用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: Rainy
go

可立小學家長 [複製鏈接]

多謝8331 & kuen
你地既tips 好有用, 將來唔使盲摸摸
考前四個月? 咪即係12月考, 來梗8月開始要睇定新聞同報紙?

thank you. 好有用, 呢個暑假開始要train 佢睇新聞了.  
咁請問, 於評估時會否都考時事題的?

thank you. :loveliness:

請問小五小六呈分試, 係咪同平時做的tsa 模式差不多的? 係咪都係溫番平時教既worksheet 就掂?

謝謝kuen回覆.
那請問, 這個計分方法, 學校在排級名次時, 也是如此?
還有的是, 看見小一至三, 考試內容與別間學校比, 好像都算比較淺, 請問四年級以後是否大大不同? 是否蜜月期一過, 便突然會深了很多?
否則歷屆可小學生怎可以超過三份一人可以入讀band1 中學?
至於小五小六呈分試, 可否直接問老師是否跟以往一樣, 主力溫worksheet便可? 呈分試的試卷, 也是可小校內的老師出的嗎? 那老師出淺一點咪好著數?
發覺校內提供tsa的練習, 都比平時考試的深, 究竟是以tsa 的深淺度去作準應考, 還是以平時功課老師教的考試內容去考?

回復 kuen2348 的帖子

再一次謝謝kuen的回覆.

心中充滿疑問, 不知學校可否給較低年級一些升中指引, 好讓我們多些準備。
或者是這樣說吧, 我兒不是最優秀的, 所以才那麼多擔憂.

從小二開始, 便一直看別區討論有關升中問題, 看了一年, 還是不太懂有關選校佈署, 我也太笨了.

多謝回覆
看過最近學校通告, 得知六年級呈分試範圍, 大概得知一二.
‹ 上一主題|下一主題