用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

恕我直言, 從一開始報直資, 就應該要有決心要放棄統一派位, 在統一派位與直資之間糾纏是很痛苦, 亦要顧及小朋友的感受, 現在只得聖道迦南收亦不是只等於其他唔收, 只是其他的直資冇咁快有結果, 咁快就放棄!  除非所有直資都reject 哂, 未到最後一刻, 都不應放棄, 這裏有很多家長互相勉勵, 大家都是希望子女的前途有着落.

如你所言, 你小朋友的成績不是很好, 有沒有信心會在自行收生時入到心儀學校? 如冇, 那在統一派位時有冇信心幸運之神會否降臨? 如派到很差的學校, 有冇信心可以成功叩門? 那時候直資位仲少, 競爭會比現在更激烈, 那時真是害了小朋友.  兩年前, 在我附近相識的人, 有兩個小朋友派得唔好, 他們都是band two生, 一個成績普通, 一個數學好勁, 仲幫學校攞過唔少奧數校際比賽奬, 唔好彩都是派到band three學校, 那時, 四出撲學校的慘況現在還很深刻, 撲到多間學校面試, 百多人去爭幾個位, 幾日後, 小朋友問媽咪 : [我哋唔好揾la, 不如我們就讀呢間學校算啦!], 一個終於揾到一間比較差的直資, 另一個仍在那間band three 學校讀, 一直都未能轉校.

以上所言, 只是個人有感而發, 唔啱聽, 唔好插我

原帖由 SearchSchool 於 09-3-10 15:04 發表
Hi Veronna and Horsemama,

Please allow me to step-in.

My son was also accepted by  聖道迦南 and we need to pay the deposit soon.

I have searched through the internet during the past week for inform ...

好似學校飯堂販賣的食物都是經校長批津先可以賣

原帖由 veronna 於 09-3-10 18:52 發表
我其實都唔知聖道迦南好唔好, 我朋友去完簡介會, 覺得校長好好, 係一個好謙卑既基督徒, 而且學校好著重飲食健康, 校長係營養師. 我聽朋友講, 如果學生超重, 好似要指定去gym room做運動. ...

EXACTLY...

原帖由 bkman 於 09-3-10 21:13 發表
同意 X 2。 如果係我, 我都係咁做, 最多等7月大圍公布的時候, 走去叩門, 好彩叩到再好的津貼中學或其他認為更好的直資, 可以轉過去。 叩唔到都不至于慌張。

...

星期六學生是不會回校的, 最好是在平日放學後, 有家長在放學校時間去看過, 沒有發現很差的學生, 我亦做了很多功夫去打探這間學校, 壞的comments的確不少, 但都是前幾年的, 而在最近的comments都只是說 "不好, 或班主任說不好", 都沒有具體說明那方面不好, 反而有些在就讀或認識朋友的孩子在就讀說不錯, 我想, 我們做家長的應用自己的分析去判斷這些comments

Good Luck!

原帖由 SearchSchool 於 09-3-10 23:30 發表
Hello Cecwun,

Thanks for your comments.  

I didn't give up but I think you are quite right.  The chance for entering a good school through the big lucky draw is indeed rare.

I'll go to the school o ...

NPL 和匯基收生要求都好高, 現在都很難入, 差不多有成千人去爭百多個位, 7月後機會更微, 不過有些直資註明會留一些位在派位後作第三論面試

原帖由 Viman 於 09-3-12 22:02 發表
請不要灰心, continue 鼓勵囝囝考好第三次exam.
萭一派唔到理想中學, 可再到npl 或滙基叩門吧!

我都同你差唔不多, 小一派位時都是派到第八志願, 後來先轉到依家呢間小學, 所以中學就更加唔想信命運 , 黃大仙區BAND 1英中唔夠, BAND 1 生都會揀BAND 2中中, 何蔭棠就有好多 BAND 1生放第三志願, 我哋BAND 2生點同人哋爭, 現在只有這間收, 唯有先註冊再等.. 唉!

