用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

我都係住黃大仙區, 呢到啲英中真係好少, 所以都報咗幾間中資, 沙田都培基都報, 因為沙田多英中, 希望機會大啲

原帖由 tinetinew 於 09-2-19 15:01 發表
hi,

若然有直資收,我會放棄大抽獎,不過重未有學校收!間間直資都講話收band one仔,唔知重有冇機?? 你住邊區,我住黃大仙,一齊交流吓!

yuk hei mun

...

回覆 # 的文章

兩間都唔易入, 尤其是福建, 好多人爭, 面試要兩個幾鐘頭

我都想發表下, 唔知大家認唔認同呢,
每次如果要佢溫書, 甚至考試, 我個仔都不太專心, 但當我話如果知佢專心溫完佢可以休息十五分鐘, 個十五分鐘佢可以做任何嘢(包括打機), 於是佢會十分專心溫完, 之後再繼續
但有人話細路因為有得打機就分心, 之前溫咗啲都是白費,
唔知你哋啲細路係咪咁
雖然我個仔成績只係普通, 但佢專心溫起書就會溫得好快, 事半功倍

係呀, 我都係坐响佢隔離同佢溫書, 如果佢唔聽話, 我就會話唔同佢溫, 要佢自已嚟, 佢都好怕, 會聽話, 但都要佢信你同佢溫書會幫到佢先有用

回覆 # 的文章

可以抽問下咪知囉, 如果佢唔識, 泔就佑佢冇溫
所以多啲跟功課是重要, 聽講好多學校都鍾意家長多啲關心子女功課, 如果唔係, 點解面試要見家長

不能迫就要用奬了, 我自己用這方法 (但不知啱唔啱), 每次默書, 測驗, 考試攞到八十分以上有奬, 奬一啲佢最鍾意的, 我個仔最鍾意買用來打機的點數, 雖然好似鼓勵佢打機咁, 但都幾有用, 如果奬一的係生活上的, 例如文具, 衣服鞋襪等, 就冇咁有效, 這個辦法叫利誘, 雖然方法好似錯了, 但都冇辦法, 是work就算

回覆 # 的文章

Elona

可唔可以PM我係邊幾間直資已經REJECT咗

Cecilia

如果係band two, 孔仙洲係最多人選的, 我哋小學每年都有十幾個去咗呢間, 仲有文理同聖文德最多人選的

但如果直資收咗就可能唔會參加大抽奬啦

原帖由 tinetinew 於 09-2-21 17:00 發表
hi,

大抽獎時黄大仙有乜心水?

yuk hei mun

回覆 # 的文章

沙田係一個唔錯的選擇, 英中多, 有時band two生都可以入到band one 尾的學校

Hi, bkman

你個女現在已有李國寶及聖道迦南收咗, 會註冊邊一間?

我個仔個表哥是住在李國寶旁邊的居屋, 想知道多少少關於李國寶的資料, 想在中三時轉到此間學校

他們的校風? 是否有很多南亞裔學生? (那區有很多南亞裔人居住) 教學方法是否與國際學校相近?

如有其他家長有資料, 請提供

原帖由 bkman 於 09-2-23 13:09 發表
我地住TKO區, 校網是西貢, 呢邊如果唔計直資, 只得一間英文中學(迦密主恩)。 直資就反而幾多下, 差不多我地都申請, 不過大部份都無回復, 只有優才和播道回復唔收, 播道我地會再申請第二次輪。

其他福建和匯基都無回復, 既無 ...

己經見咗, 在等消息, 這間直資位比較多, 好似有200有多

原帖由 Viman 於 09-2-25 22:26 發表
各位媽咪, 有否考慮沙田的培基書院?
聽說校風挺好和環境不錯呢!

Hi, bkman

昨天同家姐談過, 原來她已經同佢個仔討論過, 因為是住在隔離, 表哥每天都見到很多南亞裔人包住頭返學, 唔鍾意同南亞裔人做同學(朋友, 純屬個人偏見), 所以冇迫佢, 但我相信每間直資學校都不斷在改進中, 有會考成績的就更加會受家長及學生認同, 是非常好的進步.

祝仔的孩子上中一能開心愉快!

原帖由 bkman 於 09-2-26 00:51 發表
個人覺得, 他們頗像國際學校, 但是沒有國際學校咁高學費。 他們是以英語為教學語言, 中文和中史都以普通話教, 只有漢語是以廣東話教, 這是給非華裔學生讀的。 我女兒小學里也有不少非華裔和南亞裔學生,不覺得南亞裔學生有 ...

各位家長,

如果有報匯基, 聖道迦南及培基, 而且三間都收(發夢), 你地會揀邊間呢?

