用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

係呀 我阿女都同我講今日食餅餅同飲維他奶喎 
原文章由 Fionyiu 於 07-8-23 23:44 發表
My son told me that he ate biscuits and drank water.  He also said that school offered milk to them.

呢2日都要ot 返到home已經成10點幾 阿女都瞓左lu wa原來已經學左甘多野 唉 希望聽日唔晒ot 可以早d返黎同阿女傾下計先 but姐姐話比我聽 阿女好似學左好多首歌 佢話阿女成日都唱d唔同既歌 oh i dont want to miss it
原文章由 Fionyiu 於 07-8-29 00:11 硐表
Hi Twinnie,

I remember that our kids study at the same class. N1Dam.  Can you please tell me how Ms Ng teach them re Big A and small A?  I also want to learn.

Thanks,
Fion

我又冇對個booklist 係原來唔1樣 我only知有幾本書仲未有 我估可能係出版商改左者 應該sch遲d會有通告inform既 :
原文章由 longwing 於 07-8-28 22:28 硐表
我都對過d書和vcd,真係唔一樣,需唔需要問吓學校呢

hi anita, 呢幾日我都有開只dis 比阿女聽 佢都聽得好開心 有教個d就好大反應 其他個d songs 就係甘yee yuk下手腳仔甘 呢家見佢返學都多左同我講番sch野 雖然有時都唔係好知佢up乜 but都好開心lu anyway 有功課要做喎 中文填色 阿女而家瞓左覺要等佢醒左時做la
原文章由 anitawai 於 07-8-30 10:16 硐表
Hi all,

你地有無睇過隻Nursery Ryhmes and Phonics DVD 阿仔好留心同好鍾意Charlie 第一隻歌係Head and shoulder 可以用dvd同名仔溫書都幾好 阿仔學得好快 你地都開俾小朋友睇吓啦: :

...

係啦 要人帶相個幾只字 晒唔晒甘細呀 差d都睇唔到 我仲要叫daddy記住晒相tim 呀
原文章由 kittty 於 07-9-3 10:59 硐表
大家有冇留意到課程進度張通告
右下角有一段好細粒的字
9月3日至9月5日要帶一張4R全家合照???

如果未搵到d 食物相 唔知可ng可以遲d交 or 后補番比miss 呢 ?? 今日係office busy得滯 唔記得打比ms 問一問tim
原文章由 Fionyiu 於 07-9-3 23:06 硐表
ww_so,

我有幫我囝囝做圖片搜集.

hi anita 個d 食物相我都係 係d忽周/東周 到甘cut出黎 都幾求其咋 wa 什時間去邊樹搵甘多相黎 岩岩check 個阿女d功課 又要做 手 呢part ms ng有特別摺起左既 sat又要同阿女一齊do homework lu 我仲見個袋有成渣通告 有d係講訂winter 校服 有個係問你join 唔join d 興趣班甘 我聽日先睇 而家想多陣網 要sleep la 好sleepy
原文章由 anitawai 於 07-9-5 23:38 硐表
Hi Teresa, Very busy ar!! Phevos always sings songs to
me and says a a a apple.  He only told me what he ate in
the school but I am happy that he learns  a lot from
school.  I forget to give Miss N ...

我係 九龍成到買多左一套 當spare比阿女著 連阿女都話有difference d顏色真係差d 連個水手棋/后面個2塊布都有明顯分別 而家呢套我都冇比阿女著lu 擺係度當spare 正宗個套唔乾先著呢套頂住先
原文章由 Krystal 於 07-9-6 19:58 硐表

係 ! 色水同質料都差D !

hi siupoy818, i cant open your file, would u pls resend again to me thanks
原文章由 siupoy818 於 07-9-7 19:42 硐表
各位mami daddy,
我已經將9月份茶點餐單e-mail去你地度,如果收唔到,請你聯話我知啦!

i think i will order the winter uniform via school, at least i don't worry anything about the uniform is difference
原文章由 stepanie 於 07-9-8 00:39 硐表
各位mama﹕
你見你地都好頭痛是否要在學校買校服,我朋友的女兒在裹面讀,所以不用訂,其實你們不介意小朋友著的是舊款其實不一定要買新款的。但當然是個人喜好及你們可向學校查詢,如有舊的可否不買新款,但如果$$$不是差太 ...

