用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2E 家長交流互助區
樓主: katiecheung
go

2011-2012 P.2E 家長交流互助區 [複製鏈接]

係呀!我個囡又係咁架!又係剩係識得讀番手冊上面的字,又係乜都話唔知,又或者自己想像出來,但係老師都無講過,唉!

星期二上V. Arts 時,我都有幫佢預備個袋,裝哂啲用具,而個袋就放喺學校。

原帖由 boygirl 於 11-9-6 20:49 發表
阿囡咪又係講到一舊舊,乜都話唔知,問她,她就只係讀番手冊上寫的字,比佢激c!你地又知唔知有冇東西要帶,用係visart堂?我記得上年都要帶圍裙,墊紙等,但唔知今年駛唔駛? ...

今日功課好似唔多,麻煩大家對對:

7th Sept., 2011(Wednesday)

中文:
1. 工(改寫)

英文:
1. GR WS(2.1)

數學:
1. 小測簽改

其他:
1. 簽閱通告19
2. 已派泳會單張

唔該哂!

咁係咪下一堂V. Arts 交呢?

原帖由 boygirl 於 11-9-8 10:25 發表
尋日阿囡已經問了視藝老師,原來係要搵有冷、暖色的字體,如見到紅色的字體便剪下來,並要知道那是冷色、還是暖色。如有d字體可能係冷暖色合併的,又可剪下來。 ...

回覆 80# katiecheung 的文章

中秋節快樂呀!

我個囡竟然話unseen dict係默番一年級時的story book喎! 例如Summer, please stay, Where is Coco? , Super Granddad...

今日數學功課其中一項是:
CR p.2-3

請問係咪指 數學補充 p2-3呀?

工(詞)和代(詞)是係工作紙,工(詞)關於課文的詞語,而代(詞)是關於代名詞的工作紙。

原帖由 wendy888 於 11-9-14 17:51 發表
眾有請問工(詞) 和 (代詞) 2 次是咩來, 做起边到呢?
真的萬分唔該呀.....

Hello , Mavisng 2003 媽咪, 你女女是边位小朋友, 因上年我地都係同一班.

wendy888, check pm pls.

回覆 89# grakong 的文章

數學功課:
CR 改p.2-3

下星期一英默 unseen Dict

下星期四中默默課外文

請問你地會點同亞囡佢地温習呀?

請問中文是否做詞語第二課"我的故事"? 是否有9個詞語要寫呢?

回復 96# fatpooh 的帖子

唔該!但係我唔明點解手冊寫:詞單二(2),因為"我的故事"應該是單元一第2課。

但係亞囡又話會默番啲一年級的字喎!唉!佢成日都一舊雲,真係信唔過,不過無論點都好,中文默課外文,無得温,佢真係凍過水。

原帖由 lbb 於 11-9-16 14:59 發表
阿女話中文默書老師話不一定是P.1中文書內容..

今日亞囡身體不過而早退,麻煩各位可否幫忙post今天的功課,謝謝!

回復 102# CDFamily 的帖子

真係好多謝你呀!麻煩咗你添!唉!亞囡成個暑假都無病,但一返學就....唉!

我仲有樣想請教各位,請問"我的詞庫"除了寫名、班別之外,還要做功課嗎?

回復 105# boygirl 的帖子

你係咪講本中文長河補充,係呀!上星期四手冊上叫帶,所以應該好似你咁講星期五交咗。老師今日問嗰本會唔會係TSA呀?

咁都係一個好方法,我睇其他班講"我的詞庫"好似係叫同學每日抄幾個不明白的詞語,又或者每日看書後寫幾個詞語,這方法其實同你所講都好類似,唔知道會唔會每一班都一樣呢?

原帖由 boygirl 於 11-9-19 20:41 發表
唔該哂!咁我都放心d!
另外,我剛剛諗到個方法解決「我的詞庫」問題,因為都真係唔知係咪功課,駛唔駛做,所以我都係叫她照做,寫定d詞語,然後再比另一本空白的格仔簿她帶回學校,咁樣就可以避免她欠做或做錯的問題!雖然咁做係複習d,但 ...

謝謝您!:)

原帖由 CDFamily 於 11-9-20 10:22 發表
唔駛客氣!互相幫助!應該的!
"我的詞庫"應該唔駛做,只是預備遲d用!

今日亞囡仍是請病假,同學仔幫忙寫手冊,我想麻煩各位幫忙對一對:

中文:
1. 標(一)
2. 工(動詞)
3. 長河Ex.2

英文:
1. Dict Cor
2. P(2)
3. P(1) Re-cor

數學:
1. CR 改 P.4
2. 2上A p.20 (1-8)
3. EM 2A P. 6-8, 10,12
4. WS(2) 改正

Others:
VA:搜十二生肖

我有些問題想請教大家:
~數學第2項功課 是做書嗎? 可是p.20 只有1-3題,p.20(1-8) 是甚麼意思呢?
~明天要數Eng maths 的書本嗎?
~VA搜集十二生肖是指搜隻圖片嗎?

唔好意思,麻煩大家!

唔該哂你呀!咁2上A P.21(1-8)係咪做在書呀?

原帖由 lbb 於 11-9-20 17:16 發表
2上A P.21 (1-8), not P.20
No need to bring EMaths tmr ar!
十二生肖是指搜隻圖片/相片

Hope your girl get well soon!!

Ibb, CDfamily:

真係唔該哂地呀!麻煩哂你地呀!
‹ 上一主題|下一主題