用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
樓主: KwanKwanMammy
go

德雅小學 [複製鏈接]

請問有無人知星期六嗰日, 要in幾耐呀?  考小朋友什麼呢? Group or single intereview?

我都想知呀!!

原帖由 mmak 於 08-11-20 09:45 發表
我囡in 咗 10mins 就出嚟.. 仲去埋playground 玩完, 先叫我去接囡….
我囡 話得2條問題, 問佢叫咩名, 在邊間KG讀書咋, 真係再無問其他問題了… 我諗多數又fail….

...

我朋友仔仔都係IN 咗10 MINS就可接番, 我地估因為佢姐姐係度讀所以必收冇野問, 你會唔會係呢個原因或有宗教分所以咁快呀!!我仔仔同姪女都IN 咗起碼20 MINS wor.

收到信啦!!大家check 吓信箱呀!!

原帖由 羊咩囝 於 08-11-30 22:19 發表

HOGWARTS,
可唔可以詳細講解一下呀? 點解修女會為學生寫信?

另外, 我想問德雅英文程度如何?
(因為小兒德雅及德貞都收, 而德貞是英小, 德雅是中小, 有少少難以取捨), 想請各位指教!

謝! ...

羊咩囝,

你有冇去過英華聽講坐呀, 我舊年去聽完,校長有句說話我好by ar, 佢話有好多小學話係英小但出呢d成績完全唔及一般小學的學生好, 原因係因為HK 的母語係中文, 用母語教小朋友其他科目(如數學)可令佢地完全明白重點而打好基礎, 再上中學才接受英文教學會更好.
我本人覺得其實只要學校在英文科上有一定程度的教學方式老師肯用心去教, 小朋友的吸收能力咁好中小出呢的都可去到好好的英中而又冇問題的.
我亦有一些好好的例子令我覺得入到英小亦不是好事.
1. 有一位小朋友由幼稚園到小三都係德貞讀, 佢的MAMA英文程度亦不高, 最後因跟唔上到小三要轉校轉回中小才能拾回信心去好好讀書. 我當時問佢為何入到一問你熟識又鍾意的學校你唔好好咁讀呀, 佢只係答我返到小學咩都唔明唔想讀, 回家MAMA又唔識教所以冇晒心機就放棄啦.到現在雖然佢只係係區內一些津校讀, 但一睇就睇出佢比之前有自信及有笑容.
2.另一位小朋友今年係九龍一間出名的英小讀小一, 一開學所有都是英文同普通話, 就係第一個月佢MAMA 同我講小朋友科科都唔太明日日都遊魂咁, 相比幼稚園時的成績簡直天與地,叫我考到都要想清楚先讀.

我覺得要選中小 OR 英小前最好先衡量自己有冇能力同時間去教, 小朋友的英文底子又能唔能夠接受所有科目都用外語, 你亦可問吓小朋友鍾意英文定中文オ作决定.

原帖由 Candy3148 於 08-12-1 13:55 發表
HI,
我都知最重要是間學校好, 不要管是中小或英小, 但做父母的都好攻利, 希望個仔女可以讀英小。
我個女德雅收咗, 我好開心一心就想她讀德雅, 但剛剛聖約望通知也收, 聖約望是英小, 我老公就想佢讀英小, 但我聽人講 ...

聖約望比我啲感覺係派位同校風都一般,好似雜費都要幾多$, 唔底讀所以冇考慮. 其實你可視乎囡囡的性格去選呢兩間小學, 德雅好傳统好嚴, 聖約望比較自由, 你覺得囡囡能夠接受邊種教育, 而佢又鍾意邊間學校多d呢.

我朋友囝囝宜家讀緊聖若望幼稚園, 1st round 入唔到dream school , 又考唔到其他私小, 佢mama 話大抽獎邊間都好過聖若望小學, 冇謂浪費金錢比學校賺wor (佢老公有家底年薪過百萬, 有幾層樓係手, $唔係問題嗰d), 你check 清楚d呢間小學嗰底先再考慮啦!!

昨天去交留位見到一班同學上緊體育堂, d小朋友真係好乖好留心亞sir 講野 , 如亞仔真係讀呢間學校的話, 唔知佢學唔學到咁乖呢!!
‹ 上一主題|下一主題