用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 21 之"秋高氣爽,去完 picnic 好溫書喇" ...
go

仔女經 - Part 21 之"秋高氣爽,去完 picnic 好溫書喇" [複製鏈接]

我都要求唔高架,BUT HB 話係咪可以慳番唔駛要廚房呀....
>>我有很多位朋友都係無飯夫婦,廚房係用來煲水弄杯麵....無細路可以年年周遊列國旅行,恨到流口水......

咁你個廚房真係可以摺埋.不如改做個bar 有個細細的洗碗盤便可,好high.....又可以同honey坐低飲兩杯慢慢嘆....

原文章由 2bzmummy 於 07-11-13 12:07 硐表
Homama

"廚房係用來煲水弄杯麵" 呢個直頭係我屋企寫照 。。。

homama仲快過我:loveliness: :loveliness:
因今日兩位大老細,一位病咗一位出埠....
當然上來取經取經....
小鴨升中事宜攪到頭都大晒.....各校的form填到
好彩攪埋這次便五年後中鴨才考公開試,到時都唔到我忙

咪穿哂煲先得架 。。。。 有甚麼所謂,又唔係將你年齡講出來 ....

我哋都要幫你賀壽喎....
咦這星期日都係我BD,會不會同你同一日呀!!

2b靚媽....咁年紀接唔接近? <-不用答的問題

Alice及各位, 報料,2007年全港性系統評估出咗卷及答案.alice你小朋友可以印來都聖誕假期作業囉.....
(小學)
http://www.systemassessment.edu.hk/pri/2007pri-paper/index.html
http://www.systemassessment.edu.hk/pri/2007pri-marking/index.htm
(中學)
http://www.systemassessment.edu.hk/sec/2007sec-paper/index.html

http://www.systemassessment.edu.hk/sec/2007sec-marking/index.htm

原文章由 2bzmummy 於 07-11-13 15:04 硐表
Homama

我唔係星期日,不過同 TVB 台慶好接近 .... : : :

您係咪工作地方好近屋企架 ? ...
>>8-10分鐘路程咁啦..... 又5天工作....
雖然由中鴨小學一年級已想辭工,但一直拖下拖下到今時今日無工人仍然返工....膁得一蚊得一蚊儲起比啲囡

真係一份好啱有小朋友ge 工喎
>>一年一名.....笑話一則:當年懷第2胎比別的部門不太熟的同事問我的同事"咩佢還未生咩..... 個肚仲大緊"....我啲同事到現在還提起 ....笑到

好間中OT啦.....但一OT就係去酒店開會11點幾才放工...上星期四下星期四都要....通常一年幾度咁...好彩不是撞正考試周

原文章由 vivi_vivi 於 07-11-13 15:27 硐表
Homama
真係一份好啱有小朋友ge 工喎,又近又5天工作,咁駛唔駛OT 呀

係超低級行唔正人員....係人都"洗"得

我係指中鴨讀緊既女校係咪有小學係九龍呀 ......>>係呀!!好彩中鴨去年入咗,換了今年便競爭大很多....聽小鴨啲同學今年去聽中鴨學校中一簡介會(我無去以為同去年差不多),今期會考英文科優良率由以往4x%標升到78%....入大學率升到99%,小鴨學校的家長一向看不上眼這所學,但今年好似會多咗人報

我哋這些334家長個個都笑到合唔埋口 .....個個都原校升F6...幾阿Q...如讀埋準校就真係更笑到合唔埋口,12年免費教育喎....

中鴨的成績係由五年級第一期10x名(<-歷史性新低)升到呈分試時5x名,真係好好彩 多謝Alice們等支持.....我當時差些叠埋心水讀直資.....

準校已好少好少有直屬囉......所以2b你朋友真夠運識到你咁有見地的朋友....

24 小時營業.....咁厲害 我不行呀!!回到家就不能偷懶地做到10點才可以看我心愛的明珠/ATV節目

Alice,難得你願意接收所有嘢.....為了交收.....我hb見佢面多過我見佢

我要5:45才走得人.......

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-11-13 17:14 編輯 ]

早晨各位!!
今日大老細公幹返來,只可上來講聲hi bye

Alice,希望你動物園搬完有好日子過啦!! 聽你講國事家事真係登你煩.....好彩你一向樂觀 記住家務甚麼都化煩為簡就算

2b,小鴨都會報港島兩間直資,係佢主任極力推薦便試下啦!!但成2/4萬學費真係好重皮呀!!!還要長途跋涉咁返6年學....雖然我有教育準貼但好驚一下無得做便大件事.....所以就算考到都唔知讀唔讀好囉......

我閃上來一陣.... 你哋個個都係精靈媽如不是怎識上BK喎(>>所以我覺得自己家下好精靈,俾我再讀書,入硬精靈班 .... )

Alice,weekday就不用吸塵拖地留番周末才做啦!!大細山又不是BB咁大個不會爬哋哇!!除非.......被你鬧到要爬地啦 (講笑而己唔好嬲呀,你咁溫柔當然唔會啦) ....便隻眼開隻眼閉...我兩隻鴨最近秋風起,起床後都不願摺被,一邊換衫一邊攬著張被一角戀戀不捨 (好似花生漫畫中某個角色)...我也懶理,咪任得佢好似個狗窩咁,最要緊係要抵得......

我與hb婚前協議,佢負責地下,所以吸塵拖地我絕對不開始做,因為佢結婚後真係只做清潔地下 其餘一切都係我做咁濟...

早晨各位,我又閃上來一陣.

