用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉小朋友長大後會點?
樓主: bebebettyw
go

自閉小朋友長大後會點? [複製鏈接]

很難   我個仔細過時    我都比佢學好多嘢  全都是班制  不是要他有什麼大成就  只是希望他多同人相處  但大多是失敗的  不是吡人不段投訴  就是他自己無心機上堂  試過比人叫我唔好再交學費  只有溜冰叫做最好學了六年  

至於"童軍"   小學時試過報名  不過我同個leader講我個仔係A仔  佢就同我講   佢地只係義工唔識同人湊仔   我當時真的無話可說    
兩三個星期前    我朋友叫我一起報名出面果D童軍    我想都好再試吓   我便send個 email 比個童軍leader   (我當然有講亞仔的情況)    同時我另外send個email幫亞女報小童軍    點知到現在亞仔果過都重未覆    亞女果過兩三日就覆咗   重叫我有時間帶亞女上去添

邊個話童軍就有愛心    (可能我唔好彩)

回覆 30# xixi1218 的文章

亞仔今年13歲    中二   以前比佢學溜冰    係因為佢個物理冶療師     話佢平行感好低     真係行平路都成日跌     學咗溜冰2-3月有明顯改善

是的他是上班制    一班6個人    個教練好好     根左六年無轉過    最後都係因為教練話佢巳學到差唔多先停   (以佢能力無得再上)   叫我唔好再浪費金錢    有時間帶佢來玩便可    以佢所學已經非常夠用   freestyle 2

在囝囝上小學之前    我便帶他到評估中心做小學前評估    當時個心理學家同我講    佢剛出來做野時   做過一個case同亞仔差唔多    那個小朋友現已長大成人    大學畢業    在則師樓做畫則     朋友唔多(三兩個)    每天都在低頭苦畫   

他的說話就像一道強心針    雖然亞仔做唔倒則師  (他有數學障礙)    但我相信天生我才必有用   他可能在其它範疇有他的成就

不要氣餒    凡事都有轉機  

我囝囝差不多四歲做評估話佢語言得兩歲多D   認知得三歲    佢個語言治療師都叫我有心理準備    我就係唔信命     佢係我個仔    我無可能放棄     到咗五歲半再做評估    佢已經追倒同齡    (由輕度自閉變成高能力自閉症)    當中真的有血有淚     以我經驗4-6歲係關鍵(由其5-6歲時  發展得很快)

只要不放棄  終會有回報

其實醫自閉最好的醫生是   媽媽

唔計鐘  24小時全天候

baby_cat  AGREE  發表於 12-3-27 20:51
BabyAndre  Agree x 2!   發表於 12-3-2 12:16

已覆please check PM

原帖由 xixi1218 於 11-4-6 12:18 發表

elsa2004
请check PM
‹ 上一主題|下一主題