用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今屆升中派位結果又出奇現象
go

今屆升中派位結果又出奇現象   [複製鏈接]

想和大家分享

荃灣區B3乙1-乙9全填B2-B3學生中學,派乙10何傳耀

荃灣區B2-B3邊緣人派乙10幾何傳耀

大埔區乙4派入恩主教

沙田區B3乙10幾後派入曾肇添

大家相信嗎?B3派何傳耀、曾肇添

補充:自行無選擇及甲部無填以上獲派中學。

有某升中專家話今年某幾區B1學生可以全填英中才填中中,我聽到之後嘩然!
以沙田、大埔為例,曾肇添、沙呂、莫壽增、迦密柏雨填乙1都未必成功獲派,如何可以進取乙2填上呢?還要沙田區12間英中/大埔5間英中全填至乙12/乙5,無運氣輸隨機號碼,點算?!

有家長相信B1全填英中派至乙6後中中,叫救命周圍叩門。
   18    0    0    0

lm251099 發表於 22-7-28 08:25
信,你無講甲123, 可能真係無人敢填的情況下直入

甲部都要按Banding pool派位,B3如何能夠優先派入曾肇添、何傳耀。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

twobirds 發表於 22-7-28 08:30
回覆 mrs.so 的帖子

難以置信, 因知道有B1A小朋友乙部第一志願填曾肇添唔中...

就是,我朋友B1乙1唔中曾肇添,為何B3派入曾肇添,我覺得吹水成份高。

yaumuimui 發表於 22-7-28 08:34
最後入了邊間呢?會唔會自行後備收左呢?呢啲case要清楚知道對方點樣排位先可以下判斷。
...

自行無揀,電腦派位乙10後才填英中,如何自行後補,呢兩位B3學生實力強過B1次第名單,除非錯估Banding。

medicine 發表於 22-7-28 08:40
不信!!!

除非有全部的大抽獎填表複印件佐證.

無圖無真相!
難以置信!

yaumuimui 發表於 22-7-28 08:45
但band 2、3入到曾肇添今年聽了幾個case, 不同學校的例子。

我知道後,我話小學有間校名曾肇添,會否記錯,B3派入曾肇添中學無可能啩!曾肇添唔會跌破100%B1學生記錄啩?!有0.幾非B1學生?!

chanti 發表於 22-7-28 08:34
如是真、B2-B3位嚴重不足。荃灣及大埔區邊d b3 放頭1x 入不到?

大埔5間英中,中中多過英中,還要借位比北區,大埔B3大鄉中、馮梁結、李興貴放甲1、乙1必中,另一想唔到既係乙4派恩主教。

Rpp 發表於 22-7-28 08:53
舊年識得一個第十三志願入了MCS,第一志願係張永慶。

乙13派入MSC?上年九龍城有借位比黃大仙區?會唔會借位乙13填MSC?

Rpp 發表於 22-7-28 09:01
抽奬嘅無研究過,我唔識嘅哩d喎,你又知出現黃大仙區?

乙1填張永慶,乙部係原區校網派位,唔係黃大仙區中學唔可以填乙部,又點會唔知黃大仙區呢?!除非他區借位比黃大仙區,否則無可能乙13填MSC。

dandan2006 發表於 22-7-28 09:09
今年沙田不同小學……都聽聞派1x志願入曾肇添
Band 3 都入到曾記

Whatsapp group講,家長們見到O咀。

Rpp 發表於 22-7-28 09:01
抽奬嘅無研究過,我唔識嘅哩d喎,你又知出現黃大仙區?

黃大仙區近年學額不足供求,就以今年為例九龍城區、深水埗區等在電腦派位階段需要向黃大仙區借出學額,並且黃大仙區英中不算多,人多過學額,填表策略妥當都未必可以派入英中,要知出現黃大仙區借位中學可以從教局3月至4月發出中學統一學額就會知道有無借位。

PingWu_FB 發表於 22-7-28 09:21
呢D聽聞真係聽過就算

曾記都未聽過收特異功能B2生

咪係囉!我大仔當年交表曾記,只收成績表,其他獎狀副本謝絕,次第名單佔60%。

如B3學生自行已經輸次第,B1大抽獎乙1都唔中,B3派入???執死雞都未到B3。

PingWu_FB 發表於 22-7-28 09:25
學額不足借位都係亂來

大埔重災區仲要借位出去

我今年見到大埔形勢還要借位比北區,癲!

但大埔又出現唔止1個話乙4派入恩主教。

Rpp 發表於 22-7-28 09:28
點解你哋識得咁多嘢,咁叻嘅,有好多填第一志願無中,求其填第十三反而中,都想知點解。
...

參閱教局資料⬇️

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/

PingWu_FB 發表於 22-7-28 09:33
個個都進取咗個個都係擺恩主教乙4

寶舊建議B1乙2沐恩,乙3恩主教
有家長乙2恩主教派入,B2甲1乙1派入恩主教成功派入,除非大埔區B1家長無將恩主教做保險線,所以出現乙4派入恩主教。

PingWu_FB 發表於 22-7-28 09:39
唯一可能家長搞不清楚子女banding

我都有咁想法,但真係。。。

PingWu_FB 發表於 22-7-28 09:51
多人移民
其中B1生居多

我朋友自行一間馬鞍山、一間恩主教,今年無呈3,自行時邊緣人,大抽獎打定輸數甲1乙1恩主教,派入得咗!

黃建常策略邊緣人進取恩主教+救恩,建議B1乙3放恩主教或沐恩,每年都有B2派入恩主教。

田小都有參不多策略。

或者今年移民潮影響,出現上移派位。

tpmon 發表於 22-7-28 09:48
個人不相信。

我都唔信,我一家聽到第1句以後唔駛考呈分試,B3都可以乙10後派入,取消呈分吧!

PingWu_FB 發表於 22-7-28 10:28
邊緣人有可能
大埔始終位少

我聽到有家長堅信某專家教路將大埔5間英中全填乙1至乙5,乙2填柏雨、莫記必輸,後悔都嚟唔切。

乙1柏雨、莫記一定有人做輸家,電腦派位學額少過自行交表數量,兩間超過200份表,我朋友王肇枝後補上,開心到不得了。

fatman69 發表於 22-7-28 10:44
可能有人問B2/3生。
問:「你入左邊間呀?」
答:「好開心,入左曾記呀!」

係喎!我都覺得姓曾,不過唔係肇添,叫同姓壁山。
‹ 上一主題|下一主題