用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 仔,好煩阿!
樓主: AS-Ma-Ma
go

band 3 仔,好煩阿! [複製鏈接]

沙田林大輝(直資)鍾意收運動勁的學生, 而且活動多, 適合程度唔太高的學生, 讀起黎冇咁辛苦

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-10 18:18 發表

Thank you so much.
咁你有無好推介比我個2尾3頭仔??
他雖然成積不好,但運動都OK,係足球同羽毛球校隊,剛剛九東,足球得第二,羽毛球打入16強,唔知有無幫助呢? ...

Hi khmama

見到你提議band 2 男仔可以考慮惠僑中學, 可唔可以講多一些這間學校呢, 因為在網上很難搵到這間學校的資料

Thanks,

原帖由 khmama 於 09-3-9 21:20 發表

如果係band2男仔, 可以考慮下面既他區中學:
深水埗:
-
香島 (直資)
-
聖瑪加利 (直資)
-
惠僑 (直資)

觀塘:
-
五邑司徒浩
-
寧波第二
-
聖若瑟

沙田:
-
覺光法師
-
黃允畋
-
青年會
-
基督
-
陳震夏
-
梁文燕
...

其實, 我識一個人在惠僑讀, 他現在中二, 他本來BAND TWO 生, 兩年前中央派到去一間BAND THREE(麗X), 周圍搵都搵唔到學校, 終於只有這間收, 所以就讀咗.  但網上太少資料關於這間學校, 而且亦好少人提及, 所以一見你有講, 立即想問下.

他可能係BAND TWO, 所以分班試就入到英文班(一班英文班, 兩班中文班), 而且英文科還考到全級第二, 那個男仔讀得幾開心, 而且仲好有自信, 今年仲被選做班長, 但家長就擔心這間學校程度會唔會太淺, 所以想同佢轉校, 但小朋友唔想轉, 現正在煩惱.

他在惠僑讀了一年半, 就唔見有所講的咁差, 家長中一時每天返學時都有跟到學校, 就是擔心壞學生多; 學校都講成績只是中下, 不過校風都不差, 如果是BAND THREE生讀, 應會比較其他BAND THREE學校好, 每月學費$300

原帖由 khmama 於 09-3-12 00:18 發表

網上搵到既資料如下:

Grade:Band 2中至尾

入大學機會率:有八十幾%

校風方面:校風一般

在同學和老師方面:
同學好好架,冇咩人會講粗口,老師又好人和勤力。

會考成績方面:

2007年中學會考各科的成績如下:
各科平均合 ...
‹ 上一主題|下一主題