|下一主題