用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs 英華, 你哋會點揀?
go

DBS vs 英華, 你哋會點揀? [複製鏈接]

轉左直資應該會好好多.....可以自己揀top的學生。

原帖由 gracechung 於 08-12-9 11:21 發表
我講緊小學咋。為滿足家長虛榮心,絕對應該揀dbs,想小朋友扎扎實實讀好書,應該揀yw。

唔岩聽既家長唔洗勞嘈,亦唔需要鬧我,只要搵個在學的小朋友拼對下,就知道學校做左幾多,教過乜。

我好坦白咁講啦,yw現階段可能最輸蝕係傳 ...

同意......但仲要考慮埋家庭背境,冇返咁上下家底入讀DBS,小朋友唔自卑都幾難

原帖由 Geni 於 08-12-9 11:47 發表
喜歡dbs係因為佢o既傳統, 入到學校好容易感受到佢地團結o既氣氛, 特別係中學~~

喜歡yw係因為佢地o既衝勁, 覺得d小朋友好活潑可愛, 特別係小學~~

非常同意
選擇一間最適合自己小朋友的學校
比選擇一間最好的學校重要!
況且每間學校都有其優點和缺點,點比較都係冇結果

原帖由 ma90a31 於 08-12-10 13:16 發表
其實不需要比較學校

要找的是適合自己孩子的學校才是最重要的

我亦相信 也許DBS 放榜
說不定~也會有少部份人從SPCC轉到DBS唷
(不過~相信應該不多   但我確實有聽到真的有人喜歡DBS 勝過SPCC )

所以 找一間適合自 ...

“名校專家”
發表“權威”言論

原帖由 bobbbby 於 08-12-12 10:55 發表
我相信果位家長唔係DBS或SPCC舊生/學生家長,請勿將他/她的言論跟兩間學校扯上任何關係~~~

我覺得佢係一位“名校專家”,我見到佢響好多有關名校o既題目都有發表“權威”言論,例如名校排名,同埋邊啲係一線名校,邊啲係二線名 ...
‹ 上一主題|下一主題