用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: spstk
go

插DB   [複製鏈接]

ckcleung 發表於 21-8-24 08:55
係DB又讀IB又玩埋D 1? 我怕個囝囝有無咁多時間應付啫

讀IB 又勁玩ECA都唔係甚麼稀奇事。D1 / music / 其他項目 大佬比比皆是。

不過會講如果只著眼IB 成績而不喜歡或欣賞學校其他特色(唔一定個個家庭buy)就唔好轉。我會講IB 成績是甜品,你鍾意食主菜先啦,尤其是插初中。

DD仔 發表於 21-8-26 12:40
多謝你. 你囝囝好叻
睇嚟如果晤夠定力,入咗放牛班,都幾危
而且到高中,IB變相差唔多等同精英班 ...

IB 不等於精英班。有成績好的學生因為IB 選科和語文的限制選讀DSE。 不過學校無在網上公佈DSE 成績,又真的會令外界有點疑慮。

其實不管在初中所謂精英班或者放牛班,仔都是比較容易互相影響,標籤某些班別其實對老師和同學不太公平。有D仔喜歡群埋一齊溫習,有D仔鍾意自己單打獨鬥,呢間學校其實好唔單一: 甚麼奇形怪狀的細路都有。

DB 仔真的比外界覺得比較曳, 多嘴反叛,(我家兩件都是!(emoji))但我敢講所有來過我屋企的仔都斯文有禮,至於沒有大人在場我就唔敢擔保, 就當是年少輕狂吧! 起碼我大仔身邊班同學大學畢後都勉強可以叫做有為青年。

利申: 仔s讀過精英班又被貶過去外界叫的放牛班,已經中學畢業, 叫做考得OK,入到想入的大學讀想讀嘅科。

DD仔    發表於 21-8-26 14:25

DD仔 發表於 21-8-26 14:31
學校剩係宣傳IB成績有幾勁,但DSE成績就冇乜點講。60個IB位又好似話係睇中三成績排位,所以又真係似係精英 ...

考試叻嘅考DSE 我無comment, 我地就只是考慮哪個學制更適合自己的兒子。

IB 位除了看中三成績還有面試和入學試,我唔會話精英先讀得報得囉!

decboyhk 發表於 21-8-26 21:38
想請教各位:我個仔係插班DB現在G9,兩年都係放牛班,多問一下是否除了頭三班外全部都是放牛班?如果成績 ...

1) 我唔會用放牛班形容 D/S/P 以外的班別。

2)先不問成績,學生和家長有研究過IB課程嗎? 孩子語文能力(特別是英語)和自我學習管理能力如何? 對大學選科有甚麼看法?  點解學生覺得本身適合讀IB?

3)成績前列的學生當然有優勢,但IB 不是名次排名先選(跟NSS 選科排序不同),面試和甄別考試同樣重要。

decboyhk 發表於 21-8-26 23:16
插班之後,以為自己喺小學及原來中學英文頭幾個,入到嚟只得百幾,請問他們相差好像只在十零分就已經一百? ...

我唔知你孩子原來小學/中學程度,好難評價 (雖然我D仔英文都考過百幾!)

只可以講DB 仔嘅程度差異是非常大,排前面嘅仔有D真的識飛! 你話相差十零分就已經一百是指英文科嗎? 我記得呀仔G9 考英文80 分已經排4X (全級平均分是68分)可想而知前面D仔是非常高分。

到G9提升英文能力就要看學生自己,有人補習幫到手有人唔得,多寫多看多搵人改文(口語聆聽一般DB 仔比較少問題),要呀仔自己有決心去改進自己的英文/知道自己問題所在才有辦法改善。

‹ 上一主題|下一主題