用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六portfolio用透明folder 或是釘角就可以? ...
go

小六portfolio用透明folder 或是釘角就可以? [複製鏈接]

小六唔使做portfolio,填好報名表,獎項證書副本按報告表上的順序,用魚尾夾夾埋可以了。好多學校又唔收folder,會抽起你份文件,退番個folder俾你。收表時,有些學校會抽起佢地認為「輔助」性的資料另外放;如果你釘死一份俾佢,就要拆開來。如果用clear folder那種要抽出來更麻煩。所以一份用魚尾夾就可以。

nicemelody  用魚尾夾就可以  發表於 14-9-24 19:08

LOKLOK89 發表於 14-9-3 12:32
是否可以不用整portfolio. 到時自行,叩門時, 填寫中學表格再夾影印證書便可以?但服務 (如班長、圖書館管理 ...

服務那些應該學校成績表有寫,如無,中學報名表格都會有位填,都無,可能要另外用紙寫(不過你可上網搵定心儀學校上年的報名表,有乜嘢要填),和其他證書夾埋就可以,整個附件清單係好D,但我試過被人退番張清單,話只收證書副本,其他立雜嘢唔收喎。都係個句,用魚尾夾,就可以方便人地「彈」走人地唔想要文件。

引用:如果電腦打上去我就煩

原帖由 LOKLOK89 於 14-09-03 發表
如果電腦打上去我就煩
排證書次序最好要跟番中學報名表填寫的次序,有些中學排運動獎項先、有些排音樂獎項先、有些排按你認為最有成就的排先,所以次序間間學校唔同,如果用電腦預先打好,我覺得反而無咁flexible

nicemelody    發表於 14-9-24 19:12
‹ 上一主題|下一主題