聖道迦南收咗, 匯基和培基等消息, 李國寶太遠, 所以冇報, (我住慈雲山, 是黃大仙區)

我個人最喜歡培基, 我小朋友最喜歡聖道迦南

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 20:38 發表
hi,

三間學校open day我都有去,如以我發夢嚟計(不計排名),我想是培基,因我覺得d學生開心d! 你係咪報咗呢三間呢??

yuk hei mun    ...

四人一組, 小姐 : 討論假日去玩的地方, 個人: 用中英文介紹自已, 同埋問一啲好簡單的問題, 好似要介紹屋企人, 要寫學校的中英文名和自己的中英文名, 家長要見十分鐘, 同小朋友一齊見, 都是問一些問題想知道家長會唔會關心小朋友同對小朋友的認識, 這是一間基督教學校, 如果你唔係基督徒, 點解會揀呢間學校, 對小朋友有什麼期望等等..., 應該記得好似係咁多, 唔難考, 面試氣氛好輕鬆, good luck

原帖由 horsemama 於 09-2-26 23:21 發表
Hi Cecwun, 今個星期六去聖道迦南interview, 請問有乜嘢要考, 同會問家長什麼問題? 可否幫忙告知!

同學的媽咪都有研究, band two 可以揀孔仙洲, 文理, 聖文德, 永光, 培敦, 但一定唔好揀卜維廉, 好似有一間叫扶輪都是和龍祥道官中都唔好, 一定唔可以填哂三十個位, 如果你個仔是 band two 頭, 可以試填保良局何蔭棠, 但呢間好多band one 生都會填第三志願, 因為黃大仙區 band one 英中唔多, 尤其是男仔, 保良局第一, 協和 band one 生都唔夠争, 所以有很多人在甲部會揀跨區, 沙田區英中位最好, 九龍城區的英中位多啲, 官塘區的英中位都好啲, 所以經過這些研究, 都是揀直資, 雖然要俾錢, 但都係覺得讀英中好啲

自行你揀咗啲?學校

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 12:51 發表
hi cecwun,

想請教你:你有冇研究黃大仙區嘅band two學校嘅資料,可否分享一吓??

yuk hei mun

黃大仙區band two生選校

Hi, yuk hei mun

唔知你睇過未, 睇吓

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1273040&extra=page%3D75

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 12:51 發表
hi cecwun,

想請教你:你有冇研究黃大仙區嘅band two學校嘅資料,可否分享一吓??

yuk hei mun

我個仔個班主任都冇同我地分析過, 只係問咗我地選校意願, 但都冇任何意見, 好似我個仔咁, 係band two生, 但唔知頭定尾, 五年級開始已經冇名次, 都唔知佢排第幾, 但在學校講座叫啲同學選校一定要進取些, 宜家係band two, 可能第三次呈分試會升上band one, 所以我選校都選得很進取, 自行1)何蔭棠, 2)沙田林漢光, (但都知應該入唔到), 個班主任都冇俾意見, 都費事問佢, 自己搵料, 見佢咁成績(中文差些, 經常C, 但英文好好, 經常A), 都好難升band, 於是一心搵直資好

孔仙洲同聖文德都是好的中中, 上次聖文德的校長來我們校長講講座(我們是聯係小學), 有提及他們已經開了英文班, 而且這個校長是新來的, 好像好積極, 雖然校舍舊些, 但都是區內比較好的band two中中; 孔仙洲亦是我們學校最多人揀的band two學校, 每年都有十多人入了這間學校, 我們校長都推薦, 校規很嚴, (但我就是過不到自己的小朋友入中中的關口)

今天剛睇過BK有家話去過x天的校長在推介會上蹅其他的學校, 但亦有很多家長讚好, 都唔清楚, 有都會幫你問下

以上都是與其他家長"八"來的料, 都唔知啱啱

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 17:45 發表
hi,

我自行揀咗1)孔仙洲,2)聖文德!點解佢哋(家長)嘅老師會解釋得咁詳盡,而我果仔嗰個就ok啦,嘛嘛啦...不過佢班主任誠意推介彩天,你又點睇??

yuk hei mun

...

有一個阿仔同學的家長亦是在自行選了孔仙洲和文理, 聽好多家長講文理都好好, 但校社舊啲

以你個仔的成績, 自行選孔仙洲第一志願入的機會很大, 我都識人舊年入了孔仙洲, 有機會幫你問吓

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 18:40 發表
hi,

咁我又想請教文理又o唔ok呢?

yuk hei mun

Hi,

已覆PM.

原帖由 tinetinew 於 09-2-27 21:05 發表
hi,

靚女,check pm!

yuk hei mun
‹ 上一主題|下一主題