如果我比阿女join 興趣斑 我會自己帶佢返sch la sat1/2個中好易個者 去又一成食個早 行陣都湊得佢走la 阿女已經日日返學都要搭校車 難得sat我又off 既 米可以自己同阿女去親子下law
我會全套winer校服都經晒學校訂la 費時煩 除左恤衫我會訂2件替換 其他全部1件 差不多成千元呀   
原文章由 ww_so 於 07-9-9 14:34 硐表
各位家長:你們興趣班會選擇在校上嗎? 我正猶豫如果上興趣班,自己帶還是坐校車。

另外冬季校服是否不一定要買校褸呢??因為我想如果真的天氣冷就給小朋友穿羽絨啦?? 不知學校有冇限定要穿什麼顏色呢? ...

我都係諗住同阿女報music 個一斑 你會join 9:30 定下一斑呢 ?? 我會報10點幾個斑
原文章由 mamaSTONE 於 07-9-10 20:46 硐表
hello
我幫仔仔報左音樂一堂 ,因為佢話佢淨係鐘意唱歌:

我都係唔買校褸住~
唔知大家有咩意見呢?會唔會買呢?

係米真係可以唔買校樓都得?? 如果之后先買 會ng會仲貴d呢 ?? 我諗住一心同晒sch買 唔晒自己係出邊撲黎撲去 我聽日交form 同cq
原文章由 meldoy2216 於 07-9-10 11:31 硐表
DEAR MAMI,

我都會自己帶上興趣班, 我會比仔仔試上MUSIC & ART , 你地補左什麼班呀.

真係可以不用買校樓呀 , 我今日交左FORM 同支票啦, 唔知可唔可以退錢呢? 灰色冷衫我會自己織, 暖D呀. ...

我唔會幫阿女著校服啦 返去玩者 比佢著便服 開心d 跟住有活動又可以出埋街
原文章由 mamaSTONE 於 07-9-11 10:51 硐表
HELLO~
我幫仔仔報左9:30啞~
諗住早D玩完,可以帶佢去第二度玩 !!

係呢!你果日會唔會俾囡囡著校服架??
我唔想仔仔放假返學玩,都要佢著校服呀!!

唔知一斑有幾多小朋友呢 ?? 好似好多mami 都係簡左music 呢一斑喎
原文章由 Krystal 於 07-9-11 15:45 硐表

同你報左同一班呀 !!!

岩岩睇到通告 下個禮拜要帶 灯龍喎 仲叫d小朋友25號返學個日著d chinese feel既衫 米又要找番個年套衫著law
原文章由 dinosaur_bb2004 於 07-9-14 12:54 硐表
My son said that Mr. Chris teached them aeroplane and Helicopter yesterday.

Few days ago Miss Ng teached them to hold pencil by saying:  開......合.......

The Tuesday HW of putting dots as rice for  ...

Hi Fionyiu, thanks for your 報了 我個女冇提個ms wan 係有提個 ms lam/chung/曾 等, 問佢英文就冇彩我乜滯啦 but同佢睇本messyfamily時 佢又識個very bad very naughty甘 係米而家教緊呢本書??已經冇教buzzbuzz or已經finish buzzbuzz?? 叫佢做功課晝dotdot阿女就同我晝晒一條條線 我由佢交比ms ng等佢有個x時先知自己做錯功課 我個fd叫我唔好甘早比阿女知有擦子交 米等佢知錯左會有得改喎    
原文章由 Fionyiu 於 07-9-14 10:21 硐表
N1D Class Mama,

我囝囝說班內有位老師叫miss wan.  請問你們的小朋友有無mention個有這位老師呢?

2. 我囝囝話老師教左"monday", "tuesday", "sunny day", 英文字教到c字, 有動作的.

3. pre-writing教寫點點, 我 ...

Hi Anita, it's nice to hear Phevos is same with Yingying, i just wonder how many kids in a class, so many kids will join music class at 1045, BTY, is you will take Phevos to school?? i think we can met on sat la
原文章由 anitawai 於 07-9-16 01:34 硐表
Hi Teresa, I also joined the music class at 10:45 a.m..  Hope Ying Ying and Phevos can be in the same class.

到時call你啦 
原文章由 anitawai 於 07-9-17 23:55 硐表
Hi Teresa, I will take Phevos to the music class myself.  Maybe we can have a drink and chat at  Festival Walk Shopping Centre.  See you: :

me2我都係度煩緊 個年個套太厚 冇可能而家著 我估花園街應該有 有冇mami去睇個?? 方便報個了 pls
原文章由 dinosaur_bb2004 於 07-9-18 12:42 硐表
I've got a headache on the "Chinese clothes" on 25.9 as the one for LNY is very thick.  Any mama has idea?
‹ 上一主題|下一主題