係呀!!中鴨上星期旅行我HB好想去但都唔敢跟去,驚阿囡比人笑,後來聽中鴨講有家長駕車跟著校巴做跟得爹哋,幫佢哋拿炭+燒烤包,HB聽到話早知就跟埋去云云......服咗佢 ...

小鴨下星期旅行無得去,因那天撞正朗誦比賽11點,半卡拉,由沙田去到北潭涌人家都散隊囉.....好彩有2位好友同場,比賽完已約定來我家,一番到夜晚啲媽媽才接回,希望間屋唔好比佢哋拆晒 ...

我都係讀女校,唔覺有甚麼不妥喎....係有些同學會粗魯些,但係一見男仔就個個當堂lady晒啦
中鴨學校開放日才知自己中學校長係佢學校的畢業生,而且連紅磚女校校長都係......

原文章由 布甸仔媽媽 於 07-11-15 10:15 硐表

rc

通常中一, 二 的學生同家長會熱衷參予, 再上高班就 驚畀人笑

有機會大家整一趟大食會都好喎...
>>我都想識下你哋....Alice靚格格就見過....地點時間???
我的廚藝都係好馬虎.....都食得入口....但都會努力的
希望時間合啦.....因為為了小鴨變中鴨b事務都很繁忙 ......

Alice,我們的交收事宜如何???

格格....還以為你搬籠有好日子過添.....

放晒阿仔阿囡啲相在工作檯上,佢哋就係"動力"....

Hi-bye Girl ...我做咗好耐囉.... 又要bye囉....

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-11-16 12:12 編輯 ]

各位,上來休息下

對呀!! 我對住兩個學習能力差很遠的鴨仔都"化"咗囉......各人有各人的長處,凡事都從好處方面看便世界都美麗些 ....

原文章由 alicetong 於 07-11-19 12:19 硐表
annie,
我接觸過細山班主任,言談之間..感覺佢標籤左佢能力較弱..
我心諗如果個個都咁醒目,那用去教育:tongue: 所以我話明,知道女女
要多花心機,可能較蒙查查..但我有信心慢慢她一定會進步的..
問心,做父母邊個唔 ...

我好感動呀....咁多人祝福 真抵錫.......

因這星期中鴨很多科Uniform Test,所以星期日沒甚麼特別節目. 唯一係廚房罷工,休息一天

在晚上去了大埔墟街市熟食中心大吃一頓.本想去5仔記但"東主有喜"休息三天喎 唔通5仔同我一樣要賀壽
咁去了隔離"三小姐"吃....好正的一餐

晚上都有驚喜老公原來買了一個A-1黑森林蛋糕 可以吹下蠟燭許下願咁....

2b,祝您 青春常駐,年年美麗.......

原文章由 alicetong 於 07-11-19 23:11 硐表
homama,
星期日的快樂生辰 是如何渡過呀   

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-11-20 09:44 編輯 ]

各位,我又上來逛逛....

昨天都覺自己身體不適,立刻飲了三冬茶感冒配方,今日唔係好爬得起床外,甚餘都還OK....

Alice 你保重保重呀!!飲多些暖水.這段非常時期唔得閒病呀!!

今晚又要開工,宴請舊客仔. 好彩明天小鴨家長日不用帶飯....hb就一定帶佢哋出外吃

bye

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-11-22 15:24 編輯 ]

Hi! 我又上來一逛...

alice,我HB今早送小鴨返學都話學校好大風,吹到佢暈.而中鴨那邊就風都無滴,等中鴨哇哇嘈,因我要佢穿學校那件大褸返學,怎知原來同小鴨那邊的溫度差咁遠喎 .....
這兩晚忙緊幫小鴨打application form及那些學校指定式樣profile,返工又唔敢咁明目張膽打.....

你有200磅咁我咪有300磅

上星期到港島名直資聽講座,由金鐘坐巴士上,車程應是5-10分鐘,結果係粒幾鐘才塞到上去,第日點返學呀 真係咪攪囉.....聽完一場勁悶的簡介會後,那天的最佳節目結果係在香港公園"觀鳥"

原文章由 alicetong 於 07-11-27 09:46 硐表
大家早晨呀
今朝d風吹到我呀.....
200磅都幾乎頂唔順

各位早晨
今早的老細唔知去咗邊,上來蛇蛇....

永遠見到這些新聞都係心up.
和孩子幾年前看過一本書,講一位女孩自殺後看回人間,好後悔.message係問題無解決,只係將啲問題拋下比親人永遠咁承受.當時我兩個囡囡話自已無咁"蠢",還有很多地方想去想玩 希望佢哋會一直咁想啦......

格格當然有進步,有你們一班咁風趣的靚太支持....雖然我有時唔曉你哋講緊甚麼 但溫書時都覺好好笑.

各位早晨呀

Alice
中鴨下星期開始考 .正常係聖誕過後考,但今年校慶多活動所以在聖誕前考.佢同我講差不多個個同學做功課做到12點,翌日就6點多便起床,聽到都無咁驚,最緊係個個一樣........現在讀書真辛苦 放假都盡量抽兩小時去打打波輕鬆下

小鴨就與你的大細山一樣啦!!佢啲成績應沒甚麼驚險哇!!保持到就已好好...最要緊的兩個呈分試已過去,一眾家長應沒咁緊張.上次真係比啲群眾壓力嚇死....朝9晚10咁去補習社補...

原文章由 alicetong 於 07-12-4 09:34 發表
妳們的小朋友幾時考試呀.... 聖誕前定後
‹ 上一主題|下一主題