用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學讀測量好定係教育好,邊個前景好
樓主: hello^_^
go

大學讀測量好定係教育好,邊個前景好 [複製鏈接]

大笨鐘 發表於 20-7-22 08:49
測量,普通咁講,餓你唔死,又唔會好好景。唔計尖子,一般測量行業嘅發展都係視乎建築業,十大基建已經完 ...

測量的本地大學畢業生仍然非常渴市,我覺得最大原因係測量學位太小,HKU , Poly U, CityU 每間每年收生唔過50人,還要分給幾個 測量嘅stream ,測量師學會對於海外大學的認可又緊,海外大學畢業回來唔容易考牌。HKU 、PolyU 畢業的都給政府請哂(係真正公務員、不是接近公務員),CityU 畢業的給大 consultant 請埋。造就top up degree 、asso  degree 畢業的都吃香

chrischeung 發表於 20-8-15 11:40
回覆 fion6406 的帖子

一般測量入職薪金多少?那間u較出名呢?謝謝。

剛畢業graduate surveyor 19k~23k 。個人意見:HKU=PolyU > CityU

leungchai 發表於 20-8-15 11:49
回覆 fion6406 的帖子

想請教如同時有Poly及英國Readingoffers,應怎樣選擇呢?  查看過好像polyranking在 ...

Reading 唔知係唔係HKIS 的accredited course ,如否,畢業後本地考牌應該要比本地畢業生多一年實習/考多一個試?(呢個唔肯定)。如唔志在那一年長短或者不是香港執業,咁就應該兩間U 不分上下吧,睇你鍾意英國讀定香港。英國畢業考牌考RICS 都得,有RICS 牌HKIS 都有互認,但也要經過一個interview ,據說這個interview 都問得好technical ,不是傾閒計個種,唔得都會fail 。

大笨鐘 發表於 20-8-17 09:45
唔好比近年廣告影響,都唔知點解近幾年都聽到唔少人話測量吃香,早年十大基建嘅時候,行內的確非常缺人, ...

我無受廣告影響,我係QS,我講嘅係作為行內人嘅感受。係呢行廿幾年,感受係建築業再差(03沙士、08金融風暴……)都唔影響有牌個班建築專業嘅就業機會。如果係諗住入IVE 讀測量,我會叫人考慮下前景。但問讀本地大學測量degree ,我會毫不猶豫叫佢照去。
‹ 上一主題|下一主題