有人問我顏保玲好唔好, 你哋話呢?  因為他認識的一個在顏保玲讀高中的學生, 這個學生有講粗口, 話NPL冇乜讀書風氣, 啲學生只顧着拍拖, 所以NPL收了佢個仔都唔知好唔好讀

原帖由 tinetinew 於 09-3-19 23:41 發表
Hi,

我諗我會去註冊,我係一月十曰有去過open day,感覺不錯,另我擔心我個仔冇抽獎運,因小一佢都可以派到十三志願,再加上我心儀嘅兩間band two中中,其中一間係自行已收表472份去爭57位,我住嗰層前年有三位小朋友亦抽不到 ...

我已經叫佢先註冊, 無謂等派位, 因為小朋友不是很叻, 而且佢一定要讀英中, 依家唔註冊, 翻轉頭就冇

原帖由 Elona 於 09-3-20 09:12 發表
我個人就十分鍾意顏保玲, 學生質素好 (大部分係band 1學生),校長好醒目, 校園新....學校亦在進步中

將來要留意"升中教育"那邊啲post, 我會將我所知盡量分享, 希望有家長支持

原帖由 tinetinew 於 09-3-20 10:24 發表
hi,

多謝!
  聖道迦南是英中嗎 ? yes! 學費幾多 ? $9000 一年! 咁我哋要keep in touch 啦!

yuk hei mum

Hi, SearchSchool

Please check PM.

Cecilia

原帖由 SearchSchool 於 09-3-21 17:13 發表
Hi Veronna,

Thanks for sharing.  I also disappointed about the education system in HK.

Last November my son was being estimated as band 2 student by his school.  I don't know whether he is band 2 to ...

如只可入到中文班, 要考慮清楚, 中文班同英文班差很遠, 雖然話可以轉, 但要從學中文數轉去學英文數, 真是差很遠, 仲有其他科, 好以科學及地理等等...  如果係培中這類傳統中中名校收咁又唔同

不過, 多一間都好, 多間考慮, 恭喜哂.

原帖由 tinetinew 於 09-3-24 19:59 發表
hi,

未諗掂呀,好似明天先收到信先知最後註冊日期,有時間諗清楚!

yuk hei mum

Hi, SearchSchool

NPL of course is better.  Hope we can have other good news soon.  As deadline will come soon, don't waste any chance.  先註冊, 後再等.

原帖由 SearchSchool 於 09-3-26 23:50 發表
Thanks Cecwun.  Please see my reply in your PM.

Today放工 just received confirmation letter from PLK-NPL.
Would like to know if you or other parents have any comments to share.  Thank you.

Sorry, 我冇報羅氏, 俾唔到資料.

幾間學校都收, 成績應該唔差咊, 羅氏收生要求都好似幾高

原帖由 SearchSchool 於 09-3-31 14:12 發表
Hello Cecwun,

We have just received the confirmation from PLK羅氏基金中學 yesterday.  Now we have to choose between 顏寶鈴 and 羅氏.  Would like to ask for your advice.  Thanks.

我都收到信........reject, 最有希望喱間都冇

原帖由 tinetinew 於 09-4-30 20:39 發表
hi,

各位daddy and mani,我今天收埋培基rejected信啦!你哋重有冇好消息呀??

yuk hei mum
朋友間必須是患難相濟, 那才說得上真正的友誼
http://hk.myblog.yahoo.com/cecwun

我仔仔鍾意迦南, 係我自鍾意培基多啲

原帖由 veronna 於 09-5-5 14:08 發表
tinetinew, cecwun,

你兩個唔係一個福中一個迦南咩, 做咩仲咁心多多啫

囝囝都決定左喇, 終於歷時幾個月, 由收到收生信到禽日, 最後都決定左過檔匯基東. 原校冇交到留位費. 好似落實左, 但個心又有 ...
朋友間必須是患難相濟, 那才說得上真正的友誼
http://hk.myblog.yahoo.com/cecwun
‹ 上一主題|下一主題