用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仍然1516中,請大家比d意見
樓主: jlgel
go

仍然1516中,請大家比d意見 [複製鏈接]

任何一間學校都有讀得好/讀得唔好既學生,無可能全部學生/家長都心儀, 何況自行選校時大家都係睇學校開放日最好最美既一面, 潛入腦海既伙美好既中學環境, 當入到校時實戰就會開始浮現不同情況, 即使去到神校都會有此情況, 所以我選校時, 我會聽唔好既聲音留意唔好既一面作出衡量自己小朋友能否適應, 要不是學校去形合幾百個學生.

嘗試用逆方向選取學校, 或會有更大領會, 加油

yiuyiu88  ,返學時間去學校附近望下  發表於 17-1-13 13:07
yiuyiu88  好有同感!所以,吾好只係係網上問,開放日睇,最好係平日放飯,放學  發表於 17-1-13 13:07
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆 jlgel 的帖子

我認同另一位JM講去睇返學放學
我贊成心儀就試, 唔試唔甘心, 沙田我覺得沙崇, 沙培, 沙循, 沙官都係唔錯既選擇, 沙官可能會無咁多人鍾意, 但我參觀幾年沙官相對伊中既感覺良好

王家爸爸 發表於 17-1-13 17:51
沙田表面上B1位多,但係大埔、北區都可能去爭(始終係大池,好學校多啲),所以游出去都係個唔錯既選擇。加 ...

同意 贊成

有能力有機會衝出沙田九龍係唔錯既選擇

油真由大埔出去有巴士直達學校下面都好方便

jlgel 發表於 17-1-13 18:25
你果然好勵害學校評阿囡係B1A的,雖然如此,選MCS都真係好博架!所以自二要好小心,沙田本區小朋友 ...

banding 有數得計嘛對

我2016年細仔升中拎住第一志願出去沙田九龍叩門都有佳音,我就係抱住原區不可叩門心態,所以一試就得咗

jlgel 發表於 17-1-13 18:35
我都預咗到時要四處去叩門,希望到時好似你囝囝咁叻啦

你唔會到處叩門

電腦派位一定派原區英中,只係唔係心儀

我仔唔係B1,大埔既中中我揀唔落手,乙一已經係心儀既一間,只係我想試一試最後叩門機會

jlgel 發表於 17-1-13 19:08
大埔真係無咩好選擇,到時都想試下叩外區

我帶住細仔出去叩門時抱著我無輸過,我派第一志願,當叩門兩三日陸續收到佳音,我同自己講我做得對,最得著係細仔配合及經歷叩門後人成長,亦為自己努力過。
‹ 上一主題|下一主題