用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨
樓主: bkqueen
go

播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨 [複製鏈接]

有某沙田小學的阿sir 話林大輝唔好, 專收band three生, 但體育方面就好勁, 可能想啲學生注重體育唔好學壞

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 10:59 發表
上星期六 in 左林大輝, 收左啦
註唔註冊好呀...唔該大家比多d 意見我啦

聖道迦南仲未call 我in, 點好呢

可以參考吓

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... amp;extra=page%3D31

如果真的不想等統一派位, 有學校收應該先註冊, 等其他學校通知收都可以取回[學生資料表]到第二間學校再註冊, 但可能會浪費了數百元註冊費

我都是等培基通知, 二月頭已經見咗, 現在仲未有通知, 可能都要等到三月中 (我估計)

原帖由 kwoke3000 於 09-2-23 20:42 發表
小女上星期六即曰己confirm入選 , 聽其它同行人說今第2輪差不多全收, 因上1輪非常多人最後放棄. 今曰開始再招第3輪 . 要星期3決定了 ,但我小女好想入培基或浸會. ...

舊年培基2月尾, 3月-4月分批派取錄信, BAND TWO 生有被取錄

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1300195&extra=page%3D61

原帖由 bkman 於 09-2-26 14:13 發表
咁遲?

你好叻

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 17:32 發表
hi,

因我係interview果封信最底見佢寫住最遲五月初通知!或者我打去學校八吓!

yuk hei mun

上星期六註冊時見到校務處的人拿一份表, 大約有四張紙, 那個人在紙上找尋學生的名, 我唔清楚那張紙是代表考生人數或是取錄人數, 每張紙大約有20行, 共四張, 可能有80+; 而且當天都仲見有人去面試, 我估他們可能會慢慢見, 以免收錯學生, 舊事重演

以上純屬本人當天看到和本人的分析而冇確實的資料, 請不要盡信, 只作參考

未收到通知=未被拒, 好事, 努力等

原帖由 bkqueen 於 09-3-4 16:08 發表
請問有多少人已註冊左聖道迦南呀
我仲未電話通知 interview

小心選擇學生的品行和家庭的背景, 相信比成績更重要, 校風都是由學生行為和表現而成的

還記行幾年前發生的事嗎? 如果唔知, 上網找找, 唔方便重提

原帖由 bkqueen 於 09-3-4 17:00 發表
cecwun

以免收錯學生, 舊事重演 ?? 之前收錯咩學生呀mouth:" />

定係怕收左D 能力不足學生呢 ?
依家有無再叫D 唔達標學生退學呀 ?

Congratulations! 會唔會註冊?, 有冇機會做同學?

原帖由 horsemama 於 09-3-5 11:33 發表
Hi cecwun,

呀仔上星期六去intrview, 已收信話收佢喇

有機會做同學, 唔好咁擔心, 我都是已經註冊咗, 註冊咗有着落先, 等第三次呈分考好啲, 可以叩門再轉, 等統一派位未必一定派得好, 只係唔洗俾學費

原帖由 horsemama 於 09-3-16 17:26 發表
Hi bkqueen & SearchSchool

我今天已去聖道迦南註冊了!

不是經統一派位的途徑, 而是向津貼或直資中學叩門, 不過機會率當然低, 但已經有後備, 不妨試, 總之現在都不應放棄, 讀好啲書, 考好啲第三次呈分試, 在冇壓力下讀書總是好, 讀書是學知識而不是為考試.  大家共同努力!!!

原帖由 horsemama 於 09-3-16 23:34 發表

想請問, 可以叩門再轉的義意是否可以去搵番統一派位的中學?

如果叩門成功是可以去已註冊的學校取回學生資料表, 相信任何學生派位後都會先去所派學校註冊, 之後再去叩門是後話, 不過要同其他想要叩門的學生去爭機會太微了, 除非第三次呈分試考得好好.

以上只是個人的分析和看法, 成功機會幾乎等於零, 但不可以排除每一個可能性, 各位家長, 是否認同或是否有人真的試過.

加油!

原帖由 horsemama 於 09-3-17 11:05 發表

我的義意是否可以等到統一派位後(即7/7), 可以去番津貼中學叩門? 但我地已經沒有小六學生資料表

如果入了直資, 只是放棄參加統一派位, 即是一定有津貼學校讀, 但放榜後叩門是用學校的留班位, 跟統一派位是不同, 因為今年每班中一生的學位減少了, 所以增加叩門的難度

原帖由 horsemama 於 09-3-17 17:07 發表

如果已入了直資, 不是代表放棄津貼學校, 我們還有資格嗎?

恭喜, 有學校收一定好, 有機會做同學生

今天剛收到匯基的通知, reject咗, 不過都預咗

原帖由 tinetinew 於 09-3-19 19:09 發表
hi,

yes, i will!

yuk hei mum
‹ 上一主題|下一主題