用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mavisng2003
go

2010-2011 P1C [複製鏈接]

亞囡話明天又不用帶玩具喎!要需要帶baby photo,究竟係咪真架?

回復 139# lbb 的帖子

係呀!佢地返全日真係好疲累架!等佢瞓吓休息一下啦!而且今日啲功課亦唔算太多。

回復 140# lbb 的帖子

原來係今日帶玩具,唉!等我仲以為係聽日呀!我問咗亞囡,佢都話聽日要帶baby photo。

各位媽咪,記得聽日要交旅行回條呀!

回復 145# lbb 的帖子

我地都係三個人呀!到時見呀!

回復 149# LoCLai 的帖子

沙律真係好醒呀!

亞囡話口頭造句要寫在筆記簿,不過我都有啲懷疑,因為話明係口頭,咁又點解要寫在簿上呢? 其次,我亞囡講啲嘢,講真,真係唔係好信得過架!

22nd Sept 2010 (Wednesday)

中文:1. 熟讀字詞表一、二
         2. 填詞(二)

英文:1. ask Dad and Mum(係一張很小的工作紙)
         2. corr Supp Ws (4)
         3. Supp Ws (5)
         4. Vocab W (A)

數學:1. Supp p.6,7
         2. WS (2)

G.S.:1. WB Ch2 , corr Ch1

各位媽咪,中秋節快樂呀!

各位媽咪,請問聽日係咪返半日,一點鐘放學呀?

24th Sept 2010 (Friday)

中文:1. 補充工作紙三、四
         2. 靜夜詩工作紙

英文:1. Gr WB p.4 + corr p.3
         2. book report cover
         3. 24/9 Dict Magic p.4-5
         4. Bring Super Grandad

數學:1. WS 3
         2. 課冊 p.15
         3. EM 1A p.14-16

亞囡話星期一要帶數學科學具袋喎!

今朝早亞囡返學之後,喺學校嘔咗兩次,搞到連功課都交唔到,學校就call爹地車佢返屋企,唉!連英默都默唔到。爹地已經請老師留功課,但亞囡今日無上堂﹐我驚有啲功課可能會唔係好清楚,麻煩各位媽咪幫手通知聲。

各位媽咪,有啲功課唔係好清楚,可唔可以幫幫手呀?

中文:中文工作紙(五)、(六)

英文:1. 請問 Gr WB 做那幾頁呢?
         2. 4/10 Dict 請問是那幾頁呢?
         3. Super Grandad p.5-8 係咪只要讀,而唔洗做?

數學:1. Supp p.8 ,9

另外,派了通告05040、飯單、教學進度和家長會証件套。

請問仲有無其他補充呀?

真係唔該哂你呀!

亞囡已經睇咗醫生喇!醫生話可能係感冒菌入咗肚,所以可能呢幾日都要麻煩你地幫忙對功課。

原帖由 lbb 於 10-9-27 17:32 發表
中文:中文工作紙(五)、(六) - Yes

英文:1. 請問 Gr WB 做那幾頁呢? - 阿女話唔洗做
         2. 4/10 Dict 請問是那幾頁呢? - Dict Super Grandad P.5-8
         3. Super Grandad p.5-8 係咪只要讀,而唔洗做?
       ...

如果真係改喺11/10就好喇!因為Super Grandad的生詞都比較多。

另外,各位媽咪,請問Ms Mak有無講過幾時會有中默呢?

原帖由 katiecheung 於 10-9-27 18:15 發表

亞囡話Miss Lo話11/10先至係Dict , 因為我見亞囡手冊本身寫4/10 , 跟住擦左再寫11/10 , 不過我叫亞囡明天問Miss Lo

唔該哂你呀!

原帖由 katiecheung 於 10-9-27 19:04 發表

Miss Mak無講幾時中默

請問英文SGD P.17-19 係咩功課呀?

另外,亞囡本手冊有一樣功課係RK工作紙,係咪今日老師上堂派架?

原帖由 katiecheung 於 10-9-28 16:10 發表
28th Sept 2010 (Tuesday)
中文 : 朗讀字詞表(1,2)
         工作紙(七)
英文 : Corr GW(2)
         SGD P.17-19
         Dict Com sign
Maths : 1上 Pg 44,45
            WS(1)
帶通告05040及Cheque ...

唔該該哂你呀!

另外,通告05040係咪附上一張回條架?但係我收唔到張回條喎!仲有點解要交cheque?

唔好意思好多問題呀!

原帖由 katiecheung 於 10-9-28 16:58 發表

SGD-Super Grand Dad(Story Book page17-19)
RK工作紙 , 下堂RK堂交

我明喇!張cheque即係交下個月嘅飯錢,多謝提醒呀!

不過我睇過亞囡張通告05040,呢張通告係"家長教師會會務簡介",裏頭仲有寫話:煩請填妥附上之回條,並於9月29日交回班主任。

但係我揾唔到張回條喎!請問你地有無收到呀?

原帖由 katiecheung 於 10-9-28 17:24 發表

通告05040係下個月飯單

唉!我都估到係哌少咗一張喇!亞囡無返兩日學啲嘢已經好混亂喇!

原帖由 easybring 於 10-9-28 17:38 發表
呢張通告係"家長教師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=577&cb=2108會會務簡介  
‹ 上一主題|下一主題